Είναι πολλοί οι θρύλοι περί ύπαρξης κρυμμένων θησαυρών στην Ελλάδα. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχουν, αλλά και μόνο η φήμη που τους συνοδεύει, είναι αρκετή ώστε να τους αναζητούν επίδοξοι χρυσοθήρες.
Μυθικούς θησαυρούς κρύβει η γη της Πελοποννήσου με επίδοξους Ιντιάνα Τζόους να σχεδιάζουν κατά καιρούς τον τρόπο με τον οποίο θα τους ανακαλύψουν για να γίνουν πλούσιοι.
Κατά καιρούς έχουν υπάρξει προσπάθειες να εντοπιστούν οι καλά κρυμμένες περιουσίες του παρελθόντος, που είτε με φήμες, είτε με σημειώματα που έχουν βρεθεί λέγεται πώς είναι κρυμμένοι στο χώμα.
Ο θησαυρός του Λύκου στην Πελοπόννησο στο Μαίναλο
Ο θησαυρός του Λύκου στην Πελοπόννησο είναι ο πιο φημισμένος θησαυρός και σχετίζεται με τον λήσταρχο Λύκου ή Λύγγου, από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Σύμφωνα με παλιό δημοσίευμα του arkadia press ο λήσταρχος Λύγγος τον 19ο αιώνα έκρυβε ανεκτίμητα χρηματικά ποσά (σε χρυσό) σε υπόγειες στοές του Μαίναλου, κι από την άλλη ο καπετάν Πέρδικας (του ΕΛΑΣ – Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού- από τα κατοχικά στρατεύματα) έκρυψε εκεί χρυσές λίρες.
Σύμφωνα με παλιό δημοσίευμα του arkadia press ο λήσταρχος Λύγγος τον 19ο αιώνα έκρυβε ανεκτίμητα χρηματικά ποσά (σε χρυσό) σε υπόγειες στοές του Μαίναλου, κι από την άλλη ο καπετάν Πέρδικας (του ΕΛΑΣ-Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού- από τα κατοχικά στρατεύματα) έκρυψε εκεί χρυσές λίρες.
Το καλοκαίρι του 2000, δύο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με καταγωγή από Αρκαδία και Λακωνία αντίστοιχα είχαν φέρει ένα ειδικό και πανάκριβο ηλεκτρομαγνητικό μηχάνημα από τις ΗΠΑ με υπερσύγχρονο Scanner. Εψαξαν στο Μαίναλο, αλλά δεν βρήκαν απολύτως τίποτα.
Υπερσύγχρονο Scanner
Το καλοκαίρι του 2000, δύο Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με καταγωγή από Αρκαδία και Λακωνία αντίστοιχα είχαν φέρει ένα ειδικό και πανάκριβο ηλεκτρομαγνητικό μηχάνημα από τις ΗΠΑ με υπερσύγχρονο Scanner. Έψαξαν στο Μαίναλο, αλλά δεν βρήκαν απολύτως τίποτα.
Ο θησαυρός στο Κιάτο
Ο θησαυρός του πλουσιότερου Τούρκου του Μοριά Κιαμίλ – Μπέη, ο οποίος ήταν ο πασάς της Κορίνθου και ο πλουσιότερος Τούρκος του Μοριά, πιστεύουν πολλοί ότι έμεινε στα αζήτητα, όταν κατά την επανάσταση συνελήφθη και φυλακίστηκε.
Η αξίας της περιουσίας του σύμφωνα με οθωμανικά έγγραφα από το 1800 υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια, ενώ κάτοικοι του Κιάτου θεωρούν πως η περιοχή τους είναι και η επικρατέστερη για την εύρεση αυτού του θησαυρού. Φυσικά και δεν έχουν βρει απολύτως τίποτα.
Στην ίδια περιοχή, οι επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς του σήμερα, αναζητούν πέρα από τον θησαυρό του Κιαμίλ Μπέη και το αυτοκρατορικό ξίφος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, πάνω στο οποίο υπάρχουν μεγάλες πολύτιμες πέτρες.