Κοινωνία

Τρόμος για μεταλλάξεις, ανησυχία για νέα κρούσματα: Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών

Πολλές περιοχές «φλερτάρουν» με το ολικό lockdown για τη νόσο COVID-19 αφού τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2 ολοένα και εξαπλώνονται στη χώρα μας.

Η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 με μεταλλαγμένα στελέχη προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας οπότε, την Παρασκευή (19/02), αναμένονται αποφάσεις για «κοκκίνισμα» ακόμα περισσότερων περιοχών. 

Τα 811 έφθασαν τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται, καθώς φαίνεται πως η βρετανική μετάλλαξη που κάνει τον φονικό ιό πιο μεταδοτικό, έχει «ριζώσει» για τα καλά στη χώρα μας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Πέμπτη (18/02), 281 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, την περίοδο από τις 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε 454 νέα επιλεγμένα δείγματα.

Αναλυτικότερα, τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.

Από τα 281 στελέχη, η συντριπτική πλειονότητα και, συγκεκριμένα, τα 269 αφορούν στη «βρετανική» μετάλλαξη Β.1.1.7/UK Lineage (VariantVOC_202012), ενώ 8 στελέχη εντοπίστηκαν με τη νοτιοαφρικανική που ονομάζεται LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).

Επισημαίνεται ότι έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 764 θετικά κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης και 15 της «νοτιοαφρικανικής»  από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 15 θετικά κρούσματα της «νοτιοαφρικανικής» μετάλλαξης είναι όλα εγχώρια, ενώ τα 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και τα 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών. 

Oι 13 περιοχές που «φλερτάρουν» με ολικό lockdown


Για ακόμα ένα 24ωρο, η χώρα μας κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19, αυξάνοντας την ανησυχία για την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και τη μείωση του ιικού φορτίου.

Πέρα από την Αττική, που κατέγραψε 687 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο σε άλλες 13 περιοχές που παρατηρείται επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την Τετάρτη (17/02), η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Ηλεία, η Κορινθία, η Θάσος, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Κεφαλονιά, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο προβληματίζουν τους ειδικούς, αν και υπάρχει σταθεροποίηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις μεγάλες Περιφέρειες της χώρας.


Θωμαΐδης: Μείωση του ιικού φορτίου


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, την Πέμπτη (18/02), παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε στο MEGA:

«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από την Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, έχει αρχίσει μια μείωση, θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ