Σύμφωνα με βίντεο σε κοινωνικό δίκτυο, εμφανίζεται ελληνικό BMP-1, σε χώρο συγκεντρώσεως μαζί με άλλα, προετοιμαζόμενο για την επίθεση που έχουν ανακοινώσει οι Ουκρανοί εδώ και μεγάλο διάστημα.
“Αυτή φαίνεται να είναι μία από τις πρώτες εμφανίσεις του ουκρανικού BMP-1A1 Ost. Η Ελλάδα φέρεται να έχει παραδώσει 40 BMP-1A1 Ost στην Ουκρανία με αντάλλαγμα 40 Marder IFV. Παραδόξως λείπει η βάση M2 Browning που προστέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στόλου BMP-1A1 Ost”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Τα ΤΟΜΑ BMP, είναι πιθανότατα από αυτά που έστειλε πρόσφατα η χώρα μας ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η μεγάλη ζήτηση του Κιέβου σε άρματα μάχης και ΤΟΜΑ είναι αυτονόητη και αφορά το ουκρανικό έδαφος.
Πρόκειται για μια χώρα με τεράστια έκταση, η οποία στο σύνολό της έχει πεδιάδες, και εκεί απαιτούνται ταχυκίνητα οπλικά συστήματα για τις αποστολές των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Τα ερπυστριοφόρα οπλικά συστήματα, τα drone μαζί με ταχυκίνητες μονάδες αντιαρμαικών, βασιλέυουν στο πεδίο των μαχών, ενώ οι ανάγκες των Ουκρανών είναι απλά τεράστιες.
Η αποστολή επιπλέον ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ΤΟΜΑ BMP-1 με βλήματα των 73mm, πυρομαχικά πυροβολικού και τυφεκίων, είχε ανακοινωθεί αρχές του μήνα κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Αλεξέι Ρεσνίκοφ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει: «Έχουμε στείλει κάποια BΜP, και πρέπει να στείλουμε και κάποια άλλα. Θα στείλουμε πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων, αν έχουμε δυνατότητες από το πλεόνασμα, γιατί από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι συνδράμουμε κάθε αγώνα κατά κάθε αναθεωρητισμού”.
Υπενθυμίζουμε ότι παρότι το Κίεβο ευγνωμονεί τους συμμάχους του για τη στρατιωτική βοήθεια που έχουν στείλει, η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη, υποστήριξε χθες Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ.
Πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, ο οποίος κατά καιρούς έχει επικριθεί για τα σχόλιά του, ο Μέλνικ ζήτησε από τους συμμάχους να προσφέρουν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ισάξια με το 1% του ΑΕΠ της χώρας τους. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με γιγαντιαία αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Μέχρι σήμερα, η εκτιμώμενη αξία της βοήθειας των συμμάχων προς την Ουκρανία υπολογίζεται σε σχεδόν 55 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Μέλνικ.