Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το εργασιακό νομοσχέδιο, χαρακτήρισε λάθος να απορρίπτεται συλλήβδην ένα νομοσχέδιο όταν κατά τα 2/3 των διατάξεων ενσωματώνονται στην χώρα μας διεθνείς συνθήκες κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εντάσσονται στο νομοσχέδιο η προστασία της μητρότητας, οι διατάξεις για την αποσύνδεση της τηλεργασίας, οι ειδικές άδειες πατρότητας και η προστασία από την απόλυση, που ήταν ζητήματα που απασχολούσαν περίπου το 40% της δικονομικής πρακτικής.
Σημεία δύσκολα , χαρακτήρισε το σημείο της απόλυσης καθώς όπως είπε αν απολυθεί κάποιος για οικονομοτεχνικούς λόγος παύεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης, αλλά δίδεται αποζημίωση .
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είπε ότι διαφωνεί στο θέμα της αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών με αναδρομική ισχύ, καθώς όπως έιπε πολλές μικρομεσάιες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος.
Στα θετικά του νομοσχεδίου ανέφερε την ψηφιακή κάρτα, αλλά ρώτησε ποιος θα πληρώσεις το κόστος, ενώ στο κομμάτι του επιδόματος πατρότητας, είπε ότι θα δυσκολευτούν επιχειρήσεις να καταβάλλουν το 50%.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, εξέφρασε την διαφωνία του και για το θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με διαπραγμάτευση εργαζομένου με εργοδότη, καθώς όπως είπε αυτό θα ωφελήσει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω συλλογικών συμβάσεων.
Ο κ. Καρούζος, αναφορικά με την διευθέτηση του 8ωαρου, είπε ότι αυτό στην Ευρώπη εφαρμόζεται από το 1990, όπως είπε αυτό συμβάλλει στο να μπορεί ο εργαζόμενος να δουλέψει κάποιες μέρες περισσότερο για να φύγει νωρίτερα κάποιες άλλες μέρες και όπως υποστήριξε δεν μπορεί αυτή αυτορρύθμιση να μην προχωρήσει λόγων του κακού εργοδότη που πάντα μπορεί να υπάρχει.
Ζήτησε να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα ελέγχουν τα κακώς κείμενα της εργοδοσίας.