Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Τελικά, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα-Καταγγελίες για δημιουργία Αιολικού Πάρκου στους βιότοπους του Μαυρόγυπα μόλις ένα χρόνο από την πυρκαγιά στη Δαδιά

Η απειλή των ανεμογεννητριών για το ιδιαίτερα απειλούμενο είδος εντείνεται, αντί να περιορίζεται.

Ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση του Έβρου, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης καταγγέλλουν την έκδοση αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ), κατόπιν σχετικής θετικής εισήγησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν, στην ανακοινωση τους με τιτλο "Επετειακές φυτεύσεις..." πρόκειται για τους αιολικούς σταθμούς «ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ» της εταιρείας GREENFIELD WIND, «ΡΑΓΑΔΑ, ΜΗΛΙΑ, ΞΕΝΟΣ» της εταιρείας «ES ENERGYΕ.Π.Ε.» και «ΚΟΝΤΟΚΟΡΦΙ» της εταιρείας  ΑΙΟΛΙΚΑ ΡΟΔΟΠΗΣ Μ.Ι.Κ.Ε. στη Ροδόπη, που σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται πρόκειται για σημεία που βρίσκονται εντός της περιοχής NATURA 2000 - Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR1130011 «Κοιλάδα Φιλιούρη» (και της αντίστοιχης Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR008), με είδος χαρακτηρισμού τον Μαυρόγυπα, το οποίο είναι και απειλούμενο είδος.

Τι κι αν οι θέσεις εγκατάστασης των Αιολικών Σταθμών βρίσκονται εντός της περιοχής NATURA 2000 – Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR1130011 «Κοιλάδα Φιλιούρη» (και της αντίστοιχης Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR008), με είδος χαρακτηρισμού τον Μαυρόγυπα;
Τι κι αν εμπίπτουν εντός του χαρτογραφημένου «πυρήνα» της δραστηριότητας του Μαυρόγυπα;

Σημειώνεται ότι η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. γνωμοδότησε αρνητικά για την υλοποίηση και των δύο έργων, ωστόσο οι υπηρεσίες, όπως τονίζουν οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, έδωσαν  «πράσινο φως» για τα συγκεκριμένα έργα με διαφορά λίγων ημερών.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «παρακάμπτεται χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση η αναλυτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ. Η ΜΔ τεκμηριώνει με επαρκέστατο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι οι θέσεις εγκατάστασης των δύο Αιολικών Σταθμών βρίσκονται στον πυρήνα της δραστηριότητας του Μαυρόγυπα (και του Όρνιου) και οι πτήσεις των απειλούμενων γυπών είναι συχνότατες, με αποτέλεσμα η ενδεχόμενη υλοποίηση των έργων να αποτελεί μία ακόμα σοβαρή απειλή γι' αυτά τα είδη, που έχουν βρεθεί σε ακόμα πιο δυσμενή θέση εξαιτίας της περσινής πυρκαγιάς. Σε ανάλογη κατεύθυνση, βεβαίως, ήταν και η παρέμβαση της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας κατά τη δημόσια διαβούλευση του έργου ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ».

Μάλιστα αναφέρεται πως στους Αιολικούς Σταθμούς που λειτουργούν στον Έβρο και στη Ροδόπη έχουν έως σήμερα καταγραφεί 563 περιστατικά θανάτωσης πουλιών και νυχτερίδων, μεταξύ των οποίων επτά Μαυρόγυπες και εννέα Όρνια.

Χαρακτηρίζεται δε απαράδεκτη η κίνηση του ΥΠΕΝ, καθώς, όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, «με τις ενέργειές του καταστρατηγεί το ίδιο του το νομοθετικό έργο και την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για την εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τους γύπες, όπου ρητά αναφέρεται –μεταξύ άλλων– ότι βασικός στόχος της ΥΑ είναι "Η χωρική αποτύπωση και διατήρηση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής, διασποράς και τροφοληψίας και η βελτίωσή τους"».

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι «δεσμεύσεις» για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Θράκης μετά την περσινή καταστροφή ήταν εν πολλοίς κούφιες και για επικοινωνιακούς λόγους. Από την πρώτη στιγμή είχε καταστεί σαφές πως είναι απόλυτη ανάγκη να προστατευτούν αυστηρά οι κρίσιμοι βιότοποι του Μαυρόγυπα και εκτός των καμένων εκτάσεων, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο να προσαρμοστούν τα πουλιά στη νέα κατάσταση.

Η Διοίκηση, ωστόσο, συνεχίζει με τις αποφάσεις της να προσθέτει απειλές για τον Μαυρόγυπα και να υποβαθμίζει τον βιότοπό του, σαν να μη συνέβη ποτέ η περσινή δραματική επιδείνωση της κατάστασής του! Ειδικότερα για το ΥΠΕΝ, είναι άκρως απαράδεκτο ότι με τις ενέργειες του πρακτικά καταστρατηγεί το ίδιο του το νομοθετικό έργο και την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για την εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τους γύπες, όπου ρητά αναφέρεται –μεταξύ άλλων– ότι βασικός στόχος της ΥΑ είναι «Η χωρική αποτύπωση και διατήρηση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής, διασποράς και τροφοληψίας και η βελτίωσή τους».

Η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης στη σχετική τους ανακοίνωση ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ακυρώσει άμεσα τις αδειοδοτήσεις των αιολικών σταθμών στις παραπάνω περιοχές όπου διαβιούν τα απειλούμενα πτηνά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ