Κοινωνία

Ντροπή! Πυροσβέστης καλείται να πληρώσει 23 ευρώ επειδή έχασε σήματα της στολής πριν από 26 χρόνια σε έκρηξη

Πριν από 26 χρόνια ο πυροσβέστης Γιάννος Καραολής κλήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιάς στο πεδίο βολής Καλού Χωριού που προκλήθηκε από βολές της ΕΦ. Ο αξιωματικός βολής έδωσε σήμα στο πυροσβεστικό όχημα να εισέλθει εντός του πεδίου βολής. Όταν έφτασε το πυροσβεστικό όχημα στο σημείο της πυρκαγιάς, άρχισαν να πέφτουν οι όλμοι. Λόγω κακής συνεννόησης του αξιωματικού βολής με τους συναδέλφου του, οι βολές όλμου δεν σταμάτησαν. Ο πρώτος όλμος έπεσε κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Ευτυχώς ο Γιάννος και ο συνάδελφός του δεν τραυματίστηκαν, αλλά από την έκρηξη, όπως δήλωσε στον «Π», έχασε τους μεταλλικούς προσωπικούς του αριθμούς που έφερε στο χιτώνιό του. Είκοσι έξι χρόνια μετά, ο Γιάννος κλήθηκε να παραδώσει τους μεταλλικούς προσωπικούς του αριθμούς 546. Τους εξήγησε ότι τους απώλεσε εν ώρα καθήκοντος στις εκρήξεις στο πεδίο βολής Καλού Χωριού όπου από τύχη γλύτωσε. Στάθηκε αδύνατο να πεισθούν, με αποτέλεσμα ο Γιάννος να λάβει και επιστολή (βλέπε φωτοαντίγραφο) με την οποίαν καλείται να παραδώσει και τα δύο ζεύγη των μεταλλικών προσωπικών αριθμών του στην αποθήκη της υπηρεσίας, διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των €23 και 80 σεντ για το κάθε ζεύγος.

Όπως δήλωσε στο politis.com.cy ο πυροσβέστης Γιάννος Καραολής, το παράπονό του δεν είναι τα €23,80 που καλείται να πληρώσει, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης που τυγχάνει από την υπηρεσία του.

Γιατί τώρα;

Με την πρόσφατη αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κλήθηκαν όλα τα μέλη της δύναμης να επιστρέψουν τους μεταλλικούς αριθμούς που έχουν στην κατοχή τους καθώς ανήκουν στην Αστυνομία. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρεται και στην επιστολή που έλαβε ο πυροσβέστης Γιάννος Καραολής, θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των €23,80 για το κάθε ζεύγος. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι μεταλλικοί αριθμοί σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον, όταν άλλαξε η στολή των πυροσβεστών.

Θα έπρεπε να το δηλώσει

Την καταγγελία του πυροσβέστη Γιάννου Καραολή έθεσε χθες ο «Π» υπόψη του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ανδρέα Κεττή. Μετά από διερεύνηση του θέματος, μας ανέφερε τα εξής: Τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν χρεωμένο ατομικό εξοπλισμό τον οποίον χρησιμοποιούν στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους. Παράλληλα, έχουν την ευθύνη να τον προσέχουν. Σε περίπτωση που ο ατομικός εξοπλισμός ενός πυροσβέστη υποστεί ζημιά υπάρχει καθορισμένη διαδικασία όπου δηλώνεται η απώλεια ή η ζημιά στον προσωπικό εξοπλισμό και δέν δικαιολογείται, τότε η υπηρεσία προχωρεί αμέσως στην αντικατάστασή του. Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε ο πυροσβέστης Γιάννος Καραολής να δηλώσει από τότε την απώλεια των μεταλλικών προσωπικών αριθμών του και η υπηρεσία θα προχωρούσε στην αντικατάστασή τους. Βασικά αυτό που εμμέσως τίθεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι το ερώτημα, «ποια η απόδειξη ότι οι μεταλλικοί προσωπικοί αριθμοί χάθηκαν στην έκρηξη πριν 26 χρόνια;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ντροπή και αίσχος»

Στη γραπτή καταγγελία του που διαβίβασε χθες στον «Π» ο πυροσβέστης Γιάννος Καραολής αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα: «Πριν από 26 χρόνια υπηρετούσα τη θητεία μου στον πυροσβεστικό σταθμό Λάρνακας – Αραδίππου. Λάβαμε μια κλήση για πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού Λάρνακας σε σιτηρά και άγρια βλάστηση. Η πυρκαγιά προκλήθηκε μετά από βολή της Εθνικής Φρουράς. Ανταποκριθήκαμε αμέσως στο επεισόδιο με το πυροσβεστικό όχημα SE842. Oδηγός του οχήματος ήμουν εγώ με συνοδηγό τον συνάδελφο Α.Π. από την Αναφωτία. Μόλις φτάσαμε στο πεδίο βολής παρατήρησα ότι οι βολές δεν σταμάτησαν και συνεχίζονταν. Συναντήσαμε τον αξιωματικό που ήταν ο υπεύθυνος της βολής και μας είπε ότι θα δώσει οδηγίες για τερματισμό των βολών και σύνθημα σε μας για είσοδό μας στο πεδίο βολής για να κατασβήσουμε την πυρκαγιά. Έτσι και έγινε. Πήρα το σύνθημα και κατευθύνθηκα προς το σημείο της πυρκαγιάς. Φτάνοντας στην εστία της πυρκαγιάς άκουσα μια δυνατή έκρηξη. Το πυροσβεστικό όχημα λούστηκε με πέτρες και χώματα. Το χιτώνιό μου με τα τιμημένα νούμερα 546 και μέρος της εξάρτησής μου εξαφανίστηκαν από την πόρτα του οδηγού που ήταν τοποθετημένα λόγω του ωστικού κύματος που προκλήθηκε από την έκρηξη. Ακολούθησε πανικός. Στην προσπάθειά μου να διαφύγω με το πυροσβεστικό όχημα, έπεσαν 3 με 4 όλμοι κοντά στο πυροσβεστικό όχημα. Από τύχη γλυτώσαμε. Είχαμε ευχές και προστασία από την Παναγία. Έγιναν, θυμάμαι, ενέργειες από το Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από τότε μέχρι σήμερα σταματήσαμε να πηγαίνουμε στα πεδία βολής. Τιμητικές διακρίσεις πήρα πολλές, μέχρι και από τον τότε μητροπολίτη Κιτίου.

Στις 26 Μαΐου του 2022 πήρα επιστολή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπογεγραμμένη από αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και ζητούν να τους καταβάλω το ποσό των 23 ευρώ και 80 σεντ ως αξία των μεταλλικών αριθμών 546 που χάθηκαν στις εκρήξεις μέσα στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού Λάρνακας. Ντροπή και αίσχος κ. υπουργέ Δικαιοσύνης. Αφήνω το θέμα στην κρίση του κυπριακού λαού».

Ο πυροσβέστης Γιάννος Καραολής, στην κατακλείδα της επιστολής – καταγγελίας του, υποδεικνύει τα εξής προς την υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: «Εάν προτίθεστε να ζητήσετε αποζημίωση και από τις οικογένειες των θυμάτων του Μαρί για τα εξαφανισθέντα μεταλλικά νούμερα που χάθηκαν στην έκρηξη, παρακαλώ προσθέστε το ποσό στο τιμολόγιό μου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το μετάνιωσε πικρά! Ο Ζελένσκι έβγαλε βίντεο κοντά στο Κουρσκ απειλώντας Πούτιν και Μόσχα-Ρωσικά μαχητικά Su-57 ξεκίνησαν να τον «κυνηγάνε»

Ρωσικά Su-57 πέταξαν πάνω από το Κουρσκ με κατεύθυνση προς το ουκρανικό Σούμι όσο βρίσκονταν εκεί ο Ουκρανός πρόεδρος...