Συγκρατημένα τα χαμόγελα των εμπόρων για την πασχαλινή περίοδο. Ποιοι ετοιμάζονται να ανέβουν τον Γολγοθά τους προσεχείς μήνες.
Δεν έχουν έρθει ακόμα οι αναμενόμενες εισπράξεις στα ταμεία παρά τη μεγάλη κίνηση του κόσμου στα καταστήματα του λιανεμπορίου τις ημέρες των εορτών.
Από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά οπότε και καταβλήθηκε το δώρο Πάσχα σε χιλιάδες εργαζομένους η κίνηση στα καταστήματα ήταν στο καλύτερο χρονικό σημείο της περιόδου από τη στιγμή εκ νέου ανοίγματος του λιανεμπορίου.
Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν στο Sputnik εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου που αναγνωρίζουν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο για αυτό.
«Σίγουρα η κατάσταση στην πασχαλινή αγορά ήταν πολύ καλύτερη από πέρυσι που τα καταστήματα κινήθηκαν μόνο ηλεκτρονικά» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστας Μίχαλος, προσθέτοντας ότι το Πάσχα «ζέστανε την εμπορική κίνηση» ωστόσο χρειάζεται σειρά επιπλέον κινήσεων.
«Αρκετό επιπλέον καύσιμο είναι απαραίτητο στη μηχανή του εμπορίου» όπως προσθέτει στο Sputnik o Θεόδωρος Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.
«Το άνοιγμα από τις 5 Απριλίου δεν έφερε τα γεμάτα ταμεία κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο. Ήταν απογοητευτική η πρώτη εβδομάδα. Αρκετοί έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες τους εν μέσω πανδημίας καθώς δεν είναι λίγοι όσοι ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ» συνεχίζει.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της εβδομάδας πριν το Πάσχα, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά αποτέλεσε ο υπερδιπλασιασμός του μέσου όρου της ημερήσιας επισκεψιμότητας πελατών στα εμπορικά καταστήματα.
«Ωστόσο σύμφωνα με την εσωτερική μας έρευνα, από την ημέρα της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, προκύπτει ότι ένα ποσοστό της τάξης του 90% των επιχειρήσεων του Πειραιά πήγαν χειρότερα σε σχέση με την πασχαλινή περίοδο του 2019, ενώ το 75% περίμενε αυτή την κακή απόδοση» ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτή η εικόνα αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το κλίμα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Τα λουκέτα δεν έχουν φανεί ακόμα»
Όπως εξηγεί ο κ Καπράλος, υπάρχουν οφειλές σε προμηθευτές επειδή υπάρχει τεράστιος όγκος αδιάθετου εμπορεύματος. «Χάσαμε το προηγούμενο Πάσχα και τη χειμερινή σεζόν. Αυτό οδηγεί σε μη λειτουργικά καταστήματα».
Να βοηθηθούν με πραγματική ρευστότητα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ζητούν οι εκπρόσωποί του εμπορικού κλάδου, καθώς όπως λένε θα ανέβουν το δικό τους «Γολγοθά» στο διάστημα των επόμενων μηνών μετά το Πάσχα.
«Τα λουκέτα δεν έχουν φανεί ακόμα. Αυτό θα γίνει μετά το καλοκαίρι, επειδή προς το παρόν η οικονομία είναι διασωληνωμένη, τα ενοίκια και οι υποχρεώσεις δεν καταβάλλονται. Όταν σταματήσει η τεχνητή αναπνοή στις επιχειρήσεις τότε θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πραγματικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Καπράλος
Και προσθέτει: «Η ζημιά δεν είναι διαχειρίσιμη με τους τζίρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Για το λόγο αυτό χρειάζεται στοχευμένο πρόγραμμα κρατικής στήριξης».
Από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος υπογραμμίζει: «Ήταν φιλότιμη η προσπάθεια της πολιτείας με τα επιδόματα όλο αυτό το διάστημα. Πλέον υπάρχουν και άλλα μέτωπα ανοιχτά τα οποία θα κρίνουν τη γενικότερη αναβάθμιση ή όχι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός. Ενώ έχει προαναγγελθεί το άνοιγμά του για τις 15 Μάϊου, είναι άγνωστο το αν αυτό θα γίνει τότε καθώς η χώρα παραμένει στο κόκκινο όσον αφορά τα κρούσματα και τις ταξιδιωτικές οδηγίες. Χρειάζεται λοιπόν η ενίσχυση του εμπορίου, καθώς και του εσωτερικού τουρισμού. Δεύτερη αποτυχημένη σεζόν θα μας βάλει σε δύσκολες καταστάσεις».