Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Στον «πάγο» μπαίνει το lockdown για τους ανεμβολίαστους - Ποιά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς και «φρένο» στα νέα μέτρα. Με αυτό το δόγμα επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο να σκιαγραφήσει τον βηματισμό του επόμενου διαστήματος στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι σκέψεις είναι πολλές, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να στείλει όσο πιο καθαρό μήνυμα γίνεται και αυτό δεν είναι άλλο από το «η οικονομία δεν θα ξανακλείσει».

Έτσι, σε συνέχεια των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην χώρα μας, ανακινείται η συζήτηση για νέα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της πανδημίας ειδικότερα ενόψει Χριστουγέννων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο, όχι μόνο «ξορκίζουν» αλλά έχουν ξεκαθαρίσει -και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα τα οποία θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην λειτουργία τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας από την στιγμή που η πλειονότητα του πληθυσμού έχει επιλέξει να εμβολιαστεί.

Έτσι, μετά την απόφαση της Γαλλίας να καταστήσει υποχρεωτική την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών αλλά και της Αυστρίας η οποία εξήντλησε την αυστηρότητά της βάζοντας σε lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες, και στην Ελλάδα άνοιξε παράθυρο για μέτρα που θα αφορούν όσους δεν έχουν επιλέξει και αρνούνται ακόμη και σήμερα να εμβολιαστούν.

Μιλώντας πάντως επ’ αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως «δεν συζητάμε για περιορισμούς εμβολιασμένων και lockdown. Αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό και με την τρίτη δόση και στην εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους».

 Με ικανοποίηση είδαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τώρα, έχουν κλειστεί περίπου 300.000 ραντεβού για εμβολιασμούς, κάτι που γεννά ελπίδες ότι ως τα τέλη του μήνα ή τις αρχές Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 7.000.000 εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα.

Ποσοστό σημαντικό στο οποίο αν προστεθεί και ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα, εκτιμάται ότι μέσα στον “γιορτινό” Δεκέμβρη, η χώρα θα έχει καταφέρει να υψώσει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς σύνδεση του Green Pass με την 3η δόση για τους άνω των 65

Κι αν η κυβέρνηση απορρίπτει το «αυστριακό μοντέλο», ωστόσο βλέπει θετικά το «γαλλικό», το οποίο συνδέει την ισχύ του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού με την 3η δόση για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Ένα μέτρο για το οποίο η συζήτηση στην Ευρώπη είναι σε πλήρη εξέλιξη και θεωρείται θέμα χρόνου να ληφθεί κεντρική απόφαση…

Το ζήτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στα τέλη Νοεμβρίου.

Μόλις υπάρξει Ευρωπαική απόφαση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Έτσι, οι πολίτες άνω των 60 ετών αν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με “μπλόκο” στην είσοδο τους σε κλειστούς χώρους αλλά και στα ταξίδια  εντός της Ευρώπης.

Δύο βασικά «εμπόδια» που τρόπο τινά θα «υποχρεώσουν» αρκετούς συμπολίτες μας να ξανασκεφτούν τυχόν ενστάσεις για την 3η δόση. Αν και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όσοι έχουν κάνει ήδη τις δύο δόσεις του εμβολίου, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ και η συμμετοχή τους ως τώρα κρίνεται ικανοποιητική.

Για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί, χωρίς κανένα πρόβλημα, να έχει την πρόσβαση που έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι παντού και κυρίως την ασφάλεια απέναντι στις απειλές του κορονοϊού” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες  έσπευσαν να προαναγγείλουν “μπλόκο” σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό, προφανώς μεταφέροντας εισηγήσεις των ειδικών που έχουν τεθεί στο τραπέζι του Μαξίμου.

Μόνο “παρότρυνση” προς εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών…«Οχι» στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Αυτό που αποκλείει σε όλους τους τόνους το Μέγαρο Μαξίμου είναι η υποχρεωτικότητα είτε σε νέες κατηγορίες επαγγελμάτων ή σε ηλικιακές ομάδες. «Η υποχρεωτικότητα δεν είναι στις επιλογές μας», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και σημειώνουν ότι «συνεχίζουμε με τη φιλοσοφία των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα στην εβδομάδα το κλιμακωτό ωράριο για το Δημόσιο

Οι Επιστήμονες συνεδριάζουν εκ νέου και θα επανέλθουν με τις εισηγήσεις στην Κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πορείας της πανδημίας, η οποία προκαλεί δραματική πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μόνο μέτρο που συζητά αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου είναι το κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο, με εφαρμογή πιθανότητα ως το τέλος της εδβομάδας. ‘Ενα μέτρο το οποίο παράλληλα θα ανακουφίσει και το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Αθήνας.

Ξεκινά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Σήμερα, ξεκινά η αποστολή των φύλλων πορείας για την επιστράτευση των γιατρών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών.

Οι πρώτες ανάγκες ενίσχυσης του ΕΣΥ αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ περίπου 20 γιατροί μόνο είχαν δηλώσει πρόθεση συνεργασίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...