Κοινωνία

Άνδρος: Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο καπετάνιος του πλοίου – Τι θα υποστηρίξει στην κατάθεσή του (Βίντεο)

Φρουρούμενος στο νοσοκομείο Καρύστου νοσηλεύεται ο καπετάνιος του πλοίου που κατηγορείται από επιβάτες για επικίνδυνους χειρισμούς, την ώρα που το πλοίο ήταν έτοιμο να αποπλεύσει από το λιμάνι της Άνδρου.

Οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι αύριο, καθώς παρουσίασε έντονη αδιαθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα υποστηρίξει στην κατάθεσή του

«Η κατάστασή μου δεν είναι ακόμα καλή», ανέφερε στον Alpha και πρόσθεσε: «Θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Στην κατάθεση που αναμένεται να δώσει στο Λιμεναρχείο Άνδρου, που διεξάγει την έρευνα, θα ισχυριστεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι η μπουκαπόρτα του πλοίου σηκώθηκε λόγω του κυματισμού από τους ισχυρούς ανέμους κι όχι με εντολή δική του, καθώς κι ότι η παραμονή του πλοίου στο λιμάνι του Γαυρίου ήταν πλέον επισφαλής.

«Πολύ δύσκολο, όταν έχει αέρα δεν μπορούν να αράξουν και δεν κάθονται ποτέ. Φεύγουν και πάνε αλλού και αράζουν. Πήγαινε στη Ρόδο και την Κρήτη με τα μεγάλα καράβια. Έμπειρος ναυτικός κι είχε και καλό όνομα», αναφέρουν από το περιβάλλον του καπετάνιου.

«Δεν έπρεπε να μας βάλουν στο πλοίο»

Την ίδια ώρα. στην Άνδρο παραμένει η οδηγός του αυτοκινήτου που βρέθηκε να αιωρείται στον καταπέλτη του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ». Όπως είπε τόσο η ίδια, όσο και οι υπόλοιποι οδηγοί άκουγαν πιστά τις οδηγίες που τους έδινε το πλήρωμα του καραβιού. «Το αυτοκίνητό μου καρφώνεται στον καταπέλτη που ζυγίζει τόνους και εκείνη τη στιγμή ακαριαία μου καταστρέφει το αυτοκίνητο. Δεν έπρεπε αυτοί οι άνθρωποι να μας βάλουν σε αυτό το πλοίο. Ήμασταν τέσσερα αυτοκίνητα. Να πω ό,τι είχαν τόσο κόσμο… Έκανα ό,τι μου έλεγαν. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή εκείνη τη στιγμή. Υποτίθεται ότι εγώ πρέπει να εμπιστευτώ αυτούς τους ανθρώπους».

Επιβάτης αναφέρει ότι η μπουκαπόρτα είχε ανασηκωθεί πολύ ψηλά. Πηδήξαμε κυριολεκτικά από το πλοίο για να μην βρεθούμε στη θάλασσα, υποστηρίζει. «Έπρεπε να πηδήξουμε και να τρέξουμε δεν ξέρω τι ακριβώς κάναμε. Λες και ήμασταν στο στρατό και κάναμε κάποια άσκηση. Το μόνο που έκανε το πλήρωμα ήταν να ανοίξει την πόρτα και να μας φωνάξει “τρέξτε”».

Ο πλοίαρχος την ευθύνη σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Έμπειροι πλοίαρχοι εξηγούν ότι επικρατούσαν ειδικές συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται η αναχώρηση του πλοίου με οποιονδήποτε τρόπο. «Το πλοίο δεν κρατιόταν κι έπρεπε να φύγει γρήγορα και όλοι είδαμε τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν, με ταχύτητα και είναι σκηνές που επαναλαμβάνονται συνήθως σε όλα τα λιμάνια της άγονης γραμμής, εκτός από ελάχιστα που προσφέρουν ασφάλεια», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, την ευθύνη σε ακραίες καιρικές συνθήκες την έχει πάντα ο πλοίαρχος για την εκτέλεση των δρομολογίων. «Δεν εκθέτει σε κίνδυνο κανέναν, ούτε επιβάτες ούτε πλήρωμα, δεν ανοίγεις τον καταπέλτη με τόσο δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δεν ρισκάρεις καθόλου. Πειράματα δεν κάνουμε στη ναυτιλία, προστατεύουμε υπεύθυνα τους επιβάτες και τον κόσμο γενικώς».

«Το πιο δύσκολο λιμάνι»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Άνδρου, το λιμάνι του νησιού είναι από τα πιο δύσκολα για να το προσεγγίσει κάποιο πλοίο, διότι είναι μικρό και εκτεθειμένο στις ριπές των ανέμων. «Εάν έχει αέρα και έχει ένα πλοίο μέσα στο λιμάνι, τότε το άλλο πλοίο που έρχεται να δέσει περιμένει απ’ έξω μέχρι να φύγει το πλοίο που είναι μέσα. Μπορεί να έχει και οχτάρια, εννάρια ακόμα ριπές ανέμου όπου κάνει την πρόσδεση ενός καραβιού αρκετά δύσκολη.

Υπενθυμίζεται ότι ο καπετάνιος του ΣΑΟΝΗΣΟΣ είχε συλληφθεί ξανά πριν από περίπου ένα μήνα, καθώς το πλοίο του προσάραξε σε βραχώδες σημείο του λιμανιού της Φολεγάνδρου, με αποτέλεσμα πέντε επιβαίνοντες, τρία μέλη πλήρωμα και δύο επιβάτες, να τραυματιστούν και να διακομιστούν για προληπτικές εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ