Ενώ το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής των ουκρανικών δυνάμεων είναι πιο κοντά από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, η χώρα μας εμπλέκεται ξανά στην προμήθεια υλικού στον ουκρανικό Στρατό.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 μεγαλύτερα βλήματα διαμετρήματος 203 χιλιοστών σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα ουκρανικά αποθέματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.
Το συνολικό τίμημα που διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά είναι 47 εκατομμύρια δολάρια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να παράσχει στο Κίεβο ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού των 155 mm μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε στις 14 Νοεμβρίου ότι η υπόσχεση δεν μπορεί να εκπληρωθεί λόγω αδυναμίας των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκυ ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι οι παραδόσεις βλημάτων από τους δυτικούς συμμάχους της χώρας έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθεύσει πρόσθετο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων πυροβολικού θα αποτελέσει αναμφίβολα μεγάλη βοήθεια για την Ουκρανία, τονίζουν ειδικοί, αλλά ταυτόχρονα δεν αποτελεί πλήρη έκπληξη αν ληφθεί υπόψη το πλήρες πλαίσιο της κατάστασης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρος σε αίμα, χρήμα και πυρομαχικά, αφού κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το stock πυρομαχικών των ΗΠΑ αλλά και άλλων Δυτικών κρατών να παρουσιάσει μεγάλη μείωση, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περιορισμένη εξυπηρέτηση απαιτήσεων που ενδεχομένως να προέλθουν από ένα άλλο πολεμικό μέτωπο.
Ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να παράγουν 14.000 οβίδες των 155 χιλιοστών σε ένα μήνα με την τρέχουσα δυνατότητά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις καταναλώνουν αυτόν τον αριθμό οβίδων μέσα σε 48 ώρες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν προηγουμένως εμπλακεί σε υψηλής έντασης και βραχυπρόθεσμες συγκρούσεις όπως ο πόλεμος του Κόλπου, ή χαμηλής έντασης και μακροχρόνιες συγκρούσεις όπως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, δεν αντιμετώπισαν ελλείψεις πυρομαχικών σε αυτούς τους πολέμους. Η ένταση και η διάρκεια αυτών των πολέμων έδωσε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους όπως χρειαζόταν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους εκτίμησή μας είναι ότι:
1. Θα πρέπει το πάθημα Ρωσίας και Ουκρανίας να μας γίνει μάθημα, αυξάνοντας άμεσα σε ημέρες αγώνα τα αποθέματά μας σε πυρομαχικά-καύσιμα-τρόφιμα σε νησιά και Έβρο, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν από τώρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ειδικότερα θα πρέπει να εστιάσουμε στην ΑΜΕΣΗ προμήθεια σε αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, αφού εκτίμησή μας είναι ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν με τα πολυάριθμα drone τους, συνθήκες κορεσμού της αεράμυνας μας και εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων μας.
Βλήματα πυροβολικού, ΠΕΠ, όλμων, φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά , μαζί με πυραύλους για τα μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού και τορπίλες θα πρέπει να αποτελέσουν πρωταρχικούς ΑΝΣΚ από μέρους μας από ΤΩΡΑ.
H αύξηση αυτή θα προκύψει από τις αποθήκες βάσεως της Ηπειρωτικής Ελλάδας, το απόθεμα των οποίων θα πρέπει να αναπληρωθεί από την παραγωγή εργοστασίων βάσεως, αλλά και από αγορά πυρομαχικών κατόπιν συμφωνιών από Σύμμαχες χώρες της ΕΕ -ΗΠΑ και λοιπών συμμαχικών χωρών ΑΜΕΣΑ.