Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Πρώτο αλλεργικό περιστατικό στην Ελλάδα από το εμβόλιο

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αποκάλυψε πως την Δευτέρα υπήρξε αλλεργική αντίδραση σε άτομο που έλαβε το εμβόλιο αλλά αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Μόνο όσοι άνθρωποι έχουν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις που οδηγούν στο νοσοκομείο θα χρειαστούν ενδεχομένως γνώμη γιατρού για να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

https://www.youtube.com/watch?v=WG-kkeSBokM&t=2s

Η κ. Θεοδωρίδου, εξήγησε τα κριτήρια με τα οποία υπήρξε η προτεραιοποίηση στις κοινωνικές ομάδες που θα εμβολιαστούν

 

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Διαπιστώθηκε στους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Είναι κατανοητό γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πρώτοι από αυτούς που θα εμβολιαστούν.
  • Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται είναι οι υγειονομικοί. Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, υπήρχαν σκέψεις για την αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Με μεγάλη ικανοποίηση μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και χρονίων πασχόντων.
  • Τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Πάντως, όπως εξήγησε, εμβολιασμοί δεν θα γίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Στην ομάδα αυτή δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω της ηλικίας των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες για το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες. Η νόσηση εξάλλου είναι ήπια σε αυτές τις ηλικίες».  

 

Για το θέμα των μεταλλάξεων  

 

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο κορoνοϊός και στο παρελθόν και στο μέλλον θα παρουσιάζει μεταλλάξεις, είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Οι επιστήμονες και ο ΠΟΥ παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο αυτές οι αλλαγές δεν συνιστούν μέχρι στιγμής μια σπουδαία μεταβολή ως προς την ανάπτυξη του εμβολίου. 

 

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού 

 

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Αύριο παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer

 

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των δόσεων:

  • Αύριο παραλαμβάνουμε 83.850 δόσεις από την Pfizer
  • Έως τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις
  • Τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 334.500 δόσεις
  • Στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ydBGHo8ovtg&t=2639s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ