Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Στην "εντατική" το Νοσοκομείο Σάμου: Παραιτήθηκε η διοικήτρια - Mε υπερκόπωση η μοναδική παιδίατρος

Τα προβλήματα έρχονται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια, μετά τα απίστευτα περιστατικά που καταγγέλλονται και αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Το νοσοκομείο του νησιού βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα, λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς, αλλά και της διακομιδής στην Αθήνα, με πρόβλημα υγείας της παιδιάτρου. Την όλη εκρηκτική κατάσταση πυροδότησε η αποχώρηση της διοικήτριας, Αφροδίτης Αγγέλη.

Μέχρι να οριστεί προσωρινός διοικητής, τα σχετικά καθήκοντα θα ασκεί ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σάμου.

Νοσοκομείο Σάμου: Η παιδίατρος που κατέρρευσε

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, για την πίεση που υπέστη μία παιδίατρος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Συγγενικά της πρόσωπα κατήγγειλαν πως «έκανε 23 εφημερίες τον μήνα, γι’ αυτό διαλύθηκε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παιδίατρος εμφάνισε δυσαρθρία, κάτι που θορύβησε τους συναδέλφους της και οδήγησε στη διακομιδή της στο «Τζάνειο», ενώ αναμένεται να λάβει εξιτήριο την Πέμπτη (22/8).

Βεβαίως, και να επιστρέψει στο νοσοκομείο του νησιού, τα προβλήματα στην Παιδιατρική Κλινική θα παραμείνουν. Τα κενά προσπαθούν να καλυφθούν από το υπουργείο Υγείας με τη γνωστή τακτική της μετακίνησης γιατρών από άλλα νοσοκομεία, ωστόσο αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα παρουσιαστεί «τρύπα» αλλού.

Το παράδειγμα της Σάμου δείχνει τα κενά στο ΕΣΥ

«Η συνάδελφος υποχρεώθηκε να κάνει τόσες πολλές ημέρες εφημερία ελλείψει εναλλακτικής λύσης», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου, Ανδρέας Ευστρατουδάκης, που εδώ και καιρό βλέπει μια αρνητική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί.

«Η κατάσταση είναι τραγική και κανείς δεν αντιδρά. Το επιστημονικό προσωπικό φυλλορροεί και ήδη οι ανάγκες καλύπτονται με υπερεφημερίες των εναπομεινάντων και με εσωτερικές μετακινήσεις, που με τη σειρά τους όμως δημιουργούν νέα κενά», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Ευστρατουδάκη, κάθε τόσο κάποιος γιατρός παραιτείται από τη θέση του. Εδώ και είκοσι ημέρες τελούν υπό παραίτηση δύο αναισθησιολόγοι. Δεν έχουν φύγει ακόμη, κάνοντας χρήση του όρου που τους επιτρέπει να παραμείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μάλλον η απόφασή τους είναι οριστική.

Χαρακτηριστική είναι και η τελευταία από τις πολλές ανακοινώσεις που εκδίδει η ΕΝΙΣ. «Και ενώ το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, μετακινήθηκαν ιατροί από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου σε άλλες περιοχές εκτός νομού (Αγαθονήσι και Πάτμο) με τη συναίνεση όλων των αρμοδίων», επισημαίνει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙΣ τονίζει ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, «το νοσοκομείο θα κλείσει». Καλεί όλους τους αρμοδίους να δράσουν, «για να σωθεί το νοσοκομείο και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Ευστρατουδάκη, στο Νοσοκομείο Σάμου προβλέπονται 74 θέσεις ιατρικού προσωπικού και αυτή τη στιγμή μαζί με τους υπό παραίτηση ή υπό μετακίνηση φτάνουν μόλις τους 30, που καλούνται να καλύψουν εφημερίες, να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται ή και τυχόν αναρρωτικές. Την ίδια στιγμή καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν 200.000 μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, καθώς και των γύρω νησιών του νομού, πολλές φορές ακόμα και των βόρειων νησιών της Δωδεκανήσου.

Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση με τους ειδικευόμενους, αφού αυτή τη στιγμή από τους 32 που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετεί μόλις ένας.

Η απάντηση Γεωργιάδη για τα προβλήματα

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε την Τρίτη (20/8) ο Άδωνις Γεωργιάδης και «σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων για το ΓΝ Σάμου τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: Στο ΓΝ Σάμου "Άγιος Παντελεήμων", το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41%, σήμερα υπηρετούν 267 άτομα, εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5 επικουρικοί ιατροί, 3 ιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι) και 129 νοσηλευτές».

«Από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές απέβησαν άγονες, 22 θέσεις μονίμου νοσηλευτικού και 6 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού. Κατά την τελευταία 4ετία το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί (μόνιμο και επικουρικό προσωπικό) με 22 ιατρούς, 40 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και 58 άτομα λοιπού προσωπικού. Επιπροσθέτως, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετακινήθηκαν στο ΓΝ Σάμου 1 παθολόγος από τις 15/07 – 14/08 και 1 παιδίατρος από 30/07 – 13/08», προσθέτει ο υπουργός Υγείας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους παιδιάτρους ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει πως από το 2019 έχουν προκηρυχθεί πέντε θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής (η τελευταία με την προκήρυξη Φεβρουαρίου 2024), εκ των οποίων οι τρεις κατέστησαν άγονες, ενώ προσλήφθηκαν δύο ιατροί, εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε 2,5 χρόνια μετά την πρόσληψη.

«Παρά τις συγκεκριμένες ελλείψεις, στις οποίες ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά, η στήριξη στο νοσοκομείο είναι έμπρακτη. Ειδικότερα, πλέον των προκηρύξεων θέσεων, πρέπει να τονισθεί ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 5,6 εκατ. ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 6,5 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 15,4%. Επίσης, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά η εικόνα της κατάρρευσης απέχει από την πραγματικότητα», σημειώνει στην ανάρτησή του.

Πάντως, παραδέχεται ότι «και το Νοσοκομείο Σάμου υποφέρει από τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία», αλλά εκφράζει την αισιοδοξία του πως «με τα νέα μέτρα θα έχουμε πιστεύουμε στις προσκλήσεις μεγαλύτερη συμμετοχή».

Δομές σε διάλυση - Το ΕΣΥ... στενάζει

Ενδεικτικό είναι το θέμα του iEidiseis.gr που είχε δημοσιευθεί στις αρχές Αυγούστου σχετικά με τα διαλυμένα νοσοκομεία, τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των γιατρών και του υπουργείου Υγείας, καθώς και τα «ημέτεροι» που λαμβάνονται στις ΥΠΕ.

Όπως είχε καταγγείλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία είναι 6.000 γιατροί, εκτός των ελλείψεων σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Και οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον…

Σε κάθε περίπτωση, η «μαύρη τρύπα» στο ΕΣΥ είναι μεγάλη. Και μεγαλώνει όλο και περισσότερο με τους ασθενείς να υποχρεώνονται σε υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Λύσεις μόνιμων προσλήψεων και ισχυρών κινήτρων δεν φαίνεται να είναι στον σχεδιασμό κυβέρνησης και υπουργείου.

Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 12 Μαρτίου 2024, όταν ξεκινούσαν τα απογευματινά χειρουργεία, ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης ήταν πως τα πρώτα 50.000 θα γίνουν δωρεάν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το είχε δηλώσει ο υπουργός, το είχε επαναλάβει και ο πρωθυπουργός. Έλεγαν ότι θα αξιοποιηθούν 60 εκατ. ευρώ, για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων.

Όπως δήλωσε επί λέξη: «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά πλέον με περισσότερη διαφάνεια και κεντρικό αυστηρό έλεγχο χάρη στην ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων. Θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ούτε διεκδικούμε την πατρότητα της ιδέας, που θεσμοθέτησε αλλά δεν ενεργοποίησε ποτέ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ -γι’ αυτό και δεν κατανοώ τις τωρινές αντιδράσεις του. Σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση, ούτε η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός μας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ισχυροποίησή του και η διατήρηση των καλύτερων γιατρών μας εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές».

Πριν από λίγο καιρό, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανέκρουσε πρύμναν: «Δυστυχώς, δεν είχα υπολογίσει εξαρχής τους χρόνους που θα απαιτούσε η όλη διαδικασία, καθόσον μεσολάβησαν ευρωεκλογές και τα λοιπά. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για να το εντάξουν στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου. Εφόσον πράγματι αυτό επιτευχθεί, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε, το έχουμε κάνει» όπως είπε, δίνοντας «ραντεβού» το Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλαδή, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που είχαν ανακοινώσει από τον Μάρτιο Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα εφαρμοστούν από Σεπτέμβριο. Αν δεν έρθει και νέα αναβολή.

Στο μεταξύ, οι επεμβάσεις στο ΕΣΥ έχουν πάνω από 100.000 αναμονές. Δημόσια υγεία με χιλιάδες ασθενείς στο περίμενε…

Οι εργαζόμενοι... στα κάγκελα

Τον περασμένο Ιούνιο, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βρέθηκαν στους δρόμους.

Όπως ανέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δεν πέρασε πολύς καιρός από την πανδημία που το ΕΣΥ αποθεώθηκε και οι υγειονομικοί καταχειροκροτήθηκαν. Ωστόσο, με νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος υγείας, ακυρώνονται οι θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.

Οι υγειονομικοί επισήμαναν ότι οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι 5,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι 2 μονάδες πάνω. Παράλληλα, έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν.

«Υποχρέωση του Κράτους είναι η αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ» τόνισε η ΠΟΕΔΗΝ. Δεν είναι πρώτη φορά που τα λέει άλλωστε.

«Βροχή» οι αποχωρήσεις λόγω της εντατικοποίησης

Κάθε μήνα αποχωρούν αρκετοί από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται. Οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν.

Κι όταν γίνονται οι προσλήψεις διαπιστώνεται ότι γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού: Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι αλλάζουν Νοσοκομείο. Χόρτασαν πάντως υποσχέσεις, όπως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας.

Μπάχαλο με τις διακομιδές ασθενών, ελλείψεις μαιευτών

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει φέρει στη δημοσιότητα άλλη μια ιστορία που περιγράφει το αλαλούμ στο ΕΣΥ. Γιατροί άσχετων ειδικοτήτων αναγκάζονται να πραγματοποιούν διακομιδές διασωληνωμένων ή βαρέως πασχόντων ασθενών.

Όπως επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ο νόμος καταργήθηκε από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον Απρίλιο του 2023, λόγω ακριβώς τέτοιων προβλημάτων αντικαταστάθηκε με μία γενικόλογη αναφορά σε «οδηγίες ΚΕΣΥ», οι οποίες διαχρονικά και σαφώς προβλέπουν ότι συνοδοί βαρέως πασχόντων μπορεί να είναι μόνο γιατροί με εμπειρία στο αντικείμενο.

Παράλληλα, το ΕΣΥ βρίσκεται αντιμέτωπο με χιλιάδες κενές θέσεις. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ), η έλλειψη στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προσεγγίζοντας τις 1.000 κενές θέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είχε αναφέρει ο σύλλογος, οι μαίες/μαιευτές αποτελούν βασικό βραχίονα του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς η παρουσία τους κατά την περιγεννητική περίοδο συνδέεται άμεσα με τη μειωμένη βρεφική και μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς επίσης και με θετικές περιγεννητικές εμπειρίες για τη μητέρα, το νεογνό και την οικογένεια. Καλούμε λοιπόν όλη την κοινωνία να στηρίξει την προσπάθειά μας και τα δίκαια αιτήματά μας, προς όφελος όλων.

Η μακρά λίστα των ελλείψεων στο ΕΣΥ δεν έχει τέλος...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσικό πλέον το Νόβγκοροντσκοε στην Α. Ουκρανία-Θα μπουν στο Κίεβο οι Ρώσοι ενώ οι Ουκρανοί θα είναι ακόμη στο Κούρσκ (Βίντεο)

Η Μόσχα χτυπά το Κίεβο και την Δύση αντιστρέφοντας το “ σχέδιο Κούρσκ” με προέλαση στην Ουκρανία για να αναγκάσει σε...