Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Στρατός: Επισπεύδεται η αύξηση της θητείας - Από πότε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται

Όπως όλα δείχνουν, με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση βάζει μπροστά το σχέδιο που συζητάται για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Μετά την προσπάθεια ενίσχυσεις σε εξοπλιστικά συστήματα, αεροσκάφη και φρεγάτες, φαίνεται πως αλλαγές έρχονται άμεσα και στην στράτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open TV η αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα πραγματοποιηθεί μέσα στις πρώτες ΕΣΣΟ του 2021 με την δεύτερη να είναι η επικρατέστερη.

Έντονες είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Αυτό που δεν έχει διαυκρινηστεί ακόμη είναι αν μαζί με την αύξηση της θητείας σε 12 μήνες, θα γίνει και υποχρεωτική στα 18 η στράτευση.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Μέχρις στιγμής ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει με εννεάμηνη θητεία 35.000 άνδρες. Με την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες τότε ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 45.000 άνδρες, μπορεί και παραπάνω.

Τι προανήγγειλε από τη Θάσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αφού επεσήμανε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής» πρόσθεσε:

«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».

Η συζήτηση για αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς, που σήμερα είναι εννέα μήνες, είχε ανοίξει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παναγιωτόπουλου χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια καθώς το θέμα είχε παραπεμφθεί στις προτάσεις που θα έκανε η ηγεσία του στρατεύματος προς το υπουργείο Άμυνας.

Για ενδεχόμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα είχε μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου φέτος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο δεν είχε εστιάσει στην αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς αλλά στο ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 τους χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Όπως εξήγησε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.

«Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, αφού όπως ο ίδιος είπε δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. «Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι» τόνισε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ