Κοινωνία

Μπάμπης Βωβός: Η άνοδος και πτώση του "βασιλιά" του real estate

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η ανακοίνωση της σύλληψης του γνωστού επιχειρηματία Μπάμπη Βωβού. Εις βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή. Εχθές λόγω της ηλικίας του και των μέτρων προστασίας για την πανδημία που λαμβάνονται για τις ευπαθείς ομάδες αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και όχι στις φυλακές Ναυπλίου, όπως είχε προσδιοριστεί αρχικά.

 Όπως γράφει ο Νίκος Ρουσάνογλου στην kathimerini. gr, η ειρωνεία έγκειται στο ότι η σύλληψη του 87χρονου σήμερα Μπ. Βωβού συμπίπτει χρονικά με μια συγκυρία, κατά την οποία, όπως όλα δείχνουν, έχει «μπει στις ράγες» η ενεργοποίηση του νόμου για τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Πρόκειται για ένα σχέδιο, με το οποίο θα καταστεί εφικτή και η κατασκευή του περίφημου εμπορικού κέντρου άνω των 50.000 τ.μ. που επιδίωκε να αναπτύξει ο κ. Βωβός στον Βοτανικό, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

'Hταν η ακύρωση αυτής ακριβώς της προσπάθειας από το ΣτΕ, στις αρχές του 2009, που έθεσε την τότε εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων σε τροχιά οικονομικής συρρίκνωσης και τελικά στην είσοδο στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, λίγα χρόνια μετά. Σύμφωνα με όσους παρακολούθησαν την πορεία της εταιρείας που μεσουράνησε στην εγχώρια αγορά ακινήτων για τουλάχιστον δύο δεκαετίες (από το 1990 μέχρι το 2010), το «μπλόκο» στην επένδυση της Διπλής Ανάπλασης ήταν η αρχή του τέλους για την εταιρεία που ίδρυσε ο κ. Μπάμπης Βωβός στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

O λόγος είναι ότι η εισηγμένη είχε δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη του ακινήτου (το συνολικό ύψος της επένδυσης ανερχόταν σε 250 εκατ. ευρώ), ενώ είχε δανειστεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Η ματαίωση της επένδυσης την έφερε αντιμέτωπη με ένα περιουσιακό στοιχείο (το υπό κατασκευήν εμπορικό κέντρο), το οποίο δεν μπορούσε ούτε να πουληθεί, ούτε φυσικά να αξιοποιηθεί ως ενέχυρο, καθώς ήδη έναντι αυτού, η εταιρεία είχε δανειστεί 125 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. Ουσιαστικά δηλαδή η εταιρεία κλήθηκε να αποπληρώσει ένα τεράστιο ποσό δανεισμού, που ελήφθη για ένα ακίνητο το οποίο δεν επρόκειτο να αποφέρει κανένα έσοδο ούτε από την εκμίσθωση και διαχείρισή του, αλλά ούτε και από την πώλησή του.

Η «τέλεια καταιγίδα» για τον όμιλο δημιουργήθηκε όταν ακολούθησε το 2011 η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας, που παρέσυρε μαζί της και την αγορά γραφείων, όπου οι αξίες και τα ενοίκια υποχώρησαν κατά περίπου 40%-50% κατά μέσον όρο (κατά το διάστημα 2010-2014). Έτσι, υπό το βάρος των χρεών και της συνεχούς μείωσης των εσόδων από μισθώματα, η διοίκηση της εισηγμένης υποχρεώθηκε το 2012 να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές υποχρεώσεις στο τέλος του 2011 είχαν φτάσει να υπερβαίνουν τα 870 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή δεν στάθηκε εφικτό να αποφευχθεί ούτε μέσω της μέχρι τότε σταδιακής παραχώρησης ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, έναντι διαγραφής χρεών. Ένα βασικό σκέλος της δραστηριότητας της «Μπ. Βωβός – Διεθνής Τεχνική» ήταν η αξιοποίηση των ακινήτων που κατασκεύαζε, μέσω συμβάσεων αντίστροφης χρηματοδοτικής μίσθωσης (sale & leaseback) με τις εταιρείες leasing όλων των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Τέτοιες συμβάσεις είχαν συναφθεί για κτίρια γραφείων, για τα οποία η εταιρεία είχε αναλάβει υποχρεώσεις καταβολής ενοικίων αξίας άνω των 230 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ