Κοινωνία

Επιστροφή στην "κανονικότητα"... με τοπικά lockdown

Επιστροφή σε ολικό lockdown από την κυβέρνηση προς το παρόν απορρίπτεται, στο τραπέζι όμως είναι τα τοπικά lockdown. Μόλις λίγες μέρες μετά το πανηγυρικό άνοιγμα τουρισμού, κοινωνίας και οικονομίας η κυβέρνηση συζητά – και διαρρέει – σενάρια για πιθανά νέα lockdown τοπικού χαρακτήρα προκειμένου να αποτραπούν νέες εξάρσεις της πανδημίας στην περίπτωση, βεβαίως, που οι πολίτες δεν "συμμορφωθούν" στις κυβερνητικές εντολές.

Το πρώτο «καμπανάκι» το χτύπησε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, κάνοντας ειδική αναφορά σε εικόνες που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης των μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Η αναφορά στους επαγγελματίες της εστίασης δεν ήταν τυχαία αφού τα στοιχεία από το περασμένο Σάββατο το οποίο ήταν και το πρώτο χωρίς lockdown μετά από μήνες, έδειξαν ότι αρκετοί ήταν οι επαγγελματίες που εφάρμοσαν πλημμελώς τα μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρόστιμα ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ, έγιναν πέντε συλλήψεις ενώ οχτώ επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν σε «λουκέτο».

Δύο κυβερνητικά στελέχη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Αριστοτελία Πελώνη με δημόσιες τοποθετήσεις τους, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως στην Κάλυμνο, στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση της νόσου.

Έλεγχοι σε πλατεία Βαρνάβα, Χαλάνδρι, παραλιακή 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε περιοχές όπως η πλατεία Βαρνάβα, το Χαλάνδρι, το παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα ελέγχων θα επικεντρωθεί στις βραδινές ώρες, μετά τις 21:00 και μέχρι την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μέχρι στιγμής, οι βασικότερες παραβάσεις που έχουν εντοπίσει τα αρμόδια κλιμάκια είναι η εξυπηρέτηση καθήμενων σε εσωτερικούς χώρους, το σερβίρισμα ορθίων, που απαγορεύεται ρητά και ο συνωστισμός πελατών χωρίς απαιτούμενες αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια. 

 

Γώγος: Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdown

«Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει. Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5. Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κορωνοπάρτι και τα φαινόμενα συγχρωτισμού, σημείωσε ότι το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdown.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πελώνη: Οι τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο


Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και σε ερώτηση αν θα ληφθούν μέτρα, αρχικά σε τοπικό επίπεδο αν δεν εισακουστούν οι προτροπές της κυβέρνησης προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν.

Τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και πως πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε. «Είμαστε στη σταδιακή επανεκκίνηση. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, να μην εφησυχάσουμε. Αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο», ανέφερε.

Τι ακολουθεί

Παρ' όλα αυτά ο σχεδιασμός για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προχωρά κανονικά με τις όποιες τροποποιήσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.
 

  • 21/5: Επαναλειτουργία θερινών σινεμά (75% πληρότητα)
  • 28/5: Επαναλειτουργία θεαμάτων / συναυλιών σε υπαίθριο χώρο (50% πληρότητα)
  • 31/5: Επαναλειτουργία γυμναστηρίων για όλους (επαναξιολόγηση)


Ένα από τα θέματα πάντως που απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια ανά τη χώρα είναι οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Για την ομαλή λειτουργία του κλάδου, ωστόσο υπάρχουν προς το παρόν κάποια εμπόδια.

Από την μία δεν επιτρέπεται η μουσική και ο χορός, κάτι που εκ των πραγμάτων προκαλεί προβλήματα και από την άλλη οι επιχειρηματίες τονίζουν πως το όριο των 100 ατόμων είναι μικρό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει επισημάνει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα παραπάνω να αλλάξουν.

Έτσι, από την μία οι επιστήμονες αύριο αναμένεται να επανεξετάσουν τους περιορισμούς στις δεξιώσεις, ενώ από την άλλη, οι πληροφορίες θέλουν έως το τέλος του μήνα να ξεκαθαριστεί πότε θα επιτραπεί η μουσική στην εστίαση. Μάλιστα αυτό που τονίζεται ειδικά για τις δεξιώσεις και έχει επισημάνει και ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι ενώ σε ένα κτήμα θα υπάρχει όριο 100 ατόμων αυτό δεν θα ισχύει αντίστοιχα για ένα μεγάλο εστιατόριο ή ταβέρνα.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 15ήμερο είναι πυκνό τόσο σε αλλαγές στην καθημερινότητά μας όσο και σε αποφάσεις των επιστημόνων οι οποίοι θα κληθούν να καθορίσουν έως και την τελευταία λεπτομέρεια το πώς θα κάνουμε καλοκαίρι και κυρίως, πώς και πότε θα πάρουμε πλήρως την καθημερινότητά μας στα χέρια μας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ