Κοινωνία

ΤΑΙΠΕΔ: Το σχέδιο για την πράσινη μετάβαση των λιμανιών

Την πράσινη μετάβαση των λιμανιών σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του ΤΑΙΠΕΔ, που ενεργεί και ως Αρχή Σχεδιασμού, συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο των λιμανιών και ειδικότερα για τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και για 16 ακόμα περιφερειακά λιμάνια και συμβάλλει στην εκπόνηση των απαραίτητων Στρατηγικών Σχεδίων Ανάπτυξης.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό CEF για την ανάπτυξη υποδομών παροχής από τη στεριά ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία 4 λιμανιών: της Ραφήνας, του Λαυρίου, της Καβάλας και της Κέρκυρας.

Το έργο συνδυάζει:

  1. την κατασκευή τεσσάρων θέσεων ηλεκτροδότησης για πλοία της ακτοπλοΐας στο λιμάνι της Ραφήνας. Θα εγκατασταθούν δυτικά του λιμένος και εκτός της περιοχής στάθμευσης των οχημάτων.
  2. τεχνικές μελέτες για 9 θέσεις ηλεκτροδότησης στο λιμάνι Λαυρίου για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ έχει αρχίσει προσπάθειες για τον μετασχηματισμό του με πρότυπο βιώσιμο λιμάνι.
  3. 11 θέσεις στο λιμάνι της Κέρκυρας και
  4. 9 στον λιμένα Καβάλας.

Το ΤΑΙΠΕΔ συνεργάζεται με εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη για την κατάρτιση σχεδίων μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των λιμένων Ραφήνας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης και Ρόδου. Η πρωτοβουλία είναι στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβαν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ