αίθουσα δικαστηρίου
Κοινωνία

Οι πολύκροτες υποθέσεις που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη το νέο έτος

Το 2020 σημαδεύτηκε δικαστικά από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ωστόσο πολλές και σημαντικές είναι οι υποθέσεις όπου αναμένονται δικαστικές εξελίξεις μέσα στο 2021, με το ενδεχόμενο σύστασης του Ειδικού Δικαστηρίου για τη φερόμενη σκευωρία να δίνει τον τόνο για ένα «καυτό» δικαστικό έτος.

Ειδικό δικαστήριο – Δ. Παπαγγελόπουλος

Η δικογραφία με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ανάκρισης, που διεξάγεται σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο από την ανακρίτρια-αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου. Το πιθανότερο σενάριο είναι το Ειδικό Δικαστήριο να συσταθεί εντός του 2021, εφόσον έτσι αποφασίσει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εχει προηγηθεί η απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου για οκτώ αδικήματα (μεταξύ αυτών και κακουργήματα), με το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας να του αποδίδει σωρεία αθέμιτων παρεμβάσεων για να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης, στα περιθώρια της έρευνας για το σκάνδαλο του φαρμάκου.

Ως συγκατηγορούμενη του πρώην αν. υπουργού φέρεται η Ελένη Τουλουπάκη, τέως εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, μετά το σχετικό πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και όλα δείχνουν πως θα καθίσει στο εδώλιο δίπλα στον Δημ. Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο, εάν και όταν αυτό συσταθεί. Επίσης, στο πόρισμα της Προανακριτικής αναφέρονται τρεις δημοσιογράφοι ως «βραχίονες» της σκευωρίας.

Μάλιστα, στο «κάδρο» έχουν μπει και άλλες υποθέσεις που φέρεται να επιχείρησε να επηρεάσει το στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του εκλιπόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, μετά τις πιέσεις που έχει καταγγείλει η πρώην εισαγγελέας Γ. Τσατάνη, ενώ για παρεμβάσεις έχουν μιλήσει και άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και η απόπειρα εκβίασης του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή.

Η τραγωδία στο Μάτι

Όπως όλα δείχνουν, το 2021 θα ξεκινήσει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά τον Ιούλιο του 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 102 συνανθρώπους μας. Κατηγορούνται 20 άτομα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσβεση της φωτιάς και την προστασία των πολιτών, για πράξεις και παραλείψεις τους που συνέβαλαν ουσιαστικά στο τραγικό αποτέλεσμα.

Μεταξύ αυτών η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς και στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας. Πολλοί από τους κατηγορούμενους έχουν ήδη δώσει πολύωρες απολογίες, με τον ανακριτή να έχει επιβάλει εγγύηση 20.000 ευρώ στον Η. Ψινάκη, ενώ αποφάσισε να μην επιβληθούν περιοριστικοί όροι σε Ρ. Δούρου και Ευ. Μπουρνού.

Η δίωξη που έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αφορά σε σειρά από πλημμελήματα, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, ωστόσο ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση, Αθαν. Μαρνέρης, έχει υποβάλει πολλάκις αίτημα αναβάθμισης των κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος (συγκεκριμένα για θανατηφόρα έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο) σε βάρος στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφού κατά τη διάρκεια της έρευνάς του έφτασε στο συμπέρασμα πως δεν «σηκώθηκαν» για κατάσβεση πολλά εναέρια μέσα λόγω εγκληματικής παράλειψης συγκεκριμένων στελεχών.

Μέχρι στιγμής όλα τα αιτήματα του ανακριτή έχουν απορριφθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από διαφορετικούς εισαγγελείς. Η δικογραφία παραμένει στα χέρια του κ. Μαρνέρη παρόλο που στα τέλη του 2019 η Ολομέλεια Εφετών αποφάσισε να μην οριστεί ειδικός εφέτης-ανακριτής, λόγω των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν από τον τότε προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών πως η ανάκριση βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ενα χρόνο μετά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη. Οσο το πέρας της ανάκρισης και η έναρξη της δίκης καθυστερούν η αγωνία των συγγενών των θυμάτων για απόδοση δικαιοσύνης αυξάνεται, όπως άλλωστε και ο κίνδυνος παραγραφής.

Η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Αντίθετα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη για τη φονική πλημμύρα σε Μάνδρα, Ελευσίνα και Νέα Πέραμο τον Νοέμβριο του 2017, που στοίχισε τη ζωή σε 24 άτομα. Οι κατηγορίες είναι και πάλι σε βαθμό πλημμελήματος και κοινό πρόσωπο είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αφού της αποδίδεται και πάλι ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, όπως επίσης σε βάρος των τότε δημάρχων των συναρμόδιων δήμων, στελεχών από τα αρμόδια δασαρχεία κ.λπ. Η δίκη ξεκίνησε αρχικά τον Ιανουάριο του 2020, οκτώ μήνες μετά όμως αναβλήθηκε, λόγω εγκυμοσύνης δικαστή, και ξεκίνησε ξανά από την αρχή τον Οκτώβριο, αφού δεν είχε οριστεί αναπληρωτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλέον, οι δικάσιμοι είναι πολύ συχνότερες, ενώ πρόκειται για τη μόνη μεγάλη δίκη που διεξάγεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Απομένουν ωστόσο αρκετοί μήνες διαδικασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Folli Follie

Το 2021 θα διεξαχθεί πιθανότατα και η δίκη για την υπόθεση Folli Follie, που κατά το κατηγορητήριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Οι εισαγγελικές αρχές αποδίδουν σωρεία κακουργημάτων στα επιτελικά στελέχη της εταιρίας και ειδικά στον ιδρυτή Δημήτρη Κουτσολιούτσο και στον γιο του Τζώρτζη, που παραμένουν προφυλακισμένοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η έκθεση λογιστικού ελέγχου της PwC, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, κάνει λόγο για τεράστια «φούσκα» με πλαστούς ισολογισμούς και παραποιημένα στοιχεία, ώστε να «γιγαντώνεται» τεχνητά η εταιρία στο χρηματιστηριακό σύστημα, με τους μεγαλομετόχους της εταιρίας να φέρονται να αποκομίζουν τεράστια χρηματικά ποσά. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες.

Από την ίδια έκθεση προέκυψε η εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην ηλεκτρονική αλληλογραφία στελεχών της Folli Follie γίνεται λόγος για ευνοϊκή στάση στελεχών της τότε κυβέρνησης (κατονομάζονται 4 πρώην υπουργοί και βουλευτές) και ειδικά του πρώην βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου αναφέρεται πως δόθηκαν 80.000 ευρώ ως φιλανθρωπική δωρεά. Για τις καταγγελίες αυτές σχηματίστηκε χωριστή δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Καταγγελίες Καλογρίτσα

Εξελίξεις πρέπει να αναμένονται μέσα στη χρονιά και για τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η αντιδικία του επιχειρηματία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία CCC και η καταδίκη του από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο να επιστρέψει τα τρία εκατομμύρια ευρώ που πήρε για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκάλεσαν την αντίδραση του Χρ. Καλογρίτσα, που απάντησε με έναν ισχυρισμό-«βόμβα»: Η σύμβαση για την κατασκευή εμπορικού κέντρου ήταν εικονική και τα τρία εκατομμύρια είχαν δοθεί με τη μεσολάβηση του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ώστε να αποκτήσει ο επιχειρηματίας τηλεοπτικό σταθμό φιλικό προς την τότε κυβέρνηση.

Εναν ισχυρισμό που έχει επαναλάβει και στον πταισματοδίκη Αθηνών, μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος στελεχών της CCC. Δεδομένης της καταγγελίας σε βάρος πρώην υπουργού, η δικογραφία αυτή αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Ζακ Κωστόπουλος

Μία υπόθεση σοκαριστική που ακουμπά το «μαλακό υπογάστριο» της ελληνικής κοινωνίας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το αποτρόπαιο λιντσάρισμα του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν γείτονα να κλοτσούν με μανία κατά πρόσωπο το θύμα, που εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα; Μαζί κλοτσούσαν και την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρχική ανακοίνωση της Αστυνομίας για ληστεία του καταστήματος τέθηκε σε αμφιβολία μόλις αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του θύματος: ένας ακτιβιστής γνωστός στο πανελλήνιο, με ποικίλη και δημόσια δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δράστες επίσης ισχυρίζονται πως θεώρησαν πως γινόταν ληστεία και προσθέτουν πως δεν ήθελαν να σκοτώσουν τον Ζ. Κωστόπουλο, αλλά μόνο να τον εμποδίσουν να διαφύγει, επικαλούμενοι το δικαίωμα της προστασίας της ιδιοκτησίας τους. Οι τοξικολογικές εξετάσεις του Ζ. Κωστόπουλου έδειξαν πως δεν ήταν υπό την επήρεια ουσιών, παρόλο που από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι εμφανές πως δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Το αίτημα της οικογένειας του θύματος να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο απορρίφθηκε από τις δικαστικές αρχές, που εγκαλούν τους κατηγορούμενους για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζουν και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σωματική επαφή με το θύμα, την ώρα που του περνούσαν χειροπέδες στο πεζοδρόμιο, λίγα λεπτά πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, αφού δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος παραγραφής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ