Συναγερμός έχει σημάνει σε ειδικούς και κυβέρνηση μετά την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κορονοϊού και 23 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε τους 422, από 406 την προηγούμενη ημέρα.
Έτσι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη (03/03), στις 11:00, εξετάζοντας ακόμα και τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 318, ενώ και ο Πειραιάς εξελίσσεται σε υγειονομική «βόμβα» με 202 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα. Ακολουθεί ο δυτικός τομέας της Αθήνας με 185 κρούσματα, ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 155 και ο νότιος τομέας Αθηνών με 107. Η Ανατολική Αττική είναι με 103 νέες διαγνώσεις ενώ διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στην Δυτική Αττική όπου καταγράφηκαν 41 κρούσματα.
Προς ολικό lockdown τύπου Μαρτίου
Στο τραπέζι, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ την Τρίτη (02/03), φαίνεται ότι έχει επανέλθει η πρόταση για ένα καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου για ένα 15νθήμερο, ενώ έχει εξετάζεται και η τροποποίηση της λειτουργίας του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033, με στόχο να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών, την ώρα που τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα βρίσκονται στα όριά τους, με την κυβέρνηση να εξετάζει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ.
Αν αλλάξει δηλαδή το πλαίσιο των μετακινήσεων με τον κωδικό 6, αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μόνο με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο.
Παράλληλα, αναμένεται να γίνουν αυστηρότεροι και συχνότεροι έλεγχοι για την εφαρμογή του κωδικού 4, την παροχή βοήθειας δηλαδή σε άτομα που έχουν ανάγκη, καθώς και εκεί παρατηρείται κατάχρηση.
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική, όπου τα νοσοκομεία δέχονται έντονη πίεση από την αύξηση νοσηλευομένων και διασωληνωμένων με κορονοϊό.
Βαρύτητα στους πιο συχνούς ελέγχους
Πολύ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Τόσο στις μετακινήσεις όσο και σε χώρους εργασίας. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει το θέμα έχει τεθεί με ένταση από την πλευρά των επιστημόνων που τονίζουν ότι «αν δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν θα πέσουν τα κρούσματα», ενώ και κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι «η κατάσταση στους δρόμους δεν θυμίζει lockdown». Αναμένεται λοιπόν το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι.
Μητσοτάκης: Χωρίς lockdown στην Αττική θα ήμασταν χειρότερα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, την Τρίτη (02/03), τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Σωτηρία» και ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για τον αγώνα τους κατά της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης ανέφερε:
«Καθώς, τώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούρια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτή την έξαρση πίσω μας».
Μάλιστα, απευθυνόμενος στην επικεφαλής της νέας ΜΕΘ Μαρία Νταγάνου που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός είπε πως «ήρθα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στο πρόσωπό σας, σε όλους τους εργαζόμενους εδώ, στη νέα Μονάδα Εντατικής του "Σωτηρία"».
Στη συνέχεια, ο Μητσοτάκης πρόσθεσε:
«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούρια στελέχη του ιού, οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις, κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».