Κοινωνία

Ενεργειακή κρίση: Τα ηλεκτρονικά προϊόντα αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο ακριβά

Τα προϊόντα που βασίζονται σε ημιαγωγούς αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο ακριβά, καθώς τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές τους, σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται αναλυτές.

Μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Samsung και Intel, εξετάζουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών, δήλωσαν αναλυτές στο CNBC.

"Τα εργοστάσια έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές κατά 10-20% τον τελευταίο χρόνο", δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ημιαγωγών της Bain, Peter Hanbury. "Αναμένουμε έναν περαιτέρω γύρο αυξήσεων των τιμών φέτος, αλλά σε μικρότερο επίπεδο δηλαδή 5-7%".

Τα εργοστάσια αυξάνουν τις τιμές τους εν μέρει επειδή μπορούν, αλλά και επειδή γίνεται όλο και πιο ακριβό για αυτά να χρηματοδοτήσουν τις αυξανόμενες δραστηριότητές τους.

"Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των τσιπ έχουν αυξηθεί κατά 10-20%", δήλωσε ο Hanbury. "Ομοίως, η εργασία που απαιτείται για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ημιαγωγών έχει επίσης παρουσιάσει ελλείψεις και αυξημένα μισθολογικά ποσοστά".

Η TSMC προειδοποίησε τους πελάτες της για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές, ανέφερε η Nikkei Asia την περασμένη Τρίτη, επικαλούμενη άτομα με γνώσεις του ζητήματος.

Η εταιρεία φέρεται να σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές της κατά μονοψήφιες ποσοστιαίες μονάδες. Ως λόγο για τις αυξήσεις των τιμών επικαλέστηκε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους και τα δικά της σχέδια επέκτασης.

Εκπρόσωπος της TSMC δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει τις τιμές της.

Παράλληλα, η ανταγωνίστρια Samsung πρόκειται να αυξήσει τις τιμές κατασκευής τσιπ έως και 20%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή. Η Samsung δεν απάντησε σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

"Με τη συνεχιζόμενη έλλειψη ημιαγωγών οι κατασκευαστές είναι σε θέση να χρεώνουν premium, καθώς οι πελάτες συνεχίζουν να πιέζουν για να εξασφαλίσουν την προμήθεια", δήλωσε ο Hanbury, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του αναμένει ότι η έλλειψη θα αρχίσει να μειώνεται σε ορισμένα τσιπ μέχρι το τέλος του έτους.

Άνοδος με τον πληθωρισμό

Ο αναλυτής της Forrester, Glenn O'Donnell, δήλωσε στο CNBC ότι η αύξηση των τιμών των τσιπ δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν στο τρέχον οικονομικό κλίμα, προσθέτοντας ότι αναμένει αύξηση των τιμών κατά 10-15%.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία του κορονοϊού συνέβαλε στην παγκόσμια έλλειψης τσιπ.

"Οι κατασκευαστές τσιπ αντιμετωπίζουν τα δικά τους αυξανόμενα προβλήματα προσφοράς που επιδεινώνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ζήτηση παραμένει υψηλή, ενώ η προσφορά παραμένει περιορισμένη", δήλωσε ο O'Donnell. "Οι τιμές της ενέργειας είναι επίσης σε άνοδο, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή τσιπ απαιτεί τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά την εντεινόμενη κρίση του κόστους ζωής, οι εταιρείες που ενσωματώνουν τσιπ στα προϊόντα τους ενδέχεται να αρχίσουν να μετακυλύουν το κόστος στους καταναλωτές.

Ο O'Donnell δήλωσε ότι αναμένει ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, τα παιχνίδια, τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, οι ηλεκτρικές συσκευές και πολλά άλλα προϊόντα να ακριβύνουν.

"Τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη στενά σε τέτοια προϊόντα, οπότε δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τις τιμές", είπε.  

Ο Syed Alam, υψηλόβαθμο στέλεχος της Accenture, δήλωσε στο CNBC ότι το μέγεθος των όποιων αυξήσεων των τιμών θα εξαρτηθεί από το μερίδιο του κόστους των ημιαγωγών στο συνολικό κόστος του προϊόντος. Πρόσθεσε ότι θα εξαρτηθεί επίσης από την ικανότητα των κατασκευαστών να μειώσουν το κόστος σε άλλους τομείς και από το ανταγωνιστικό τοπίο κάθε κατηγορίας προϊόντων.

Αλλά ορισμένοι τομείς αρχίζουν να βλέπουν μειωμένη ζήτηση και θα δυσκολευτούν να μεταφέρουν αυτές τις αυξήσεις κόστους στους πελάτες τους, δήλωσε ο Hanbury. "Για παράδειγμα, η αγορά των smartphones έχει μειωμένη ζήτηση, οπότε δεν θα μπορέσουν να μετακυλήσουν αυτές τις αυξήσεις τόσο πολύ", εξήγησε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...