Φωτιά βάζει η Μόσχα στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο, ενώ απειλείται και η έδρα του 6ου αμερικανικού Στόλου στην Ιταλία, η βάση της Σούδας και η ελεύθερη πορεία κάθε αεροσκάφους της Δύσης στην θαλάσσια αυτή περιοχή.
Ο λόγος σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ, είναι ότι "η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει μια ισχυρή «ζώνη απαγόρευσης πρόσβασης» στη Βόρεια Αφρική και, εάν χρειαστεί, να «κλείσει» τον εναέριο χώρο πάνω από την κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα".
Η Μόσχα κατείχε στην Συρία δύο βάσεις ( μια αεροπορική και μία ναυτική) και στην Λιβύη ήδη μέχρι τώρα εμπλέκεται σ Τρεις αεροπορικές βάσεις και πιθανόν στο μέλλον σε μία ακόμη ναυτική, για τον ελλιμενισμό ρωσικών Πολεμικών πλοίων του Στόλου της Μεσογείου, μετά την ολοκληρωτική απόσυρση από την Συρία, όποτε γίνει αυτή.
Σύμφωνα με άρθρο μας, η Ρωσία μετέφερε αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 «Favorit» και S-400 «Triumph» από τη Συρία στη Λιβύη, ικανά να «κλείσουν» αξιόπιστα τον εναέριο χώρο σε ακτίνα άνω των 400 χιλιομέτρων.
Η κεντρική και η Ανατολική Μεσόγειο είναι στα σχέδια της Μόσχας, για έλεγχο στην κόντρα με το ΝΑΤΟ, ενώ οι ρωσικοί πύραυλοι φτάνουν φυσικά και στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Η Ρωσία είχε αναπτύξει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στην Λιβύη, ενώ συγκεντρώνει εξοπλισμό σε τρεις αεροπορικές βάσεις στη χώρα το 2024, σύμφωνα με δεδομένα ανάλυσης από δορυφορικές εικόνες.
Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη συνεχίζουν να προσγειώνονται και να απογειώνονται από την βάση Μπράκ Αλ Σάτι, την βάση στην Αλ Τζούφρα, και την Αλ Καρνταμπίγια, ενώ οι παραδόσεις προμηθειών συνεχίζονται, καθώς Ρώσοι στρατιωτικοί προετοιμάσι δώ και καιρό το έδαφος με ανακαίνιση αεροδιαδρόμων και άλλων εργασιών για την προσγείωση μεγάλων μεταγωγικών αεροσκαφών IΙ-78 MIDAS"
Η Ρωσία έχει υποβάλει ειδικά την λιβυκή αεροπορική βάση Αλ Καρνταμπίγια σε εκτενείς ανακαινίσεις των διαδρόμων, ενώ ειδικοί της Μόσχας εργάζονται για την οχύρωση της, καθώς και για την ενίσχυση της αεράμυνας, όπως και στην βάση Αλ Τζούφρα.
Πίσω από όλα είναι χρήμα και ενεργειακός έλεγχος της Ευρώπης
Οι Ρώσοι εργάζονται επίσης για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τον Χάφταρ για να διαταράξουν τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό και να επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή της στη Βόρεια Αφρική.
Η Λιβύη θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ευρώπη με τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν είχε επιτευχθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο και μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας μεταξύ του Χάφταρ στα ανατολικά και του Ντμπέιμπα στα δυτικά, επισημαίνοντας την πιθανότητα η Μόσχα να εκδιώξει δυτικούς φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, και να τους αντικαταστήσει με δικές της εταιρείες πιθανότατα.
Αν το πετύχει αυτό η Μόσχα, θα εξασφάλιζε, όχι μόνο την χρήση των ενεργειακών πόρων της Λιβύης, αλλά και την πρόσβαση σε πολύτιμα ορυκτά στη χώρα και στην υποσαχάρια Αφρική.