Tέσσερις προφυλακισµένοι διακινητές, που συνελήφθησαν διαδοχικά ο ένας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας τον περασµένο Απρίλιο, δύο τον Σεπτέµβριο στην παραλία Κοµµός της Μεσαράς, στην Κρήτη, και ένας, παλαιστινιακής καταγωγής, στη βραχονησίδα Ρω, στις 4 Οκτωβρίου, λίγο πριν από την επίθεση της «Χαµάς» σε βάρος άµαχων Ισραηλινών, φαίνεται ότι αποτελούν -µεταξύ άλλων- µέλη διεθνών οργανώσεων, οι οποίες καταρτίζουν σχέδια «µεταφοράς» εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και εκατοµµυρίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας, τη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο προς τη ∆ύση.
Στη διάρκεια της προανάκρισής τους ανέκυψε πλήθος στοιχείων για τους συνεργούς, τις διαδροµές και τις διασυνδέσεις τους µε τον ευρωπαϊκό πυρήνα.
Για πιθανή έκρηξη µεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο τις προσεχείς εβδοµάδες μίλησε ένας εκ των συλληφέντων διακινητών.
Λόγω της σοβαρότητας των απολογιών τους, κρίθηκε σκόπιµο να διατηρηθεί η ανωνυµία τους, ενώ ένας -δείχνοντας έµπρακτο ενδιαφέρον συνεργασίας- µίλησε µε λεπτοµέρειες για πιθανή έκρηξη µεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο τις προσεχείς εβδοµάδες. Η δε διακλάδωσή τους στην ελληνική επικράτεια είναι τέτοια, ώστε σε µόνο µία περιορισµένης κλίµακας αστυνοµική επιχείρηση στα µέσα της εβδοµάδας, σε διαµερίσµατα 3 εµπλεκοµένων, στο Παλαιό Φάληρο και τη Νέα Σµύρνη, κατασχέθηκαν 662 πλαστά έγγραφα (δελτία ταυτότητας, άδειες παραµονής).
Επίσης αποκαλύφθηκε ότι οι εν λόγω αλλοδαποί διακινούσαν µετανάστες µε σκάφη αναψυχής από τη Σµύρνη, διέθεταν ανεπτυγµένο δίκτυο πληρωµών και µεταφοράς χρηµάτων, ενώ τα ποσά που εισέπρατταν κυµαίνονταν -ανάλογα µε το είδος και την προέλευση του εγγράφου- από 300-600 ευρώ και για κάθε παράνοµη προώθηση αποκόµιζαν από 4.500 έως 6.000 ευρώ το άτοµο. Η ΕΥΠ εστιάζει στα νότια παράλια της Κρήτης και στη Ρόδο, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες περί αναβάθµισης των µέσων και των συστηµάτων επικοινωνίας που χρησιµοποιούν οι διακινητές, αλλά και των νέων «στρατοπέδων συγκέντρωσης» στο Τοµπρούκ της Λιβύης και στη Βόρεια Αίγυπτο, κοντά στα λιβυκά σύνορα.
ΜΚΟ σε δράση
Μεταξύ των υπόπτων βρίσκονται και Ευρωπαίοι πολίτες-µέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, γνωστοί για διάπραξη αντίστοιχων εγκληµατικών ενεργειών στη Λέσβο το 2016 και το 2022, καθώς και στη Λέρο και τη Σάµο το 2018. Σύµφωνα µε την πρακτική τους, παρέχουν οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούµενα άτοµα, επιβάλλοντας την τήρηση αυτών, πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέµβου σε ελληνικό νησί, είτε προφορικά είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφηµένων εφαρµογών επικοινωνίας.
Μέλη της ΜΚΟ αποκρύπτουν τους νεοεισερχόµενους σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα τους χωρίζουν σε µικρότερες οµάδες, και στη συνέχεια επικοινωνούν µε τους εγκεφάλους του κυκλώµατος, ενηµερώνοντας παράλληλα το Λιµενικό για δήθεν κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ανησυχητικά και ο αριθµός των «αχαρτογράφητων» µεταναστών, αφού στα καραβάνια των Παλαιστινίων φαίνεται ότι παρεισφρέουν και αλλοδαποί από την υποσαχάρια Αφρική και την Ασία, οι οποίοι ανέµεναν επί µακρόν στους τεράστιους καταυλισµούς της Βόρειας Αιγύπτου και της Νότιας Τουρκίας την ευκαιρία για το ξέσπασµα πολεµικής κρίσης, που θα τους επέτρεπε να εισέλθουν στα ευρωπαϊκά εδάφη µε προσφυγικό προφίλ.
Οι προβλέψεις είναι πραγµατικά εφιαλτικές. Πέραν των 3 εκατοµµυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και τη ∆υτική Οχθη, υπάρχουν ακόµη 2,5 εκατοµµύρια ξεριζωµένοι στην Ιορδανία και 3 εκατοµµύρια σε Αίγυπτο, Λίβανο και Συρία, πολλοί εκ των οποίων αναζητούν τρόπους διαφυγής. Το θέµα τέθηκε στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη µε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, το αποτέλεσµα της οποίας «τροφοδοτείται συνεχώς µε νεότερα στοιχεία».
Ο «Άγγλος»
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Απογευματινή» της Κυριακής, έχουν ανταλλαγεί δελτία για τον αποκαλούµενο «Αγγλο», έναν 40χρονο Αιγύπτιο, που συνελήφθη στις 22 Ιουνίου στο Λονδίνο από την Εθνική Εγκληµατολογική Υπηρεσία (NCA) λίγο µετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου και κατηγορείται ότι στα χρόνια της δράσης του οργάνωσε τουλάχιστον 2.000 «αποστολές παρανόµων» σε Ελλάδα και Ιταλία. Το 2018 είχε ηγετική δράση σε περιφερειακό δίκτυο της Κρήτης, που δρούσε σε συνεργασία µε το δίκτυο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Εκείνη η οµάδα των 15 ατόµων (µεταξύ αυτών και 6 Ελληνες) είχε εξαρθρωθεί και στη διάρκεια της δίκης προέκυψε ότι παραλάµβαναν τους πρόσφυγες και χρησιµοποιώντας κάθε φορά τα κατάλληλα οχήµατα τους µετέφεραν στην ενδοχώρα του Νοµού Ηρακλείου. Οι µετανάστες εγκαθίσταντο σε οικίες, αποθήκες ή µάντρες. Στα εν λόγω οικήµατα, µέλη της σπείρας φέρεται να τους εξασφάλιζαν διαµονή και τροφή, ωστόσο -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- τους επιτηρούσαν κρατώντας όπλα. Αλλοι εξασφάλιζαν στους µετανάστες πλαστά διαβατήρια και εισιτήρια, ενώ στη συνέχεια τους µετέφεραν στο λιµάνι του Ηρακλείου, από όπου έφταναν ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά. Ο «Αγγλος» είχε καταφέρει να διαφύγει τότε από την Ελλάδα.