Για αιφνίδιο θάνατο της μικρής Μαλένας στο νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» έκαναν σήμερα λόγο στις καταθέσεις τους στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου δύο ακόμη μάρτυρες της υπόθεσης θανάτου των δυο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη. Μάλιστα και οι δύο μάρτυρες -η πρώτη νοσηλεύτρια και η δεύτερη παιδίατρος- μετέφεραν στο δικαστήριο την έκπληξη που ένιωσαν όταν πληροφορήθηκαν ότι η ιατροδικαστική εξέταση απέδωσε το θάνατο του κοριτσιού σεηπατική ανεπάρκεια.
«Δεν θυμάμαι τα σημάδια καθόλου στο πρόσωπο της Μαλένας ούτε πριν ούτε μετά τον θάνατό της» είπε στην κατάθεσή της η νοσηλεύτρια Κων. Κωνσταντού, σημειώνοντας πως δύσκολα δεν θα τα παρατηρούσε αν υπήρχαν. Ακόμη η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας τόνισε πως από το δωμάτιο που νοσηλεύονταν το κοριτσάκι ακόμη και κλειστή να είναι η πόρτα «όταν κάποιος φωνάζει ακούγεται παντού εδικά σε αυτό το τμήμα».
Η μάρτυρας κλήθηκε στη συνέχεια να απαντήσει σε ερωτήσεις της έδρας για την συμπεριφορά της κατηγορούμενης μητέρας και του Μάνου Δασκαλάκη αφού τους ανακοινώθηκε από τους γιατρούς ο θάνατος της κόρης τους.
Πρόεδρος: Τι είδατε; Πώς ήταν οι γονείς μετά;
Μάρτυρας: Συντετριμμένοι. Θυμάμαι να κλαίνε, μετά έφυγα. Στη νοσηλευτική έκλαιγα και εγώ μετά.
Πρόεδρος: Τους θυμάστε να μπαίνουν στο δωμάτιο να χαιρετίσουν το παιδί;
Μάρτυρας: Ναι είχαν μπει…
Συνεχίζοντας την περιγραφή της για τη στάση των γονιών της Μαλένας μετά τον θάνατό της η νοσηλεύτρια σημείωσε: «Η μητέρα έκλαιγε, ο πατέρας ήταν σοκαρισμένος, σαν νεκρός περπατούσε σαν ρομπότ. Η μητέρα μας αγκάλιασε κλαίγοντας και μας είπε: «σας ευχαριστούμε για ότι κάτι κάνατε για το παιδί μας»».
Πρόεδρος: Μάθατε αν ρώτησαν οι γονείς μετά γιατί έφυγε τα παιδί;
Μάρτυρας: Δεν το ξέρω. Ήμουν τόσο χάλια εκείνη την ημέρα.
Η μάρτυρας εξέφρασε εκ νέου την έκπληξή της για τον θάνατο του παιδιού. «Η Μαλένα είχε την πιο καλή λευχαιμία και απ’ ότι γνωρίζω από τους γιατρούς με πολύ καλή πρόγνωση, Όταν μάθαμε για την ηπατική ανεπάρκεια, μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Τη Μαλένα με το ζόρι την βγάλαμε από το παιδότοπο για να την εξετάσουμε. Ήταν πολύ καλά το παιδί», σημείωσε η μάρτυρας για να προσθέσει: «Προσπαθούσαμε όλοι να καταλάβουμε πως πέθανε αυτό το παιδί, κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει και να το πιστέψει. Μείναμε με το στόμα ανοικτό όταν μάθαμε για την ηπατική ανεπάρκεια. Κλινικά η εικόνα της δεν αντιστοιχούσε με ηπατική ανεπάρκεια. Παιδί με ηπατική ανεπάρκεια είναι κατακίτρινο, έχει διόγκωση κοιλιάς, δεν μπορεί να φάει ούτε να περπατήσει.
Ακολούθησε η κατάθεση της παιδιάτρου Σμαράγδας Παπαχριστίδου, η οποία επίσης μίλησε στο δικαστήριο για την έκπληξη που ένιωσε όταν έμαθε πως το παιδί κατέληξε. «Ήταν τόσο έντονη η έκπληξη μου όταν με πήρε η κυρία Νικήτα και μου είπε ότι «έφυγε η μικρή Δασκαλάκη» που νόμιζα ότι έκανε λάθος και μου έλεγε για άλλο παιδί» κατέθεσε η γιατρός για να προσθέσει: «Είχαμε μεγάλους προβληματισμούς ήταν αιφνίδιο δεν είχαμε δει ξανά κάτι τέτοιο».
Πρόεδρος: Όταν μάθατε ότι η ιατροδικαστική μιλάει για ηπατική ανεπάρκεια;
Μάρτυρας: Εγώ η αίσθηση που είχα είναι ότι δεν ταιριάζει. Δεν νοείται ηπατική ανεπάρκεια μέσα σε έξι ώρες χωρίς ίκτερο. Την ηπατική ανεπάρκεια την καταλαβαίνει και ο ίδιος ο γονιός. Μας λέει «το παιδί μου είναι κίτρινο, έχει νωθρότητα, αιμορραγία».
Πρόεδρος: Η Μαλένα είχε τίποτα απ όλα αυτά;
Μάρτυρας: Τίποτα.
Πρόεδρος: Δεν μπορεί μέσα σε μια ημέρα να εκδηλωθεί ηπατική ανεπάρκεια; Τα φάρμακα που πήρε θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τοξικότητα;
Μάρτυρας: Ηπατική βλάβη ίσως αλλά σε εύλογο διάστημα. Θα φαίνονταν από τις εξετάσεις. Η απόσταση από την ηπατική βλάβη μέχρι την ηπατική ανεπάρκεια είναι τεράστια.
Ακόμη στη μάρτυρα επιδειχτήκαν φωτογραφίες από το νεκρό κοριτσάκι με τα σημάδια στο πρόσωπό του (στα μάγουλα και τη μύτη).
Πρόεδρος: Μπορεί να προκληθούν οι αμυχές κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ;
Μάρτυρας: Ναι.
Ωστόσο, η μάρτυρας διευκρίνισε ότι θεωρεί δύσκολο οι βλάβες στη μύτη του παιδιού να προκλήθηκαν από την εφαρμογή της μάσκας οξυγόνου. «Είναι λίγο ψηλά οι βλάβες στα μάγουλα δεν νομίζω ότι έχουν σχέση με την μάσκα» ανέφερε.
Πρόεδρος: Θα μπορούσε να είναι από τη διασωλήνωση;
Μάρτυρας: Όχι.
Τέλος, η παιδίατρος περιέγραψε στο δικαστήριο μια συζήτηση που είχε με την κατηγορούμενη μητέρα όταν χρειάστηκε να την ενημερώσει πως στην κόρη της θα πρέπει να γίνει μυελογραφία. «Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μυελόγραμμα. Την ενημερώσαμε για τη διαδικασία και δεν μας έκανε ερωτήσεις. Μου έκανε εντύπωση πως όταν της εξηγούσε τη διαδικασία των εξετάσεων έμοιαζε να γνωρίζει και όταν της είπα "μήπως σας κουράζω με αυτά που σας λέω" μου απάντησε: «Έχουμε περάσει κάτι αντίστοιχο και για αυτό τα ξέρω …» Μου είπε να μην το πω για τον καρκίνο στον μπαμπά της Μαλένας».
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.