«Η μετασεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει σίγουρα 1.5 – 2 μήνες» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαϊωάννου, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να μην εφησυχάζουν
Όπως αναφέρει η neakriti.gr, έκκληση προς τους πολίτες να προφυλαχθούν απέναντι στον κίνδυνο ενός μεγάλου μετασεισμού και να μην εφησυχάζουν, έκανε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, Χρήστος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.
Αναλύοντας την σφοδρότητα της εδαφικής σεισμικής κίνησης κατά τον θανατηφόρο σεισμό των 6 Ρίχτερ, εξήγησε πως οι κατασκευές εκτινάχθηκαν με μια δύναμη της τάξεως 80% του βάρους τους.
Παράλληλα τόνισε πως οι δυνάμεις που αναπτύχθηκαν ήταν εξαιρετικά μεγάλες, τουλάχιστον 2-3 φορές μεγαλύτερες από τον σεισμό του 1986 στην Καλαμάτα.
«Η μετασεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει σίγουρα 1.5 – 2 μήνες» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαϊωάννου, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να μην εφησυχάζουν.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεθαρρέψει, να πει μπορώ να πάω σπίτι μου, να τα τακτοποιήσω τα ρούχα μου και να μείνω με τις ώρες.
Δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα θα έχουμε σεισμούς 4.5 -4 Ρίχτερ ή ανά εβδομάδα, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί ανά πάσα στιγμή κάποιος μετασεισμός και να υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις. Προσοχή».
Υπενθυμίζεται πως ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών, Χρήστος Παπαϊωάννου, είχε τονίσει μέσω της ΚΡΗΤΗ TV πως ο ισχυρός σεισμός ήταν εντάσεως 6 β. της Κλίμακας Ρίχτερ και όχι 5,8, καλώντας τον κόσμο να μην μπερδεύεται με τις αποκλίσεις.
Παράλληλα, διευκρίνισε: «Το Αστεροσκοπείο Αθηνών, που είναι ο θεσμοθετημένος φορέας του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, την ώρα που έγινε ο σεισμός "έβγαλε" εκείνη τη στιγμή ένα μέγεθος 5,8. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι ο σεισμός είναι μεγέθους 6 β. της κλίμακας Ρίχτερ. Τα κανάλια και οι εφημερίδες έχουν μείνει στο 5,8. Ωστόσο το μέγεθος του σεισμού είναι 6!», επανέλαβε.
«Το 5,8 είναι το πρώτο μέγεθος αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι το αναθεωρημένο μέγεθος είναι 6. Το ξέρουμε αυτό συμβαίνει, είναι σύνηθες. Το πρώτο μέγεθος είναι εκείνη τη στιγμή μία γρήγορη πληροφορία, ενδέχεται να έχει κάποια σφάλματα, τόνισε ο σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.