Επιστρέφει στις 25 Οκτωβρίου ο Δακτύλιος στην Αθήνα, αλλά από την εφαρμογή του δεν θα εξαιρούνται που τις γνωστές έως τώρα κατηγορίες οχημάτων.
«Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται από το δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά, για αυτό θα το ονομάσουμε "καθαρός δακτύλιος"» δήλωσε μιλώντας στον Real ο υπουργός υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Έτσι η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία έφερε και την υπογραφή του εν λόγω υπουργείου ανατρέπεται πλήρως, καθώς θα αποκλείονται από την ελεύθερη είσοδο στον Δακτύλιο όσα οχήματα κινούνται με αέρια καύσιμα, είναι κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή εντελώς καινούρια με ημερομηνία ταξινόμησης από 1η Ιανουαρίου 2021 και χαμηλές εκπομπές ρύπων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει μελέτη για να επαναπροσδιοριστούν τα γεωγραφικά όρια του δακτυλίου, καθώς χρειάζεται αναπροσαρμογή ο σχεδιασμός του και ενδεχομένως να «ανοίξει» ο κύκλος του.
Η δεύτερη κίνηση που σχεδιάζεται, είναι η αναπροσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο της συμφόρησης στην πρωτεύουσα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως υπογράμμισε, το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί κιόλας.
Το τρίτο μακροπρόθεσμο μέτρο του σχεδίου που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, αφορά στην αποδοχή μίας πρότασης του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Να δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Παρατηρητήριο Μεταφορών στην Αττική, ένας θεσμοθετημένος ενιαίος φορέας, καθώς στο ζήτημα του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα εμπλέκονται δήμοι, η περιφέρεια και δύο υπουργεία.
Τα όρια του Δακτυλίου
Η ισχύς του δακτυλίου ανεστάλη από την άνοιξη του 2020 προκειμένου να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των Ι.Χ. για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η αναστολή έκτοτε ανανεώνεται μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις ιδχύουσες διατάξεις για τον μικρό Δακτύλιο, από Δευτέρα έως και Παρασκευή επιτρέπεται εντός των ορίων του μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:
- Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).
- Τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).
Όρια εφαρμογής του μικρού δακτυλίου είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί:
Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων - Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.
Τα όρια του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.
Το μέτρο του δακτυλίου συνήθως αρχίζει να ισχύει κάθε έτος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και διακόπτεται κατά το μήνα Ιούλιο του επόμενου έτους.
Το μέτρο δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Την επιστροφή του Δακτυλίου ζητούσε και ο Μπακογιάννης
Την επαναφορά του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας είχε ζητήσει προ ημερών ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης:
«Είναι ένα αναγκαίο μέτρο για την αποσυμφόρηση των κεντρικών οδικών αξόνων, αλλά είναι και ζωτικής σημασίας για το κέντρο της πόλης, αφού η ενεργοποίησή του θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στους δρόμους της πόλης, στον περιορισμό των ατμοσφαιρικών ρύπων, του θορύβου και γενικότερα της όχλησης. Ο "πράσινος" δακτύλιος δεν είναι περιοριστικό μέτρο, αν το δούμε σε όλη τη διάστασή του. Είναι ένα μέτρο "ελευθερίας" για τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται, μετακινούνται με τα μέσα μεταφοράς, τα ποδήλατα ή απλώς περπατούν στους δρόμους της πόλης.
Η Αθήνα λειτουργεί με βάση την περιβαλλοντική προστασία του κέντρου της, όπως έχει εμπεδωθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Ο δακτύλιος υιοθετήθηκε τη δεκαετία του ’80, είναι ένα μοντέλο καλής πρακτικής που ακολούθησαν πολλές άλλες πόλεις στο εξωτερικό και αποτελεί μέρος της καθημερινότητας για πολλές γενιές Αθηναίων. Και ας μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο "πράσινος" δακτύλιος αποτελεί ένα μικρό "όπλο" απέναντι στην κλιματική κρίση»
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του δακτυλίου ανεστάλη από την άνοιξη του 2020 προκειμένου να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των Ι.Χ. για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η αναστολή έκτοτε ανανεώνεται μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για τον κορονοϊό.