Κοινωνία

Πάσχα: Ποια έθιμα δεν θα πραγματοποιηθούν και φέτος λόγω κορονοϊού

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πάσχα στη χώρα μας δεν θα έχει το ίδιο «χρώμα» καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η καραντίνα λόγω κορονοϊού, βάζει «φρένο» στα έθιμα και στις παραδόσεις του τόπου.Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ούτε φέτος θα διεξαχθούν έθιμα όπως ο ρουκετοπόλεμος, ο σαϊτοπόλεμος και τα χαλκούνια. «Τα έθιμα δεν προβλέπονται από τους νόμους αλλά έχουν πιο βαθιές ρίζες από αυτούς», ανέφερε ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Καρμαντζής, μιλώντας για τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο, ένα έθιμο που κρατά από την Τουρκοκρατία και το οποίο πηγαίνει «από γενιά σε γενιά».

Στο Αγρίνιο, την Μεγάλη Παρασκευή, οι Επιτάφιοι της πόλης καταλήγουν στην κεντρική πλατεία όπου ξεκινούσε τις άλλες χρονιές, ο περίφημος χαλκουνοπόλεμος.

Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, νεαροί από διάφορες ενορίες άναβαν τα μασούρια με το μπαρούτι, προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο και ένα εντυπωσιακό θέαμα, το οποίο - σύμφωνα με την παράδοση - «κρατούσε τον Τούρκο μακριά από τους πιστούς».

«Αυτό δεν αρέσει στον κόσμο γιατί είναι η δεύτερη χρονιά που γίνεται αυτό το διαφορετικό Πάσχα», τονίζει ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.
Ούτε όμως και στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί ο παραδοσιακός σαϊτοπόλεμος. Βέβαια ο λόγος στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι αποκλειστικά η πανδημία αλλά και ο τραγικός θάνατος εικονολήπτη πριν από δύο χρόνια από αδέσποτη σαΐτα με την συνέχιση του εθίμου να είναι αβέβαιη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ