Κοινωνία

Βόλος: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την αιματηρή επίθεση με ψαροντούφεκο

Όπως αναφέρει το thenewspaper.gr, που επικαλείται πληροφοριες από το οικογενειακό περιβάλλον, ο δράστης αντιμετωπίζει ψυχιατρικά προβλήματα και είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν τρεις φορές στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, με την τελευταία να πραγματοποιείται πριν από 3,5 χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά την διάγνωσή του ο άνδρας δεν λάμβανε την αγωγή του γεγονός που συχνά οδηγούσε σε βίαια επεισόδια.

Η αναπάντεχη επίθεση και η ψύχραιμη αντίδραση του πατέρα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το θύμα, ο οποίος δέχθηκε χτύπημα με μεταλλική βέργα από ψαροντούφεκο, διατήρησε την ψυχραιμία του και μάλιστα κατέθεσε στους αστυνομικούς με απόλυτη ηρεμία, παρά τη σοβαρότητα του τραυματισμού του. Η βέργα είχε διαπεράσει το κρανίο του από την αριστερή κροταφική χώρα και είχε εξέλθει από τη δεξιά πλευρά. Ωστόσο, ο άνδρας παρέμεινε συγκλονιστικά ψύχραιμος καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του.

Οι περιορισμοί του νόμου και οι ελλείψεις στις δομές ψυχικής υγείας

Σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο Βόλου, η περίθαλψη των ψυχιατρικών ασθενών είναι περιορισμένη από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το νόμο 2071 του 1992, η ακούσια νοσηλεία ενός ατόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου μπορεί να δοθεί παράταση για άλλους τρεις μήνες με εισαγγελική εντολή. Από το 2005, πολλές δομές ψυχικής υγείας έχουν κλείσει, γεγονός που δυσχεραίνει την παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών με βαριές ψυχιατρικές διαταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έλλειψη κατάλληλων δομών φιλοξενίας και η αδυναμία μακροχρόνιας παραμονής των ασθενών στις κλινικές οδηγούν σε περιπτώσεις σαν αυτή, όπου άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα επιστρέφουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, με τραγικές συνέπειες.

Το κενό στη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων και οι κίνδυνοι

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει με δραματικό τρόπο το κενό που υπάρχει στη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων στην Ελλάδα. Οι συγγενείς συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την ευθύνη φροντίδας ατόμων με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, ενώ οι δυνατότητες για ακούσια νοσηλεία είναι περιορισμένες και προσωρινές. Το περιστατικό αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια των υποδομών ψυχικής υγείας στη χώρα, αλλά και την αναγκαιότητα αναθεώρησης της νομοθεσίας, ώστε να παρέχεται μακροχρόνια υποστήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Η επίθεση στον Βόλο αποτελεί μια τραγική υπενθύμιση ότι τα ζητήματα ψυχικής υγείας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, με την ανάγκη για άμεση παρέμβαση να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...