Κόσμος

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις φήμες για «στρατιωτικό πραξικόπημα» στην χώρα για να επεκτείνει τις εξουσίες του

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Έγκυροι Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιεί έντεχνα τις φήμες για στρατιωτικό πραξικόπημα,  ως έναν ακόμη τρόπο για να εδραιώσει τις ήδη αυξημένες εξουσίες του και να περιορίσει τις  πολιτικές διαφωνίες, αναφέρει η εφημερίδα  washingtontimes.com .

Η ανώτατη τουρκική στρατιωτική ηγεσία, εν όψει της  δυσμενής κριτικής  που επικρατεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, την  τελευταία εβδομάδα αρνήθηκε επίσημα τα διακινούμενε σενάρια περί πραξικοπήματος .

Αλλά με τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες, τον πόλεμο με τους Κούρδους, το χάος στην περιοχή και την ιστορία με τις στρατιωτικές επεμβάσεις στην χώρα , η ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου δεν έχει  «ηρεμήσει» καθόλου  την Ουάσιγκτον.

Οι Τούρκοι στρατηγοί έχουν παρέμβει στην πολιτική διαδικασία τέσσερις φορές από το 1960 ως απάντηση στην αυξανόμενη πολιτική ένταση  και  ασφάλεια στην χώρα , με  τελευταία φορά το 1997.

Έγκυροι αναλυτές θεωρούν όμως ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιεί  τις φήμες για στρατιωτικό πραξικόπημα για να αποκτήσει υπερεξουσίες και να μετατραπεί σε έναν κανονικό  « Σουλτάνο».

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) είναι « εξειδικευμένο στις πολεμικές τέχνες», δήλωσε ο Αουκάν  Ερντεμίρ, πρώην μέλος της αντιπολίτευσης του κοινοβουλίου στην Τουρκία που τώρα υπηρετεί ως ανώτερος ερευνητής στο Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.

« Ο Ερντογάν είναι πολύ καλός στο να μετατρέπει  τις προκλήσεις σε πλεονεκτήματα, και τώρα που υπάρχει η φήμη  εκεί έξω για πραξικόπημα , ξέρει  πολύ καλά ότι μπορεί  πραγματικά να αποκομίσει οφέλη από αυτό», δήλωσε  ο Ερντεμίρ σε  συνέντευξή του.

«Αυτό σημαίνει ότι το ΑΚΡ μέσω των ελεγχόμενων φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία έχει αφιερώσει σημαντικό χρόνο και ενέργεια για να δημοσιοποιήσει αυτές τις φήμες περί πραξικοπήματος . Ακριβώς επειδή ξέρουν στον κόμμα ότι  αυτό θα μπορούσε να ανακουφίσει το  έλλειμμα νομιμότητας του ΑΚΡ», τονίζει  ο ίδιος.

«Το  AKP, είναι στην εξουσία για πάνω από 12 χρόνια , και αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις, και με αυτό το σενάριο περί πραξικοπήματος   «δίνεται η επιλογή ανάμεσα σε μια στρατιωτική κυβέρνηση και το ΑΚΡ, [στους  Τούρκους ψηφοφόρους] , οι οποίοι στο τέλος θα συνταχθούν με την εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία είναι το AKP», τόνισε ο Ερντεμίρ .

Ο Michael Rubin, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και ειδικός στο τομέα της  άμυνας και της ασφάλειας , υποστήριξε ότι η αυταρχική τακτική του Ερντογάν που «φυλακίζει αντιπάλους,  κλείνει εφημερίδες αριστερά και δεξιά, χτίζει  παλάτια θεωρώντας ευατόν σουλτάνο ή επίδοξο χαλίφη», έχει  αυξηθεί υπέρμετρα και είναι πλέον "εκτός ελέγχου".

«Αν οι Τούρκοι  στρατιωτικοί αξιωματούχοι ήθελαν να πραγματοποιήσουν ένα πραξικόπημα, κανείς δεν θα τους σταματούσε, και είναι σίγουρο ότι  και η Ουάσινγκτον θα συντάσσονταν  με αυτό, όπως ακριβώς  η κυβέρνηση Ομπάμα αποδέχθηκε την ανατροπή από τον αιγυπτιακό  στρατό του Μόρσι από τον Αλ Σίσι  πριν από τρία χρόνια», τονίζει ο Rubin .

Εφόσον η ιδέα μπήκε στο «τραπέζι» είναι πολύ πιθανό στο τέλος να υλοποιηθεί το πραξικόπημα , διότι τον Ερντογάν δεν τον αντέχουν με τίποτα πλέον  οι Αμερικανοί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ