Κοινωνία

Φοβούνται τα δανεικά τους οι Γερμανοί-”Η Ελλάδα έχει κρίση κόστους ζωής στα απλά νοικοκυριά”-Συνεχίζεται πάρτι πολυεθνικών εταιρειών που μας θεωρούν Μπανανία

Το ελληνικό κράτος έχει χάσει χρόνια τον έλεγχο της αγοράς-Άλλες τιμές έχουν οι ίδιες εταιρείες εντός ελληνικής επικράτειας και άλλες ( φθηνότερες) στο εξωτερικό εξοργίζοντας τους Έλληνες
 
Μετά τις πρώτες ποινές σε πολυεθνικούς ομίλους έρχεται μια νέα αποκάλυψη από τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξη, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ανέφερε στη Βουλή ότι 5 επιπλέον πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών.

Πρόκειται για το ζήτημα της αποκαλούμενης αθέμιτης κερδοφορίας, που αφορά την προκλητικά ανοδική πορεία των τιμών από τις εταιρείες, ενώ άλλες τιμές έχουμε εντός ελληνικής επικράτειας και άλλες εκτός, ειδικά σε μεγάλα κράτη, κάτι που μας δείχνει ότι η χώρα μας αποτελεί ένα είδος Μπανανίας για ορισμένες εταιρείες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Μεγάλο γερμανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η Ελλάδα ενώ έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση, ο μεγάλος πληθωρισμός προκαλεί ίλιγγο στα νοικοκυριά, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο άρθρο με τίτλο "Καιρός να ξυπνήσουμε-”Μαυραγορίτες” πολυεθνικές-Σούπερ Μάρκετ με τρομερές αυξήσεις εξαϋλώνουν μισθούς και συντάξεις ".

«Τα χρήματα που ξοδεύω τώρα στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσω τρόφιμα τριών ημερών για την οικογένειά μου, πέρυσι ήταν αρκετά για παντοπωλεία μιας ολόκληρης εβδομάδας», λέει η Άννα Πετροπούλου στη DW.

Για την 49χρονη μητέρα τριών παιδιών, η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι μια πολύ επώδυνη διαδικασία αφού οι υψηλές τιμές προκαλούν ίλιγγο.

Η ίδια μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και ανέφερε ότι έχει ένα μέσο εισόδημα και ζει σε διαμέρισμα, αλλά η προκλητικά μεγάλη αύξηση  των τιμών των τροφίμων και καυσίμων, έχει αλλάξει τις συνήθειες και τις δαπάνες της οικογενείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένα σακουλάκι καφέ 500 γραμμαρίων κοστίζει τουλάχιστον 2 ευρώ περισσότερο από πέρυσι.Το γάλα και το γιαούρτι είναι διπλάσια έξοδα, τα περισσότερα είδη ψωμιού και αυγών κοστίζουν περίπου 30% περισσότερο.

Ακόμη και η φέτα, κοστίζει 12 ευρώ το κιλό, δηλαδή 3-4 ευρώ περισσότερα από ό,τι πριν κάποιους μήνες.

«Αισθάνομαι φτωχή όταν επισκέπτομαι το σούπερ μάρκετ», είπε η Πετροπούλου.

"Ενώ πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει καλή δουλειά, θυμώνει όταν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα σημειώνει οικονομική πρόοδο. «Προφανώς, ζω σε άλλη χώρα», είπε η ίδια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά η κ. Άννα Πετροπούλου βλέπει ελάχιστα από αυτή την επιτυχία στην καθημερινότητά της”, τονίζει το άρθρο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 9,4% τον Σεπτέμβριο. Και η Eurostat διαπίστωσε ότι ο συνολικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,9% τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας το μέσο ποσοστό της Ευρωζώνης.

«Παλιά αγόραζα φρούτα και λαχανικά από την λαϊκή αγορά γιατί όλα ήταν φθηνότερα και η ποιότητα ήταν καλή, αλλά τώρα οι τιμές εκεί είναι πολύ υψηλές», λέει στη DW η Κατερίνα Κεφαλά, με επάγγελμα δασκάλα.

Η κ. Κεφάλα, που κερδίζει περίπου 1.100 ευρώ το μήνα και δεν μπορεί να περιμένει αύξηση μισθού σύντομα, ενώ δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί ιδιαίτερα, καθώς ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων καταναλώνει περίπου 60 λίτρα ελαιόλαδου ετησίως.Πρόσφατες έρευνες βρίσκουν ότι οι Έλληνες ανησυχούν σημαντικά για την δραματική αύξηση των τιμών.

Πρόσφατη έρευνα από το ινστιτούτο Pulse αναφέρει ότι το 95% των ερωτηθέντων ανησυχούν «πολύ» ή «αρκετά» (23%) για το υψηλό κόστος των ειδών σίτισης.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες αναφέρουν ότι ανησυχούν περισσότερο για το κόστος διαβίωσης για την οικογένειά τους.

Αν συνεχιστεί πάντως αυτή η κατάσταση, θα έχουμε εξελίξεις και άσχημες καταστάσεις, αφού οι πολίτες υποφέρουν πραγματικά από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.

Πυρ ομαδόν από χιλιάδες καταναλωτές έχουμε στο Λιανεμπόριο, αφού οι τιμές πλέον στην σίτιση έχουν ξεφύγει από κάθε λογική, και κανένα pass, δεν μπορεί να τις ανακόψει.

Αντιθέτως έχουμε συνεχείς αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα οποία σε συνδυασμό με τις τιμές στα υπόλοιπα προϊόντα, βενζίνη, διόδια, κινητή τηλεφωνία, ενοίκια, κά, εκτοξεύσουν στα ύψη το οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, “το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 7,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2023, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων τριών μηνών, μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ (-8,4%)”.

Το κράτος είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω αδιαφορίας κρατικών μηχανισμών ελέγχου, έχασε κατά κράτος τον έλεγχο της αγοράς, η οποία όχι μόνο δεν “ ρυθμίστηκε” ‘όπως ευαγγελίστηκαν κάποιοι ειδικοί, αλλά οδεύει στην εποχή της Γερμανικής κατοχής, και σε λίγο με ένα τενεκέ λάδι θα δίνεις  ένα ολόκληρο χωράφι.

Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, τότε πιθανότατα πολύ γρήγορα να γίνουμε Τουρκία, όπου το 80% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και βασικά αγαθά ανατιμώνται κάθε δύο ημέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ