Χιλιάδες είναι τα πρόστιμα που πέφτουν «βροχή» για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό και του lockdown, ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία τα περισσότερα δεν πληρώνονται. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τα οποία τo 80% των προστίμων σε πολίτες για μη χρήση μάσκας, μη αποστολή SMS στο 13033 και άσκοπες μετακινήσεις δεν πληρώνονται. Πολλοί είναι και όσοι παραπέμπουν τις καταβολές -λόγω οικονομικών δυσχερειών- στο μέλλον, όταν πλέον ζητηθούν μέσω της Εφορίας.
Αναλυτικότερα, για τα πρόστιμα σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»:
- για το 16% των καταγραφόμενων παραβάσεων υποβάλλονται ενστάσεις στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων, με επίκληση κυρίως ιατρικών πιστοποιητικών και ειδικότερα για αναπνευστικά προβλήματα ή και βαρύτατες νόσους.
- το 56% των υπευθύνων επιχειρήσεων εστίασης στις οποίες είχαν καταγραφεί παραβάσεις δεν έχουν πληρώσει -από τον Μάιο- πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, επικαλούμενοι είτε ότι δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, είτε οικονομική δυσπραγία.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν κρατικοί υπάλληλοι και νομικοί, πολλοί από τους παραβάτες επενδύουν στο εμβόλιο ή στον περιορισμό της επιδημίας και σε πιθανές χαριστικές διατάξεις για μη καταβολή των προστίμων.
Από τις αρχές της πανδημίας υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί:
- περισσότεροι από 3.000.000 έλεγχοι, με το ποσοστό των παραβάσεων να υπολογίζεται σε 3%.
- τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 150.000 με τα οφειλόμενα ποσά να υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ.
Κατά το τελευταίο 20ήμερο της καραντίνας η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί καθημερινά σε όλη την επικράτεια 55.000 ελέγχους και εντοπίζει:
- περίπου 1.300 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις,
- 500 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρησης προβλεπόμενων αποστάσεων και
- 5-10 παραβάσεις για παράνομη λειτουργία καταστημάτων.
Μόνο από την αρχή του δεύτερου εθνικού lockdown -στις 7 Νοεμβρίου- έχουν βεβαιωθεί 33.500 παραβάσεις και ποσοστό 37% εντοπίζεται στην Αττική.
Ενστάσεις και αντιρρήσεις για τα πρόστιμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Άμεσης Δράσης από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου στελέχη της έχουν κόψει 8.500 κλήσεις, από τις οποίες δεν έχει πληρωθεί το 80%, ενώ έχουν υποβληθεί 1.350 ενστάσεις (ποσοστό 16%). Στις περιπτώσεις των προστίμων των 300 ευρώ υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδιωτών που επικαλούνται κυρίως ιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, στα πρόστιμα των 5.000 ευρώ που αφορούν επιχειρήσεις υπάρχουν παραστάσεις και διατυπώσεις αντιρρήσεων με τη βοήθεια δικηγόρων.
Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, 247 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 261.600 ευρώ που βεβαίωσαν ελεγκτές της την περίοδο Μαΐου - Αυγούστου σε επιχειρήσεις δεν είχαν αποπληρωθεί μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Το ίδιο διάστημα η ΕΑΔ είχε προχωρήσει σε 3.837 ελέγχους επιβάλλοντας συνολικά 444 πρόστιμα που αφορούσαν συνωστισμό ή μη τήρηση άλλων μέτρων σε μπαρ ή παραλιακά μπαρ ανά την επικράτεια.