Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ζητημάτων προστασίας, όπως η νομική συμβουλευτική, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και η πρόσβαση σε πολιτική τεκμηρίωση.
Αυτή η χρηματοδότηση παρέχεται επιπρόσθετα στο Δικτύο Κοινωνικής Προστασίας Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ (ESSN), το οποίο υποστηρίζει επί του παρόντος πάνω από 1,5 εκατομμύριο άτομα στην Τουρκία μέσω χρηματικής βοήθειας. Το ESSN τους βοηθά να πληρώσουν για τα ό,τι χρειάζονται περισσότερο, όπως ενοίκιο, μεταφορές, φαγητό ή φάρμακα.
Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, ανέφερε ότι «τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Ουκρανία, αλλά δεν θα ξεχάσουμε τους πρόσφυγες στην Τουρκία, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι πιο ευάλωτοι από αυτούς έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Το κόστος ζωής και η έλλειψη πρόσβασης σε τακτικό εισόδημα δυσκολεύουν τις ευάλωτες οικογένειες να τα βγάλουν πέρα αναφέρει η Επιτροπή σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει καταβάλει αξιέπαινες προσπάθειες για να τους παρέχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά πολλοί αντιμετωπίζουν βαθύτερο χρέος και φτώχεια λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων της COVID-19 και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.