Κοινωνία

Ο Παπαδόσηφος «δίκασε» τον φονιά του γιου του με πέντε σφαίρες μέσα στο δικαστήριο: Ο μύθος με το κρυμμένο όπλο στα γένια

Πολλοί έχουν πει «θα πάρω τον νόμο στα χέρια μου». Αυτό έκανε πράξη ο Γιάννης Παπαδόσηφος από το Ρέθυμνο. Χαροκαμένος πατέρας που σκότωσαν τον γιο του με τέσσερις σφαίρες και αποφάσισε ο ίδιος για να «λευτερωθεί» να αποδώσει δικαιοσύνη με τον ίδιο τρόπο. Σκότωσε τον φονιά του γιου του μέσα στο Εφετείο με όπλο, που ο μύθος λέει πως είχε κρύψει μέσα στα γένια του. Ένα γερμανικό πιστόλι που είχε πάρει από έναν ναζί στη μάχη της Κρήτης. Όπως ξάπλωσε νεκρό τον φονιά του γιου του, ο Παπαδόσηφος είπε «ξαλάφρωσα, αγαλλίασε η ψυχή μου», ενώ ένας πατέρας που είχαν δολοφονήσει τον γιο του, τον πλησίασε και του είπε: «Εσύ ξαλάφρωσες».

 

 

Σαν σήμερα το 1983, ο 27χρονος τότε Μανώλης Παπαδόσηφος πήγε να συναντήσει σε καφενείο του Ρεθύμνου τον Γιάννη Βενιαράκη. Οι δύο τους φιλονικούσαν συχνά για τα μάτια μιας γυναίκας. Όταν ο Βενιαράκης είδε τον Παπαδόσηφο να ζυγώνει, ανέβηκε στο πατάρι του μαγαζιού. Τον ακολούθησε ο Παπαδόσηφος.

Μετά από λίγα λεπτά ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο Βενιαράκης είχε πυροβολήσει τέσσερις φορές τον Μανώλη Παπαδόσηφο στο στήθος. Συνελήφθη αμέσως και δικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη. Πέντε χρόνια αργότερα όμως άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δεύτερη δίκη αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα, καθώς οι αρχές φοβόντουσαν επεισόδια ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Στο Εφετείο του Πειραιά μεταξύ των δεκάδων μαυροφορεμένων κτητικών ήταν και ο Γιάννης Παπαδόσηφος, ο πατέρας του Μανώλη.

 

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, στις 20 Δεκεμβρίου 1988, ο Παπαδόσηφος σάλταρε γρήγορα πίσω από τον φονιά Βενιαράκη και τον πυροβόλησε πέντε φορές. Οι σφαίρες τον διαπέρασαν και καρφώθηκαν στα έδρανα. Είχε σκοτώσει τον δολοφόνο του γιου του και μονολόγησε: «Τώρα λευτερώθηκα».

 

 

 

Το όπλο με το οποίο ο Παπαδόσηφος σκότωσε τον Βενιαράκη ήταν ένα γερμανικό λούγκερ, που ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του είχε αρπάξει από έναν στρατιώτη της ναζιστικής Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια της «Μάχης της Κρήτης». Πολλοί αναρωτήθηκαν πως το πέρασε μέσα στο δικαστήριο. Ο ίδιος ποτέ δεν το αποκάλυψε και έλεγε πως το είχε πάνω του, αλλά δεν τον έψαξαν οι αστυνομικοί. Έτσι,γρήγορα δημιουργήθηκε ο «μύθος», ότι ο Παπαδόσηφος είχε κρύψει το όπλο κάτω από τη μεγάλη γενειάδα που είχε αφήσει μετά τον θάνατο του γιου του και οι αστυνομικοί από σεβασμό δεν τον έψαξαν εκεί.



Ο Γιάννης Παπαδόσηφος καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης σε 14 χρόνια φυλάκισης. Εξέτισε πέντε χρόνια από την ποινή του στη φυλακή και επέστρεψε στο Ρέθυμνο. Πέθανε στις 2 Μαΐου 2012, σε ηλικία 87 ετών

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...