Με πολύ αργό μπαίνουν οι «κόφτες» σε διαγνωστικές εξετάσεις, κατ’ εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ένα μέτρο σκοπεύει στην μείωση της δαπάνης και κατά συνέπεια του clawback για διαγνωστικά εργαστήρια.
Σύμφωνα με πηγές από φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), έχουν καταρτιστεί περισσότερα από 100 θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αρκετά εξ αυτών αφορούν μόνο σε φάρμακα και περίπου 60 έχουν να κάνουν με την ΠΦΥ περιλαμβάνοντας και διαγνωστικές εξετάσεις.
Από τα παραπάνω πρωτόκολλα ωστόσο, μόνο 3-4 έχουν λάβει ΦΕΚ, που σημαίνει ότι είναι δεσμευτικά στην εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα, σε πλήρη εφαρμογή έχουν τεθεί πρωτόκολλα για υπερλιπιδαιμία και οστεοπόρωση, αλλά εκκρεμεί η ψηφιοποίηση και εφαρμογή πρωτοκόλλων, όπως για παράδειγμα για καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη, παχυσαρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα υπήρχαν τεχνικά αλλά και νομικά κωλύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε νέο πρωτόκολλο έπρεπε να εισάγεται στον Ενιαίο Κανονισμό Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, κάτι που πρακτικά είναι ανέφικτο καθώς δεν βγαίνει συχνά νέος ΕΚΠΥ. Η δυσκολία αυτή λύθηκε με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των πρωτοκόλλων ώστε να ακολουθεί η ψηφιοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ.
Οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν να εφαρμοστούν άμεσα οι «κόφτες» για να μπορεί να μειωθεί η υπερβολική δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι διαγνωστικά εργαστήρια πραγματοποίησαν τον Μάιο πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση αντιδρώντας στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback-rebate) που τους έχουν φέρει σε οικονομική «ασφυξία».
«Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να επαναλάβουμε τη θέση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. ότι είμαστε υπέρ της πλήρους εφαρμογής των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Μετά την εφαρμογή αυτών και εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιος ιατρός υπερσυνταγογραφεί δύναται να τον καλείτε σε διευκρινήσεις. Οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και ίσως κυρώσεις σε ιατρούς που συνταγογραφούν εκτός ορίων θα πρέπει να έπονται της εφαρμογής των πρωτόκολλων.
Ανακοινώσεις που έχουν αναγγελθεί από τον ΕΟΠΥΥ που προβλέπει τον έλεγχο της συνταγογράφησης των ιατρών για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι άκυρες με δεδομένο ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ζητούμε επομένως αυτή η εγκύκλιος (σ.σ που φορά σε κυρώσεις των γιατρών) να αποσυρθεί και να επανεκτιμηθεί η κατάσταση μετά την πλήρη εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τα οποία άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η ψηφιοποίηση αυτών και να μη στηρίζεται ο οποιοσδήποτε έλεγχος ιατρού σε στατιστικούς μέσους όρους», ανέφερε μια εκ των επιστολών του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας όλα τα εργαστήρια υποχρεώνονται να ανεβάζουν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων – στο πρότυπο των μοριακών και rapid τεστ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι, οι τιμές που θα έβαζε ο γιατρός ενημερώνονται αυτόματα, λειτουργώντας ως «κόφτης», αφού ο ίδιος κατευθύνεται στη συνταγογράφηση βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπου αυτά υπάρχουν. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφόσον εφαρμοστεί σωστά, θα «σβήσει» φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης ή κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και ως συνέπεια θα μειωθεί η δαπάνη.
Καταγγελίες για επιβαρύνσεις
Στο μεταξύ, μεγάλο αριθμό παραπόνων από χρόνιους πάσχοντες και πολίτες, λαμβάνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, αναφορικά με υπέρμετρες οικονομικές επιβαρύνσεις, αθέμιτες κοστολογήσεις και εν γένει διαχείριση των ασθενών από ιδιώτες παρόχους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ άλλων και κατά τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει δεχθεί καταγγελίες για τα εξής:
- Μεγάλη δυσκολία εύρεσης ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα μέσω ΕΟΠΥΥ, στις περιπτώσεις που η χρέωση είναι μέσω παραπεμπτικού με συμμετοχή («με το ταμείο») και δεν πραγματοποιείται αποκλειστικά με ιδιωτική δαπάνη («οut of pocket») δαπάνη. Τα ραντεβού μέσω ΕΟΠΥΥ μονίμως «είναι κλεισμένα» και μετατίθενται σε χρονικό διάστημα που συχνά ξεπερνά τον ένα μήνα, λόγω υποτιθέμενης πλήρωσης του αριθμού αυτών. Αντίθετα, σε περίπτωση που ο ασθενής προτίθεται να καταβάλει εξ ολοκλήρου το κόστος της εξέτασης, υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα.
- Περιπτώσεις σε κάποιες περιοχές όπου κανένα διαγνωστικό δε δέχεται συνταγογραφημένη ακτινογραφία από τον ΕΟΠΥΥ και όλες γίνονται ιδία δαπάνη.
- Υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις σε απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. Ακτινογραφία Θώρακος: τιμή παραπεμπτικού + συμμετοχή ασθενούς + έως και 15 ευρώ επιπλέον για την ψηφιακή / ψηφιοποιημένη εικόνα, ή για την εκτύπωση CD, ή για να κλείσει ένας ασθενής ραντεβού από το διαγνωστικό κέντρο).
- Έχει παρατηρηθεί στροφή εξεταζόμενων σε δημόσιες δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) για πραγματοποίηση εξετάσεων. Δυστυχώς, τα Νοσοκομεία όντως αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό περιστατικών, λόγω φόρτου εργασίας. Τα Κέντρα Υγείας μπορούν να υποστηρίξουν συγκεκριμένο αριθμό ραντεβού, αλλά αυτό μόνο σε όσα διαθέτουν Ακτινολόγο ή Μικροβιολόγο – και συνήθως στα Κέντρα Υγείας είναι ένας σε κάθε ειδικότητα. Σύμφωνα με τους ασθενείς, η δημιουργία του πεδίου για ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις μέσω της εφαρμογής finddoctors.gov.gr αποτελεί αναμφίβολα θετικό βήμα που θα συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος, ωστόσο, κρίνουν ότι πρέπει να εμπλουτιστεί και να εξελιχθεί, ώστε να περιλαμβάνει και νοσοκομεία αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις.
- Σε διαγνωστικά όπου πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις με σκιαγραφικό, πέραν της επιπρόσθετης χρέωσης για τη συνταγογράφηση του σκιαγραφικού, ζήτημα το οποίο διευθετήθηκε μεν με την από 28.06.2024 εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναφέρεται από πολίτες ότι δεν τηρείται παντού, έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου επιβάλλεται επιπλέον χρέωση για παρουσία ιατρού στο χώρο (η οποία προβλέπεται από το νόμο), αλλά και για φλεβοκαθετήρα / φλεβοκέντηση.
- Σε περιπτώσεις όπου εξεταζόμενοι δικαιούνται να πραγματοποιήσουν εξετάσεις άνευ συμμετοχής, έχει ζητηθεί να προσκομίσουν απόφαση ΚΕΠΑ, για να βεβαιωθεί η πάθηση ή το ποσοστό αναπηρίας.