Κοινωνία

Τουρκία: Ελεύθεροι δύο εκπαιδευτικοί που σχεδίαζαν να αποδράσουν στην Ελλάδα

Δικαστήριο στην πόλη Ουζούν Κιοπρού, της τουρκικής επαρχίας Εντίρνε, αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι δύο εκπαιδευτικοί που είχαν συλληφθεί ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO), μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα.

Ο Hakan Akin, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μαρμαρά και ο Şenel Özdemir, φιλόλογος σε λύκειο της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθησαν σε επιχείρηση της αστυνομίας ως μέλη της οργάνωσης FETO και απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν παράνομα να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet οι δύο Τούρκοι εκπαιδευτικοί πλήρωσαν το ποσόν των 12.500 ευρώ για να διαφύγουν στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου ενώ μετά την σύλληψή τους κατασχέθηκαν ένα φουσκωτό σκάφος και ένα κουπί.

Το τοπικό δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά δύο άτομα, οι Μ.Β και Β.Β, που θεωρούνται ως οργανωτές της αποτυχημένης απόδρασης των κατηγορουμένων εξακολουθούν να κρατούνται.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την έκδοση του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί «ενορχηστρωτή» της απόπειρας κατάλυσης της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο ενώ καταλήφθηκαν οι περιοχές Κρασνογκορόβκα-Γκριγκορόβκα-Γκαλιτσινίβκα και Βοντουγιάνοε στο Ντονιέτσκ (Βίντεο)

Έσπασε το μέτωπο ενώ για τους Ουκρανούς ενώ το Κίεβο έχει τουλάχιστον 5000 λιποτάκτες συνολικά τους τελευταίους μήνες