Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Β. Παπαευαγγέλου: Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, σύμφωνα με το ertnews.gr 

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε γνωστό ότι πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα κορονοϊού, δηλαδή το 2,5% του πληθυσμού, ενώ παρατηρείται σταθεροποιήση θετικότητας στο 9%. Παράλληλα, τόνισε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 39 έτη, κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση.

Επίσης, σημείωσε ότι παρατηρείται διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον εκτός των μεγάλων πόλεων, ενώ ανέφερε ότι η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε νέα έρευνα για τη μετάλλαξη Όμικρον, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η ηπιότερη νόσος. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη.

Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, είπε ότι από την Κυριακή έως και την Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 2% σε 2.000.000 τεστ.

Γκ. Μαγιορκίνης: Βελτίωση 20% στον αριθμό των διαγνώσεων στην Ελλάδα – Επιδείνωση των θανάτων 10%

«Μέχρι σήμερα έχουμε 317 εκατ. μολύνσεις και 5,5 εκατ. θανάτους με τη νόσο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% εντός της τελυταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 2,7 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοστασθμικά. Χθες ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες αυξήθηκαν περίπου 11%  εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα. Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται όσον αφορά τη διασπορά και παρατηρήθηκεκε περίπου 21% αύξηση στις διαγνώσεις ενώ οι θάνατοι από την άλλη συνέχισαν να μειώνονται και μειώθηκαν κι αυτή την εβδομάδα περίπου 3%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 7,7 εκατ. διαγνώσεις και 20.200 θάνατοι ωτην τελευταία εβδομάδα» τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσςη των δημοσιογράφων o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσθεσε ότι «Η επίταση της διασποράς στην Ευρώπη παραμένει μαζική αν κι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενη εβδομάδα με 39 από τις 47 χώρες της Ευρώπης να επιδεινώνονται. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε 27 χώρες. Μέτρια βελτίωση δηλαδή πάνω από 20% παρατηρήθηκε σε μόλις δύο χώρες».

«Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική βελτίωση της τάξης περίπου του 20%» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των θανάτων όμως έδειξε μια επιδείνωση της τάξης του 10% ενώ πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με μικρή υποχώρησση στις εισαγωγές και μικρή επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες».

Γκάγκα: Ανοίγει από αύριο η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια — Πώς θα χορηγούνται

«Η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια ανοίγει ως αύριο και μπορεί να δίδεται με τα ίδια χαρακτηριστικά για τους ασθενείς, με συνταγογράφηση από τους γιατρούς στις ίδιες ομάδες ασθενών που είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Διευκρίνισε ότι καθώς δεν έχει δοθεί άδεια, ο ασθενής θα πρέπει να υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα. «Είναι αντιικά φάρμακα που έχουν μια πρώτη θετική γνωμοδότηση αλλά όχι έγκριση», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι τα χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για όσους είναι ασθενείς με ήπια νόσο και τα χρειάζονται.

Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα χρειάζεται να καταχωρούν την πορεία της νόσου την 7η και 28η μέρα μετά την χορήγηση, «για να ξέρουμε πώς είμαστε», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επιβεβαίωση Pentapostama.gr-Βορειοκορεάτες στο ελληνικό χωριό Σαρτανά στο Ντονμπάς ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν τους Ουκρανούς

Η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Ρωσία θα μπορούσε να επιταχύνει την ρωσική προέλαση ακόμη περισσότερο...