Το Πεκίνο, πιστό στην στρατιωτική συμμαχία με την Ρωσία, και γνωρίζοντας άριστα ότι η κινεζική επικράτεια θα είναι στόχος της δύσης, έστειλε προειδοποίηση στο βαθύ αμερικανικό κράτος με διπλωματικό τρόπο.
Η Κίνα αντιδρά στην άδεια των ΗΠΑ να επιτεθεί στη Ρωσία με πυραύλους ATACMS. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση, σχολίασε την είδηση ότι το Κίεβο έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να εξαπολύσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Το Πεκίνο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και τόνισε ότι προς το συμφέρον όλων των μερών είναι απαραίτητο να σταματήσει η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό, αναφέρει ΜΜΕ.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν παρατηρητές, δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενεργές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός.
Οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με τους δικούς τους όρους, καθιστώντας την πιθανότητα συμβιβασμού εξαιρετικά απίθανη.
Η θέση της Κίνας τονίζει τη σημασία του διαλόγου και την ελαχιστοποίηση της εξωτερικής παρέμβασης.
Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η δήλωση της Κίνας μπορεί επίσης να είναι ένα μήνυμα ότι το Πεκίνο ανησυχεί για την επέκταση των εμπόλεμων ζωνών και την εμπλοκή δυτικών χωρών στη σύγκρουση.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας συνεχίζει να αρνείται την παράδοση πυραύλων TAURUS στην Ουκρανία
Την ίδια περίοδο, μετά την Βρετανία και την Γαλλία, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD ότι η προμήθεια πυραύλων Κρουζ Taurus στην Ουκρανία δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση στην ένοπλη σύγκρουση.
Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesschau.
Ο Πιστόριους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων, τόνισε ότι η συζήτηση αυτού του θέματος λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εθνικής ασφάλειας και της στρατηγικής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε απόφαση πρέπει να σταθμίζεται προσεκτικά.
Οι πύραυλοι Κρουζ Taurus έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων και είναι ικανοί να πλήξουν στόχους βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Προηγουμένως, οι παραδόσεις τους στην Ουκρανία προκάλεσαν διαμάχη τόσο σε πολιτικούς όσο και σε στρατιωτικούς κύκλους στη Γερμανία.
Οι πολέμιοι της ιδέας του εφοδιασμού επισημαίνουν τον κίνδυνο να παρασυρθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ενώ οι υποστηρικτές το βλέπουν ως έναν τρόπο ενίσχυσης του αμυντικού δυναμικού της Ουκρανίας.
Παρά τη διπλωματική γλώσσα, οι ειδικοί προτείνουν ότι η άρνηση της Γερμανίας να μεταφέρει τέτοια όπλα μπορεί να οφείλεται στην απροθυμία να χαλάσουν οι σχέσεις με τη Μόσχα.
Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, έχουν ήδη μεταφέρει πυραύλους Storm Shadow και SCALP στο Κίεβο, δίνοντας στα ουκρανικά στρατεύματα τη δυνατότητα να χτυπούν ρωσικούς στόχους σε απομακρυσμένες περιοχές.
Παίζουν με την "φωτιά" στην Ουκρανία τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι υπόλοιποι, και έως την εξεύρεση μιας αποδεκτής από όλες τις πλευρές λύσης, με ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός, παραμονεύει ο κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου.
Οι Ρώσοι, σύμφωνα με τον Πούτιν, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τα καταληφθέντα εδάφη, ενώ Ουκρανοί και Αμερικανοί αναμένουν την πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ανατολική Ουκρανία.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση Τραμπ να βρει μια λύση με τον Πούτιν, και σταματήσει εδώ ο πόλεμος, αλλιώς η συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε αυτόν επίσημα, θα είναι θέμα χρόνου.