Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Νέα μέτρα που θα πλήξουν οικονομικά τους ανεμβολίαστους: Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο!


Το κουμπί των τοπικών περιοριστικών μέτρων, χωρίς δισταγμό, ετοιμάζεται να πατήσει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που τα υγειονομικά δεδομένα επιδεινωθούν δραματικά στις περιοχές που έχουν τεθεί σε υψηλή επιδημιολογική επιτήρηση το επόμενο δεκαήμερο.

Εκτός από τη Μύκονο και την Ιο, που απέχουν οριακά ένα βήμα από τα νέα μέτρα, αυξημένες πιθανότητες να επιβληθούν νέοι περιορισμοί εμφανίζουν ακόμη η Ζάκυνθος, η Τήνος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξίσου πιθανό τις τελευταίες ώρες είναι το τοπικό lockdown και για κάποιες από τις περιοχές που εισήλθαν μόλις στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί), δηλαδή τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, όπως και τους δήμους Σπετσών, Παξών και Χίου. 

 

           

Επιστροφή (;) της μάσκας παντού 

 


Αν όμως η ασπίδα του εμβολιασμού λυγίζει, ιδίως στα δημοφιλή ελληνικά τουριστικά θέρετρα, τα νέα μέτρα είναι θέμα χρόνου να επιβληθούν, εστιασμένα όχι αναγκαστικά στη διασκέδαση (όπως καθολική απαγόρευση μουσικής ή απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα), αλλά και με επέκταση σε νέα πεδία και κυρίως σε σημεία με έντονο συνωστισμό. Στα σημεία αυτά, άλλωστε, «η μάσκα δεν έφυγε ποτέ», σχολιάζουν με νόημα κυβερνητικοί παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι στις ΗΠΑ οι μάσκες επανήλθαν (αφού καταργήθηκαν για λίγο) στους κλειστούς χώρους, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει «ακόμη λίγος χρόνος», δηλαδή τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα πριν από τη μεγάλη έξοδο του Δεκαπενταύγουστου, ώστε να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι εκδρομείς από τα αστικά κέντρα.

Επενδύοντας σε αυτό το διάστημα, «εσείς που δεν έχετε ακόμα εμβολιαστεί, σπεύστε να εμβολιαστείτε, προστατεύετε πάνω απ’ όλα τους εαυτούς σας, τις οικογένειές σας, αλλά συνεισφέρετε και στη μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε να τελειώσει επιτέλους ο εφιάλτης της πανδημίας», δήλωσε από το Ρέθυμνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Και αυτό γιατί «τα δύσκολα είναι μετά», δηλαδή με την επιστροφή της κύριας μάζας των αδειούχων του Αυγούστου στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τα αρμόδια κυβερνητικά χαρτοφυλάκια να προετοιμάζονται πυρετωδώς για όλα τα πιθανά σενάρια.

 Η αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση κορυφώνει την προσπάθεια για να πείσει - δια της απειλής - τους ανεμβολίαστους πολίτες να σπεύσουν για εμβολιασμό, πριν έρθουν τα νέα μέτρα, προς τα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να σφίξει μέχρι τέλους τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους - πριν περάσει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αρχή θα γίνει με μέτρα που θα έχουν οικονομικές συνέπειες, αφού το σχέδιο προβλέπει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, θα προσέρχονται στην εργασία τους με υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ (μοριακό ή rapid test), ένα ή δύο, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα πληρώνουν οι ίδιοι.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στα σενάρια που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο περιλαμβάνεται και η σκέψη για την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού τεστ σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο στην εργασία. Το σενάριο αυτό, πάντως, τουλάχιστον για το λιανεμπόριο, είναι δύσκολο να υλοποιηθεί - παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το έχουν εισηγηθεί.

Αντιθέτως, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει ανάλογη απόφαση για την είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών στα κέντρα διασκέδασης και τα εστιατόρια.

«Όλα εξαρτώνται από τον ρυθμό των εμβολιασμών και την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Ό,τι κερδίσουμε μέσα στον Αύγουστο θα βοηθήσει…» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, στέλνοντας εκ νέου το μήνυμα ότι η οικονομία δεν μπορεί να ξανακλείσει.

Ο μεγαλύτερος φόβος κυβέρνησης και ειδικών, πάντως, αυτή την περίοδο, είναι το ενδεχόμενο νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού, ως αποτέλεσμα και της μεγάλης κινητικότητας του Αυγούστου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στα μέσα Αυγούστου, εξάλλου, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εικόνα, το πιθανότερο είναι να ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη, ενισχυτική δόση, από τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, τους πολίτες άνω των 65 και βέβαια των εργαζομένων στην υγεία. 

 

Νέα μέτρα που θα πλήξουν οικονομικά τους ανεμβολίαστους 

 

Πρόστιμα – φωτιά και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test τους στο σύστημα «Εργάνη», φέρνει νέα ΚΥΑ. Πλέον, τα πρόστιμα που αφορούσαν μόνο στους εργοδότες, θεσπίζονται και για τους εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι και με τη στέρηση μισθού, για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνουν το τεστ ή δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα.

Το ΣΕΠΕ μπορεί πλέον να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να έχουν δηλώσει το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου (self test, rapid test ή PCR test) για τον κορονοϊό ή έχοντας δηλώσει θετικό αποτέλεσμα.

Την επιβολή προστίμου στους εργαζόμενους προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

«Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τροποποιείται επίσης η παράγραφος 4 του άρθρου 6 της απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021 και προβλέπεται ότι το ΣΕΠΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε εργαζόμενους οι οποίοι προσέρχονται στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, ή προσέρχεται ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει η νέα ΚΥΑ.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ