Κόσμος

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 μεταστάθμευαν στην Ισλανδία για να είναι κοντά στην Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν  στην  αεροπορική βάση Keflavik στην Ισλανδία τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου F-15C,  και ένα  αεροσκάφος εναέριου εφοδιασμού  KC-135, τα  οποία θα λάβουν  μέρος στην αποστολή εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ στην περιοχή που γειτνιάζει με την Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα, που επικαλείται  την  ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.

Συνολικά υπάρχουν 160 Αμερικανοί στρατιωτικοί οι οποίοι μετακινήθηκαν στην  Ισλανδία, η οποία δεν έχει δικές της ένοπλες δυνάμεις και φυσικά μαχητικά αεροσκάφη , για την προστασία του εναέριου χώρου της.

«Μετά από τέσσερις ημέρες  πτήσεων και εξοικείωσης με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας αυτής , το  Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ που εδρεύει στα βόρειο-δυτικά της Γερμανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα F-15C είναι πλήρως επιχειρησιακά  για την εκτέλεση των καθηκόντων τους», καταλήγει η ανακοίνωση .

Το 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν στην Ισλανδία τρεις εκ περιτροπής εναέριες αποστολές, από 12 συνολικά  αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη όλων των τύπων .

Οι ΗΠΑ διαθέτουν μια αεροπορική βάση στο Keflavik της Ισλανδία, η οποία κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου» και είναι  ζωτικής σημασίας λόγω της  στρατηγικής της θέση στο κέντρο του Ατλαντικού Ωκεανού. Η βάση έκλεισε το 2006, ωστόσο, η κυβέρνηση της Ισλανδίας την  διατηρούσε  σε κατάσταση λειτουργίας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε  ότι  στολίσκος του ναυτικού των ΗΠΑ  σκοπεύει να επιστρέψει στη βάση του στην Ισλανδία, η  οποία , και αυτή  χρησιμοποιούνταν  κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να κυνηγήσει  ρωσικά υποβρύχια.

Όπως λοιπόν γίνεται απόλυτα κατανοητό η ενεργοποίηση όλων των βάσεων του «ψυχρού πολέμου» τόσο από τις ΗΠΑ , όσο και από την Ρωσία στην Αρκτική προδικάζουν την « μάχη για την περιοχή της Αρκτικής».

Σύμφωνα με άρθρο στο pentapostagma.gr με τίτλο (Η Αρκτική θα αποτελέσει το δεύτερο μέτωπο για Ρωσία και ΗΠΑ), η πολική περιοχή αυτή διαθέτει έναν τεράστιο φυσικό πλούτο, και όλοι «γείτονες και ανταγωνιστές» στην Αρκτική, έχουν ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας στην Αρκτική είναι, η εξασφάλιση των δυνητικών ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην περιοχή, και η διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Παρά το γεγονός ότι η απειλή της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Αρκτικής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ρωσικής στρατιωτικοποίησης της περιοχής υπό το φως της πρόσφατης μετακινήσεων ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ