Κόσμος

Mossad: Απεβίωσε ο διοικητής που αψήφισε τον Νετανιάχου…

Μια από τις πιο ισχυρές, παρασκηνιακές, αλλά ταυτόχρονα και «διχαστικές» πολιτικές προσωπικότητες του Ισραήλ στον ευρύτερο τομέα της εθνικής ασφαλείας, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της χώρας, της διαβόητης Mossad, Μέιρ Ντάγκαν (πρώην Χούμπερμαν), απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών…

Ο Μέιρ Ντάγκαν είχε διοριστεί για πρώτη φορά στη Mossad από τον Αριέλ Σαρόν, από το 2002 έως το 2011 και κατά τη διάρκεια της θητείας του επέβλεψε ορισμένες από τις πιο σημαντικές «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» της υπηρεσίας, μια έννοια που περιγράφει την ευρύτατα διαδεδομένη πεποίθηση, ότι η υπηρεσία βρισκόταν πίσω από κύμα δολοφονιών στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στο εξωτερικό, καθώς επίσης και Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων…

Η μυστική δράση της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της δικής του ηγεσίας, οδήγησε σχεδόν σε μυθοποίηση του ονόματός του στις αραβικές πρωτεύουσες, όπου θεωρούνταν… περίπου ως «σούπερμαν». Ήταν όμως παράλληλα ένας βαθύτατα πολιτικά σκεπτόμενος αξιωματούχος, ο οποίος δεν δίστασε να συγκρουστεί μετωπικά με όσους πίεζαν για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Δηλαδή τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διέταξε έρευνα εναντίον του το 2011, με την υποψία ότι μαζί με τον επικεφαλής της αντικατασκοπείας – εσωτερικής ασφάλειας, της Shin Bet, τον Γιουβάλ Ντίσκιν, διέρρευσαν διαβαθμισμένες πληροφορίες στον Τύπο για να «κάψουν» τα σχέδια επιθετικής ενέργειας. Ίσως ο Ομπάμα και οι ΗΑΠ δεν θα είχαν καταφέρει ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, χωρίς τον μακαρίτη…

Επρόκειτο για ένα πρόσωπο που έζησε από τα πρώτα του βήματα τη γέννηση του εβραϊκού κράτους, καθώς γεννήθηκε στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από οικογένεια Εβραίων προσφύγων που γλίτωσαν την τελευταία στιγμή τη γνωστή τύχη εκατομμυρίων ομοεθνών τους. Κατέληξαν το 1950 στο Ισραήλ. Ο Μέιρ Ντάγκαν εξελίχθηκε σε έναν… χορτοφάγο ερασιτέχνη ζωγράφο! Έκρυβε μέσα του όμως έναν από τους πιο σκληρούς στρατιωτικούς διοικητές…

Ο Μέιρ Ντάγκαν ήταν γεννημένος να γίνει πολεμιστής. Από τις παιδικές μνήμες και τις διηγήσεις των γονέων του, έμεινε όμως μια παρακαταθήκη… μια φωτογραφία του παππού του Μπερ Έρλιχ Σλόσνι (πατέρας της μητέρας του), να δέχεται εξευτελισμό από τους Ναζί, λίγο πριν δολοφονηθεί. Ήταν μια φωτογραφία που δεν ξέχασε ποτέ στη ζωή του και ίσως αποτελεί την καλύτερη ερμηνεία για την καριέρα που ακολούθησε στη συνέχεια.

Στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εντάχθηκε το 1963 και πολέμησε στο νότιο μέτωπο στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Εντάχθηκε στις πιο απαιτητικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του εβραϊκού κράτους στις αρχές της δεκαετίας του 1970, συγκεκριμένα στους αλεξιπτωτιστές, αν και ήταν ποψήφιος για τη Sayeret Matkal, την πλέον ειδικό μονάδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, το 1973, τον βρήκε στην ομάδα των κομάντος που πέρασαν τη Διώρυγα του Σουέζ, την παράτολμη ενέργεια στην οποία ενεπλάκη ο στρατιωτικός διοικητής τότε Αριέλ Σαρόν, που άλλαξε την έκβαση της σύγκρουσης, καθώς το Ισραήλ κινδύνεψε με εξαφάνιση από το χάρτη έχοντας δεχθεί στρατηγικό αιφνιδιασμό.

Τη δεκαετία του 1980 υπηρέτησε στον Λίβανο και συνέχισε τη στρατιωτική του καριέρα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αποστρατευόμενος το 1995 με τον βαθμό του υποστρατήγου, αξιοποιήθηκε ως σύμβουλος για θέματα αντιτρομοκρατίας και η συνέχεια ήταν η γνωστή.

Προσεβλήθη από καρκίνο στο συκώτι και μετέβη σε ηλικία 67 ετών στη Λευκορωσία, με βοήθεια από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, για μεταμόσχευση, αφού στο Ισραήλ υπάρχει όριο τα 65 χρόνια. Ο καρκίνος όμως είχε κάνει μετάσταση και η επιτυχής μεταμόσχευση αποδείχθηκε πως δεν αρκούσε για να τον σώσει…

defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ