Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πυρκαγιές: Σε ποιες περιοχές μαίνονται τα πύρινα μέτωπα (upd)

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κουνέλια στο Χαϊδάρι.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο Χαϊδάρι, σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Ειδικότερα, η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Κουνέλια στο μικρό Σχιστό. Καίει σε δασική έκταση και προς το παρόν δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, επιχειρούν 30 άνδρες με 15 οχήματα, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Προς το παρόν δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Φωτιά στη Μάνδρα: Μήνυμα για εκκένωση σε Νέα Ζωή και Νέο Πόντο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας Αττικής. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν CANADAIR2 Τράκτορες και 2 ελικόπτερα Erickson.

Την ίδια στιγμή, οι επίγειες ενισχύονται με 3 ΕΜΟΔΕ και 2 ΜΕΤΠΕ. Επιχειρούν συνολικά 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Η φωτιά δεν είναι κοντά σε οικισμό και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλούνται σπίτια.

Μάνδρα ενισχύεται με ένα επιπλέον Erickson και ένα ΑΒ214.

Συνολικά στη Μάνδρα επιχειρούν 2 CL215, 2 Erickson, ένα ΑΒ214 και ακολουθεί και CL415.

Δίδεται εκκένωση στους οικισμούς Νέα Ζωή και Νέος Πόντος προς Μάνδρα.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στα εξής σημεία:

  1. ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ- ΘΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ
  2. ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ- ΘΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΗΣ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ
  3. ΑΝΩΝΥΜΗ ΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 17.14 στην περιοχή του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας Αττικής, σε δασική έκταση.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 26 πυροσβέστες, 13 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Που κινείται το μέτωπο

Το μέτωπο της φωτιάς κινείται παράλληλα της Επαρχιακής οδού Αθηνών Θηβών ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Στην επιχείρηση συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μαίνεται η φωτιά στη Δαδιά: «Καθαρίστε τα οικόπεδα», λέει η Πυροσβεστική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξακολουθεί να προβληματίζει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός

Παράλληλα επισήμανε ότι έχουν γίνει επτά συλλήψεις για πρόκληση εμπρησμών, οι έξι από αυτές από πρόθεση έγιναν το τελευταίο διάστημα από τις αρμόδιες αρχές.

Σχετικά με τη φωτιά στη Δαδιά η πυκνή δασική ύλη, οι συνεχείς αλλαγές του ανέμου, και η δυσκολία πρόσβασης στο δάσος καθώς πρόκειται για περιοχή NATURA, καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ρίξει το βάρος τους στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο και επιχειρούν αυτή την ώρα 3 ελικόπτερα Erickson, ένα Μι8, ένα ΑΒ214 και 2 Τράκτορες.  Στα άλλα μέτωπα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Οπως ανέφερε ο κ., Αρτοποιός έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 όπου βρίσκονται οι φωλιές του μαυρόγυπα.

Οσον αφορά στη Λέσβο παρουσιάζει ακόμα πιο βελτιωμένη εικόνα όπου υπάρχει πλέον μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας.

Στο σημείο επιχειρούν 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Nεότερη ενημέρωση

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Μάνδρα 

Η μεγάλη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων για τη μεγάλη  πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στην Μάνδρα, έδωσε τη δυνατότητα στις Πυροσβεστικές δυνάμεις να την θέσουν υπό μερικό έλεγχο λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ της Τρίτης.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά δεν έχει φλόγα ούτε ενεργό μέτωπο και οι προσπάθειες που γίνονται πλέον από τις πυροσβεστικές δυνάμειος είναι για τον πλήρη έλεγχο της περιμέτρου και την κατάσβεση μικροεστιών.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα, σε δασική έκταση. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις με αποτέλεσμα να εκκενωθούν προληπτικά οι οικισμοί Νέα Ζωή και Νέος Πόντος, ενώ εφαρμόστηκαν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Αργά το απόγευμα ενισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Επί τόπου έσπευσαν 50 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 22 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα



Μήνυμα από το 112 στάλθηκε, νωρίτερα, στους κατοίκους των δύο οικισμών για να εκκενώσουν την περιοχή τους, λόγω της δασικής
πυρκαγιάς.
 

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Νέο Πόντο και Νέα Ζωή εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να κινούνται χωρίς καθυστέρηση τα πυροσβεστικά οχήματα, η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στους εξής δρόμους:



Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας -Θηβών από το ύψος της Αγίας Σωτήρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα
- Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίας Άννης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα
- Στην ανώνυμη οδό από το ύψος του οικισμού Ποντίων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα

 
 

Περιορίστηκε η φωτιά στο Χαϊδάρι

Φωτιά ξέσπασε στις 15:27 της Τρίτης στο Χαϊδάρι και συγκεκριμένα στο Μικρό Σχιστό. Οι φλόγες βρίσκονταν κοντά σε οικιστικό κομμάτι ωστόσο δεν απείλησαν άμεσα σπίτια. 

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, η πυρκαγιά στο Ποικίλο όρος στην περιοχή Κουνέλια, δεν έχει φλόγα, αν και εξακολουθεί να καπνίζει. Οι πυροσβέστες έχουν ρίξει το βάρος στην περίμετρο. 

Για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρου, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σταδιακά όσο η κατάσταση βελτιώνεται αποχωρούν κάποια από τα μέσα.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τρίτη 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τρίτη, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιφέρειες:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ