Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τον κορονοϊό - Σε «σκληρό» lockdown Κάλυμνος και δήμος Ευόσμου-Κορδελιού

Με τα κρούσματα κορονοϊού να έχουν «εκτοξευθεί» μέσα σε ένα 24ωρο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της πορείας του κορονοϊού ανακοίνωσε τις περιοχές που μπαίνουν σε σκληρό lockdown.

Στο επίπεδο Πολύ αυξημένου κινδύνου από αύριο έως και την 1η Μαρτίου μπαίνουν οι εξής περιοχές:

  • Κάλυμνος
  • Κορδελιό Ευόσμου

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

  • Ο Δήμος Καλυμνίων
  • Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
  • Ο Δήμος Μυκόνου
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)
  • Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
  • Η Περιφέρεια Αττικής.

Στο «κόκκινο» επίσης σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, εντάσσονται οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας.

Μαζί με τον κ. Χαρδαλιά, είναι η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Έχει γίνει γνωστό ήδη από το πρωί, πως οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται την εφαρμογή σκληρού lockdown σε Κάλυμνο και Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Όπως συμβαίνει κάθε φορά, στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

 

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

«Σταθερός ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται σε 10.500 κρούσματα», είπε η καθηγήτρια και στην συνέχεια μίλησε και για την διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στην κοινότητα.

Η ίδια μίλησε για σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Αττική, με εξαίρεση την περιφέρεια των νήσων, ωστόσο τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 5.000, δηλαδή σχεδόν τα μισά της χώρας.

Επεσήμανε εξάλλου πως το Rt μειώθηκε κάτω από το 1 στην Αττική, τονίζοντας πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν τα μέτρα. «Η αύξηση των διασωληνώσεων αρχίζει να πιέσει λίγο το σύστημα στην Αττική», συνέχισε η ίδια.

Ακολούθως τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για τον Εύοσμο, λέγοντας πως οι ειδικοί εισηγούνται lockdown και ιχνηλάτηση, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά, λέγοντας πως σε αυτό συμβάλλει και ο συγχρωτισμός με συναδέλφους στον χώρο εργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς ο καθένας έρχεται σε επαφή με διαφορετικά άτομα.

Μάσκες

Η καθηγήτρια τόνισε πως η καθολική χρήση μάσκας είναι το πιο σημαντικό μη φαρμακευτικό μέτρο πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος», υπογράμμισε, πριν πάρει τον λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέλυσε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν κατά 12% την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και επεσήμανε πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ακολούθως τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για τον Εύοσμο όπου παρατηρείται διασπορά του νοτιοαφρικανικού στελέχους – που καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια, λέγοντας πως οι ειδικοί εισηγούνται lockdown και ιχνηλάτηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ