Νέα δημοσκόπηση από τους «New York Times» φέρνει μπροστά την Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε πολιτείες – κλειδιά, στις οποίες μέχρι χθες είχε το προβάδισμα ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έμοιαζε να έχει «κλειδώσει» αυτές τις πολιτείες, όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ακόμη υποψήφιος των Δημοκρατικών, τώρα η Κάμαλα Χάρις προηγείται στην Αριζόνα και τη Βόρεια Καρολίνα – μία πολιτεία που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ βρίσκεται οριακά πίσω στη Νεβάδα.
Στην Τζόρτζια, ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα 4 μονάδων, ωστόσο η Κάμαλα Χάρις κλείνει την ψαλίδα.
Αυτό σηματοδοτεί σημαντική βελτίωση για τους Δημοκρατικούς σε σύγκριση με τον Μάιο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ προηγούνταν του Μπάιντεν με 50% έναντι 41% στην Αριζόνα, την Τζόρτζια και τη Νεβάδα στην προηγούμενη σειρά δημοσκοπήσεων των «New York Times».
Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι οι νέες δημοσκοπήσεις παρέχουν περισσότερες αποδείξεις ότι η Κάμαλα Χάρις κερδίζει τη στήριξη στη βάση εκείνη των Δημοκρατικών, που αμφιταλαντεύονταν για την υποστήριξη σε Μπάιντεν, ιδίως σε νεότερους, μη λευκούς και γυναίκες ψηφοφόρους.
Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσκόπηση των New York Times έδειξε ότι η Χάρις είχε περάσει μπροστά από τον Τραμπ με μικρή διαφορά στις τρεις κρίσιμες πολιτείες στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ: το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.
Αυτές οι πολιτείες θεωρούνται γενικά ο άξονας κάθε πορείας νίκης για τους Δημοκρατικούς προς τον Λευκό Οίκο.
Η αποκαλούμενη και «ζώνη του ήλιου» αντιπροσωπεύει ένα βασικό σύνολο πολιτειών για τον Τραμπ, ενώ προσφέρει έναν πιθανό δεύτερο δρόμο για τη Χάρις προς τις 270 ψήφους του Κολλεγίου Εκλεκτόρων, οι οποίες απαιτούνται για τη νίκη.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι τη θεωρούν την Κάμαλα Χάρις υπερβολικά φιλελεύθερη (43%), ενώ το 33% θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ υπερβολικά συντηρητικό.
Προς το παρόν, η εκλεκτή των Δημοκρατικών προηγείται του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου στην κρίσιμη κατηγορία των «ανεξάρτητων» ψηφοφόρων.