Κοινωνία

Παράταση 18 μηνών για την αναστολή είσπραξης χρεών για τους πληγέντες από θεομηνίες

Αυξάνεται το χρονικό διάστημα αναστολής της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και άλλους πιστωτές για πληγέντες των κακοκαιριών Daniel και Elias και του φαινομένου με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, σύμφωνα με τροπολογία που περιέχεται στο νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.

Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα αναστολής της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών παρατείνεται μέχρι δεκαοκτώ μήνες αντί δώδεκα που ισχύει, για τις οριζόμενες κατηγορίες φορολογούμενων-πληγέντων από θεομηνίες και ορίζεται η έναρξη ισχύος της προτεινόμενης διάταξης.

Επιπλέον, με ΚΥΑ μπορεί να αναστέλλεται για 12 μήνες αντί με απλή υπουργική απόφαση και για 6 μήνες που ισχύει σήμερα, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης από την επέλευση της θεομηνίας. η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης (ιδίως, πλειστηριασμών. κατασχέσεων, αποβολών κ.λπ.). επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και νομικών οντοτήτων.

Κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσον και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, παρέχεται δε εξουσιοδότηση, με ΚΥΑ αντί με ΥΑ που ισχύει σήμερα, για τον καθορισμό της σχετικής διαδικασίας, των απαιτούμενων δικαιολογητικών και κάθε συναφούς θέματος.

Ακόμα, επεκτείνεται και για τις πληγείσες περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Παγασητικό Κόλπο, η εφαρμογή των μνημονευόμουν διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες:

  • αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής χρεών προς το Δημόσιο καθώς και ασφαλιστικών εισφορών και θεσπίζεται ειδική, κατά περίπτωση, ρύθμιση (δόσεις, απαλλαγή από προσαυξήσεις κ.λπ.) για την καταβολή τους.
  • χορηγείται ενίσχυση σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. με τη μορφή επιχορήγησης για συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων, τηρουμένων των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η εν λόγω ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο εν γένει και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η απόφαση αναφέρει πως προβλέπεται η έκδοση κανονιστικής πράξης για την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης.

Τέλος, τροποποιούνται διατάξεις του σχετικού νόμου σχετικά με τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την κατεπείγουσα εκτέλεση έργων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, παρατείνονται και για το έτος 2024. οι προθεσμίες διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων των αναφερόμενων νομικών προσώπων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ