Κοινωνία

Αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση εφοριακών στην Κέρκυρα: Τα παρατσούκλια και οι «ταρίφες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν σήμερα (16/10) οι τρεις κατηγορούμενοι εφοριακοί και ο λογιστής, ενώ, προφυλακιστέος κρίθηκε ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Οι περιοριστικοί όροι αφορούν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στην Αστυνομία και εγγύηση από 3.000 έως 30.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι επίορκοι ελεγκτές χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα ανάλογα με τις «ταρίφες» για τις… υπηρεσίες τους, προκειμένου να καλύπτουν την παράνομη δράση τους, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, οι υποδιευθυντές της Εφορίας αποκαλούνταν «κατοστάρηδες», αφού εκτελούσαν υπηρεσίες ελέγχου με «ταρίφα» ύψους 100.000 ευρώ, ακολούθως, οι διευθυντές ήταν γνωστοί στην «αγορά» ως «τρακοσάρηδες», καθώς λάμβαναν 30.000 ευρώ για κάθε υπόθεση που «έκλειναν» και τέλος οι διευθυντές ελεγκτικών κέντρων αποκαλούνταν «μύριοι» και η αμοιβή τους έφθανε ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο λογιστής – συνεργός είχε τον ρόλο του ενδιάμεσου ανάμεσα στον ελεγχόμενο και τον ελεγκτή.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων διήρκησαν συνολικά δεκαέξι ώρες. Ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας απολογήθηκε πρώτος, για περισσότερο από τρεις ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ο λογιστής παρείχε πληροφορίες για τις φορολογικές υποθέσεις τουλάχιστον δέκα επιχειρηματιών και ιδιωτών στους εφοριακούς και εκείνοι, στη συνέχεια, αναλάμβαναν δράση. Συγκεκριμένα, είτε εκβίαζαν τους επιχειρηματίες προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους, είτε ζητούσαν χρήματα ώστε να επισπεύσουν τη διαδικασία για την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν. Στόχος τους ήταν να κάνουν πολύ περισσότερους ελέγχους και να «μεγαλώσουν» το κοινό τους «πελατολόγιο».

Ο ένας από τους κατηγορούμενους είχε αθωωθεί πέρυσι για τα ίδια αδικήματα

Ο ένας από τους εμπλεκόμενους είχε ελεγχθεί και πριν από έναν χρόνο για ανάλογη υπόθεση. Μάλιστα, είχε παραπεμφθεί σε δίκη για πολλές παραβάσεις, αφού για παράδειγμα δεν έγραφε τουριστικά γραφεία που είχαν κάνει φορολογικές παραβάσεις και είχε αθωωθεί.

Θύμα κατήγγειλε ότι «ο λογιστής μού ζήτησε ένα ποσό προκειμένου να μου καταβληθεί η επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 446.000 ευρώ περίπου. Πράγματι, μου πιστώθηκε το ποσό και έπειτα παρέδωσα 5.000 ευρώ στον λογιστή», στη σημερινή του κατάθεση.

Για αυτήν τη συναλλαγή, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» ισχυρίσθηκε ότι «έγιναν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, το ποσό αυτό ήταν η αμοιβή του λογιστή. Δεν έχω καμία σχέση».

«Ο λογιστής με ενημέρωσε για υποτιθέμενο έλεγχο της εταιρείας μου, που θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε επιβολή υψηλότατου προστίμου και απαίτησε 35.000 ώστε να αποφευχθεί ο έλεγχος. Του απάντησα ότι προτιμώ να διενεργηθεί πλήρης οικονομικός έλεγχος στην επιχείρηση», ανέφερε άλλο θύμα ενώπιον των αρχών.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ