Κοινωνία

Ποιοι “ώθησαν” τους Πακιστανούς επιζώντες να κατηγορούν το ελληνικό λιμενικό για τον θάνατο εκατοντάδων ομοεθνών τους στην Πύλο;

Σύμφωνα με πακιστανικό ΜΜΕ, "οι Πακιστανοί επιζώντες θεωρούν ότι το ελληνικό λιμενικό ευθύνεται για το περιστατικό ανοικτά της Πύλου, ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην χώρα μας, αγνοώντας ολόκληρο το τεράστιο δίκτυο λαθρεμπορίας μεταναστών από το Πακιστάν σε Μέση Ανατολή-Αφρική και τέλος Μεσόγειο".

Να μας πουν εκεί στο Πακιστάν που βρίσκουν πάμφτωχοι άνθρωποι 8-10 χιλιάδες δολάρια για να έρθουν στην Ευρώπη, αφού με αυτά τα χρήματα μπορούσαν να ζήσουν στην χώρα τους;  

“Πακιστανοί επιζώντες στο άτυχο σκάφος που ανατράπηκε στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών κατηγόρησαν την ελληνική ακτοφυλακή για το περιστατικό, λέγοντας ότι το πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους, βυθίστηκε εσκεμμένα και δεν δόθηκε διάσωση.

Ο απολογισμός των θυμάτων αποκάλυψε την απάνθρωπη στάση των ελληνικών αρχών τις τελευταίες ώρες που οδήγησαν στην τραγωδία.

Οι αρχές στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη ιδέα πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος όταν βυθίστηκε, καθώς οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 400 έως πάνω από 700, με εκατοντάδες από αυτούς να προέρχονται από το Πακιστάν και πολλοί από το Κασμίρr.

Οι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα δύο Πακιστανών επιζώντων αναφέρουν:  

"Το έχουν κάνει [εσκεμμένα]. Το έχουν βυθίσει μόνοι τους", είπε ο ένας από τους επιζώντες, ενώ ο άλλος πρόσθεσε ότι ήταν ακίνητοι για πέντε μέρες και έξι νύχτες πριν το πλοίο βυθιστεί "σε ένα λεπτό".

«Δεν βυθιστήκαμε για πέντε ημέρες, οπότε γιατί να βυθιστούμε τώρα;»

Διηγήθηκαν ότι η μηχανή του πλοίου είχε χαλάσει, αφήνοντάς τους ακίνητους για σχεδόν μια εβδομάδα.

"Δεν πνιγήκαμε παρόλο που ο κινητήρας μας είχε σβήσει [εντελώς]. Την έκτη νύχτα, γύρω στις 2:30 π.μ. έλεγξα την ώρα· ήταν 2:15 π.μ. τόνισε ένας από αυτούς, προσθέτοντας, ότι «[η βάρκα] βυθίστηκε εξαιτίας του σχοινιού που μας έριξαν ( ελληνικό λιμενικό) στο πλοίο».

Οι δύο Πακιστανοί ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν είχαν βοήθεια από την Ελλάδα  παρά την παρουσία σκαφών (του ελληνικού λιμενικού), ενός φορτηγού και ενός ακόμη πλοίου.

Την Κυριακή, αξιωματούχοι του Πακιστάν δήλωσαν ότι έχουν συλληφθεί 10 ύποπτοι διακινητές ανθρώπων και ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ υποσχέθηκε "σκληρή τιμωρία" για όσους εμπλέκονται στο εμπόριο.

Το Πακιστάν βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση και τρομερή ύφεση που προκλήθηκε από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και πολιτικής αστάθειας και εξάντλησε τα αποθέματα δολαρίων, οδηγώντας σε πληθωρισμό και εκτεταμένο κλείσιμο εργοστασίων.

Η απελπιστική κατάσταση δημιουργεί κίνητρο στους Πακιστανούς να ακολουθήσουν επικίνδυνες, παράνομες διαδρομές προς την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός Σαρίφ κήρυξε εθνικό πένθος για όσους έχασαν τη ζωή τους, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να λένε ότι έως και 300 Πακιστανοί θα μπορούσαν να επέβαιναν στο πλοίο.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κατάσταση στο σκάφος ήταν τόσο «ζοφερή που ακόμη και πριν βυθιστεί, υπήρχαν ήδη έξι θάνατοι αφού τελείωσε το πόσιμο νερό», αναφέρει το άρθρο μεταξύ άλλων.

Περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά επέβαιναν στο σκάφος όταν αυτό ανατράπηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΔΟΜ), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι και η τραγωδία να είναι μία από τις χειρότερες στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...