Για το μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες αυτή την περίοδο, αλλά και την «πολιτική αδράνεια» στο να δοθεί μία λύση σε αυτό, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κάνει λόγο η «Ένωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών».
Σε επιστολή της, η Ένωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών αναφέρει πως, παρά τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει με τους φορείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ζητώντας να εξαιρεθεί ο κλάδος της πώλησης εφημερίδων από ορισμένες φορολογικές διατάξεις – το οποίο θα ελάφρυνε οικονομικά τον κλάδο- μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί μία λύση.
Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Με λύπη και αγανάκτηση σας ανακοινώνουμε, ότι παρά τις δια ζώσεις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους φορείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να δοθεί ριζική λύση στο δίκαιο αίτημά μας για τροποποίηση των φορολογικών διατάξεων, ώστε να μην εμπίπτει ο κλάδος των διανομέων τύπου στις διατάξεις των άρθρων 13 και 15 έως 20 του ν. 5073/2023, με τις οποίες προστέθηκε το νέο άρθρο 29 Α ΚΦΕ περί ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του οποίου υπολογίζεται και ο φόρος μας, δυστυχώς ουδεμία λύση δόθηκε μέχρι και σήμερα».
«Η αδράνεια της οικονομικής πολιτικής ηγεσίας να δώσει λύση στο δίκαιο και εύλογο αίτημά μας έχει οδηγήσει αρκετούς συναδέλφους μας σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας τους η οποία είναι δυσανάλογη με τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα τη διακοπή της δραστηριότητάς τους στη διακοπή του Τύπου», αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.
Τονίζεται, δε, ότι «έχουν ήδη εγκαταλείψει το επάγγελμα περί τους 100 διανομείς Τύπου», ενώ εξαιτίας της «άδικης φορολόγησης για το 2024», οι περισσότεροι θα έχουν εγκαταλείψει το χώρο και ως αποτέλεσμα, να μείνουν χωρίς ενημέρωση 2.500 σημεία πώλησης σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
«Η πληροφόρηση των πολιτών και η πρόσβασή τους στην Έντυπη ενημέρωση είναι δικαίωμα», καταλήγει η επιστολή.