Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα με τους Ρώσους να έχουν πλέον στο πλευρό τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή στον θύλακα του Κούρσκ, με τις πρώτες απώλειες-100 τουλάχιστον εξ αυτών-να καταγράφονται σύμφωνα με νοτιοκορεατικές πηγές.
Από την πλευρά τους Ουκρανοί και ΗΠΑ αναφέρουν ότι τουλάχιστον 30 Βορειοκορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στο Κουρσκ στα μέσα Δεκεμβρίου.
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας που έχουν αποσταλλεί στην Ουκρανία κυμαίνονται από 10.000 έως 11.000 σύμφωνα με τις ΗΠΑ και ανώνυμες πηγές που επικαλούνται το Bloomberg αντίστοιχα.
Αρχικά, η έλλειψη εμπειρίας σε σύγχρονα πεδία μαχών είχε οδηγήσει στην εκτίμηση ότι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν σε υποστηρικτικές αποστολές και όχι στην Α γραμμή, κάτι το οποίο όμως φαίνεται σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία να μην ισχύει..
Οι Βορειοκορεάτες μάχονται για πρώτη φορά σε σύγχρονο πεδίο μάχης αντιμετωπίζοντας τα Ουκρανικά drones
Η Βόρεια Κορέα έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου, με 1,28 εκατομμύρια ενεργούς στρατιώτες, αλλά σε αντίθεση με τη Ρωσία,δεν έχει πρόσφατη εμπειρία μάχης, αφού έχει να πολεμήσει πάνω από μισό και πλέον αιώνα, ενώ είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με drones και με τα μικρά φονικά drones ιδίως κατά προσωπικού, FPV (First Person View) .
Οι Ουκρανοί μάλιστα χειριστές των μικρών drones FPV είναι ικανότατοι, κατευθύνοντας τα με εξαιρετική ακρίβεια λόγω των πτητικών ελιγμών-δυνατοτήτων τους σε οποιοδήποτε εχθρικό στόχο-σταθερό ή κινούμενο-καταστρέφοντάς τον.
Παράλληλα οι Ουκρανοί χειριστές των FPV που σημειωτέον τα χρησιμοποιούν κατά κόρο λόγω του φθηνού κόστους παραγωγής τους, βρίσκονται σε σχετικά ασφαλείς θέσεις, σε απόσταση 2-5 χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή, επιτρέποντας τους χωρίς ουσιαστική ψυχολογική πίεση να πλήξουν τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Νότιας Κορέας είπαν ότι η πλειοψηφία των Βορειοκορεατικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία είναι μερικά από τα καλύτερα της Πιονγκγιάνγκ, που προέρχονται από το 11ο Σώμα, γνωστό και ως "Σώμα Καταιγίδων", πολύ καλά εκπαιδευμένα σε διείσδυση, σαμποτάζ υποδομών και δολοφονίες.
Αυτοί οι στρατιώτες είναι «εκπαιδευμένοι να αντέχουν σε υψηλό βαθμό σωματικού πόνου και ψυχολογικής πίεσης», λέει ο Μάικλ Μάντεν, ειδικός στη Βόρεια Κορέα από το Κέντρο Stimson στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο «Οι Ρώσοι φαίνεται να τους παρέχουν πρόσθετη εκπαίδευση, πιθανότατα για τις ειδικές συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία».
Αυτό υποστηρίζεται από βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δείχνουν άνδρες που πιστεύεται ότι είναι Βορειοκορεάτες με ρωσική στολή, σε εγκαταστάσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Ρωσία.
Η Μόσχα από την πλευρά της στρατολογεί τουλάχιστον 20.000 νέους στρατιώτες το μήνα για να βοηθήσει στην ενίσχυση της πολεμικής της προσπάθειας, με περισσότερους από 1.000 Ρώσους στρατιώτες να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται κατά μέσο όρο καθημερινά, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στο μέτωπο χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση. Σε σύγκριση με τέτοιους νεοσύλλεκτους, οι Βορειοκορεάτες είναι εκπαιδευμένοι και έχουν κίνητρα. Δεν έχουν δοκιμαστεί σε μάχη επί του παρόντος, αλλά αυτό σύντομα δεν θα συμβαίνει», δήλωσε ο Υποστράτηγος Chun.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το γλωσσικό εμπόδιο και η μη εξοικείωση με τα ρωσικά συστήματα μειώνουν την απόδοση στη μάχη των Βορειοκορεατών στρατιωτών.
Γιατί η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία;
Οι νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Μόσχα πληρώνει στην Πιονγκγιάνγκ 2.000 δολάρια (1.585 λίρες) ανά στρατιώτη κάθε μήνα - και τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα καταλήγουν στα ταμεία του κράτους.
Η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στη Ρωσική στρατιωτική τεχνολογία, την οποία διαφορετικά η Μόσχα θα ήταν απρόθυμη να μεταφέρει, ενώ για την Μόσχα, τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας θα βοηθούσαν στην επίλυση του ευρέως αναφερόμενου προβλήματος, αναπλήρωσης ανθρώπινου δυναμικού στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 600.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
Από την πλευρά της η Νότια Κορέα είναι ανήσυχη για την απόκτηση πολεμικής εμπειρίας από τον στρατό της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία.
Η Ελληνική πραγματικότητα-Προτάσεις
Φέρονοντας τα παραπάνω στην Ελληνική πραγματικότητα , θα επισημάνουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης drones,σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία έχει δημιουργήσει μια μεγάλη και πολυποίκιλη γκάμα εγχώριων drone, τα οποία έχει δοκιμάσει στα πεδία μαχών της Συρίας-Λιβύης-Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξελίσσοντας τις τακτικές χρησιμοποίησής τους.
Η πρόσφατη έγκριση απόκτησης των Switchblade από τη χώρα μας είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην κατασκευή ή προμήθεια FPV, τα οποία όπως έδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο φονικότατο μικρό drone.
Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης σε συγκερασμό με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία μας, να προβεί στην κατασκευή χιλιάδων FPV-είναι απλή η κατασκευή τους και με χαμηλό κόστος- τα οποία σε πρώτο χρόνο να αποστείλλει σε Σχηματισμούς της Θράκης και των νησιών μας στο Αιγαίο.
Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί στην εκπαίδευση όχι μόνο του στρατιωτικού προσωπικού της αλλά και των Εθνοφυλάκων και του πληθυσμού σε Έβρο και νησιά στα πλαίσια της Παλαϊκής άμυνας στη χρήση των FPV.
Αντιλαμβανόμαστε ότι Τούρκοι Πεζοναύτες και Καταδρομείς θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια θανάσιμη απειλή αυτή των FPV, εύκολη στη χρήση από το σύνολο του πληθυσμού και των στρατιωτικών δυνάμεών μας σε Θράκη και νησιά.
Παράλληλα η Ελλάδα κινείται στην δημιουργία ενός ενιαίου θόλου αεράμυνας, εφάμιλλου του Ισραηλινού Iron Dome, αφού αντιλαμβάνεται ότι χωρίς αυτόν θα είναι εφιάλτης η αντιμετώπιση των πολυάριθμων τουρκικών drones.