Σκοπιανό

Βούλτεψη για εκλογές στα Σκόπια: Οι Αλβανοί θα καθορίσουν το νικητή

«Ο αετός επέστρεψε στη φωλιά του»: Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του Αλή Αχμέτι, αρχηγού του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στα Σκόπια. Η επόμενη μέρα βρίσκει τη γειτονική χώρα βαθιά διχασμένη και έρμαιο των αλβανικών απαιτήσεων. Όσο και αν πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσα συγχαρητήρια κι’ αν στέλνει ο Τσίπρας στον Ζάεφ.

Της Σοφίας Βούλτεψη

Δεν έχει, βέβαια, νόημα να σχολιάζουμε πλέον τι λέει μέσα στην γενική παραζάλη του ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς σχολιάζει την επικαιρότητα ο κ. Τσίπρας. Ειδικά μετά την δήλωσή του από την Κεφαλονιά, όταν σχολιάζοντας την ποινική δίωξη Τουλουπάκη, είπε πως «αυτά τα πράγματα γίνονται μόνο στη Λατινική Αμερική», η επιστήμη έχει κυριολεκτικά σηκώσει τα χέρια ψηλά!

Ο άνθρωπος που αποδεδειγμένα και ομολογημένα απειλούσε να μας μετατρέψει σε Λατινική Αμερική, διότι εκεί είχε ανακαλύψει τον… παράδεισο, τώρα κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι… τα κατάφερε!

Στο ίδιο μήκος κύματος –σ’ αυτό μιας παθολογικής άρνησης πραγματικότητας– κινούνται και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στα Σκόπια:

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως η νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι «άλλο ένα αισιόδοξο μήνυμα μετά από εκείνο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, νίκη της προόδου, της ειρήνης, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και συνολικά για τα Βαλκάνια». Και ο Τσίπρας στο μήνυμά του προς τον Ζάεφ, έγραψε πως «χάρη στις προσπάθειές σου το μήνυμα των γενναίων προοδευτικών δυνάμεων που αγωνίζονται κατά του εθνικισμού για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη στην περιοχή μας, σήμερα έγινε πιο δυνατό. Ένα μήνυμα όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη»!

Δηλαδή το τερμάτισε κανονικά.

Ο εθνικισμός στα ύψη

Φυσικά, οι εξελίξεις – όπως είχαμε προβλέψει – καταδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Μετά τις εκλογές της 15ης Ιουλίου, η χώρα εμφανίζεται απόλυτα διχασμένη και με τον αλβανικό εθνικισμό (αυτόν που ο Τσίπρας ξορκίζει και τάχα καταπολέμησε με τη Συμφωνία των Πρεσπών) στα ύψη.

Αυτό κραυγάζει η δήλωση Αχμέτι περί… επιστροφής του «αετού». Αλλά και αυτά που δήλωσε στην ίδια δήλωση αμέσως μετά:

«Αυτή η νίκη του DUI είναι νίκη όλων των Αλβανών και με αυτήν τη νίκη κανένας Αλβανός δεν θα χάσει. Αποδείξαμε ότι είμαστε επιτυχημένοι σε όλους τους τομείς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Οι Αλβανοί δεν θα μας απογοητεύσουν. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να ανακοινώσω τα καλύτερα νέα για τους Αλβανούς και την απόλυτη νίκη»!

Βλέπετε πουθενά μήνυμα συμφιλίωσης και νίκης επί του εθνικισμού;

Πολύ περισσότερο που ο Αχμέτι επανήλθε. Και σε συνέντευξή του, στις 17 Ιουλίου, στο τηλεοπτικό δίκτυο Klan Makedonija, δήλωσε: «Έχει μεγάλο θράσος όποιος ονειρεύεται διαδικασίες χωρίς το DUI. Φυσικά επιβεβαιώνω τις κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει καμία επιστροφή. Η Συμφωνία της Αχρίδας (σ.σ. μετά τον εμφύλιο του 2001, όταν η χώρα έγινε απολύτως δίγλωσση και οι Αλβανοί πέτυχαν τις πρώτες μεγάλες παραχωρήσεις). Πρέπει να κάνω συμβιβασμούς μόνος μου; Δεν υπάρχει μονόπλευρος συμβιβασμός. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς».

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι δεν θα παραιτηθεί των διεκδικήσεών του, ακόμη και με κόστος να πάει στην αντιπολίτευση…

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα, οι μόνοι που έχουν συμβιβαστεί είναι οι «άλλοι». Και κάθε φορά ο Αχμέτι ζητά και παίρνει περισσότερα – όπως μετά τον εμφύλιο του 2001, όπως όταν στήριξε τον Ζάεφ μετά τις εκλογές του 2016, στις οποίες πρώτος είχε έλθει ο Γκρούεφσκι του VMRO.

Αυτή τη φορά, ως γνωστόν, η απαίτησή του προεκλογικά ήταν να αποκτήσει η χώρα τον πρώτο Αλβανό πρωθυπουργό.

Κάλεσμα υπέρ του αλβανικού σκοπού!

Κάθε άλλο παρά τυχαία, επίσης στις 17 Ιουλίου, ο βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του DUI Αρτάν Γκρούμπι, σε συνέντευξή του το Kanal 5, δήλωσε: «Το DUI είναι σταθερός εταίρος, δεν είναι κόμμα τυχοδιωκτικό που αλλάζει τη θέση του κάθε τρεις μέρες, ώστε κάθε πέντε μέρες να σχηματίζεται κυβέρνηση με διαφορετικούς εταίρους. Απέναντι στον λαό είμαστε αξιόπιστοι. Δεν είμαστε εδώ για να προκαλέσουμε θεσμική κρίση. Το DUI είναι σοβαρός εταίρος και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και το SDSM και το VMRO. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με το SDSM, αλλά με τον Νάσερ Ζίμπερι πρωθυπουργό».

Ο οποίος Ζίμπερι ήταν περισσότερο από σαφής στις προεκλογικές του ομιλίες. Είπε στις 28 Ιουνίου σε συγκέντρωση στο Σεράχ: «Το κάλεσμα του Αλή Αχμέτι ήταν κάλεσμα καθήκοντος – του καθήκοντός μου να εξυπηρετήσω τον αλβανικό σκοπό»!

Ξεκάθαρα πράγματα! Ξεκάθαρος σκοπός, που εξυπηρετείται και από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η χώρα βγήκε από την εκλογική αναμέτρηση βαθιά διαιρεμένη και με τα αλβανικά κόμματα να έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες συνολικά έδρες στην εκλογική ιστορία μετά την ανεξαρτησία του 1990, που ακολούθησε την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Στην πραγματικότητα έχασαν όλοι – πλην Αλβανών που ενισχύθηκαν.

Ο χάρτης του διχασμού

Το SDSM του Ζάεφ εξασφάλισε 46 έδρες (από τις 49 του 2016), αλλά από αυτές οι 4 ανήκουν στο αλβανικό κόμμα BESA με το οποίο συνασπίστηκε προεκλογικά.

Το VMRO του Μίτσκοσκι έλαβε 44 έδρες (από 51 το 2016), αλλά κατέβηκε στις εκλογές χωρίς προεκλογική συνεργασία και ελάχιστη απόσταση χωρίζει τα δύο κόμματα και ως προς το ποσοστό και ως προς τις ψήφους.

Το DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) του Αχμέτι έλαβε 15 έδρες (από 10 το 2016) και οι έδρες αυτές είναι απαραίτητες για την Δεδηλωμένη στη Βουλή και τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι στην αποτελούμενη από 120 βουλευτές Βουλή απαιτούνται 61 θετικές ψήφοι εμπιστοσύνης.

Η Συμμαχία για τους Αλβανούς έλαβε 12 έδρες, το επίσης αλβανικό DPA 1 έδρα, ενώ για πρώτη φορά στη Βουλή μπήκε ακροαριστερό εθνικιστικό κόμμα, καταλαμβάνοντας 2 έδρες.

Με δεδομένο ότι η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 51%, ενώ η πλατφόρμα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής κατέρρευσε αμέσως ως αποτέλεσμα, όπως ανακοινώθηκε μιας επίθεσης από χάκερς, οπότε αναμένονται οι αποφάσεις επί των ενστάσεων και ενδεχομένως και επανακαταμέτρηση – το SDSM μιλά για λάθη και παραλείψεις, άποψη που συμμερίζονται τα περισσότερα κόμματα – η αντιπολίτευση έχει εξασφαλίσει σχεδόν τριπλάσιες έδρες από τον συνασπισμό του Ζάεφ, ενώ οι Αλβανοί μετρούν 32 έδρες – 28 από τα αλβανικά κόμματα και οι 4 του BESA.

Οι Αλβανοί θα πουν ποιος νίκησε…

Αμέσως έφτασαν τα συγχαρητήρια του Ιλίρ Μέτα από την Αλβανία, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, που δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Βοηθήσαμε κι’ εμείς στέλνοντας τα μηνύματά μας προς τους ομοεθνείς μας. Οι Αλβανοί θα αποφασίσουν ποιος είναι ο νικητής και ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση».

Σημειώστε ότι το κόμμα του Κοσοβάρου Κούρτι συνεργάζεται με τη Συμμαχία για τους Αλβανούς και ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία στα Σκόπια.

Σημειώστε επίσης ότι η ΕΕ ανακοίνωσε πως προσβλέπει σε μια σταθερή κυβέρνηση στα Σκόπια προκειμένου να συνεχιστούν οι διαδικασίες.

Αυτές τις μέρες – και εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων – στη χώρα οι μόνοι που μιλάνε, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους, είναι οι Αλβανοί.

Ο Ζάεφ έχει προτείνει στον Μίτσκοσκι συνεργασία για μεγάλο συνασπισμό (τέτοια κυβέρνηση στη χώρα έχει σχηματιστεί μόνο το 1991 και το 2001 στη διάρκεια του εμφυλίου), ζητώντας προεκλογικά να δεσμευτούν πως όποιος έλθει δεύτερος θα στηρίξει τον πρώτο σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, καθώς ο αρχηγός του VMRO, έχει δηλώσει πως δεν συνεργάζεται με ύποπτους για εγκληματικές πράξεις. Έχει και το δεδομένο πως έχει κερδίσει στα Σκόπια και στην Αχρίδα, αλλά και σε συνολικά 41 δήμους.

Ως γνωστόν, ανάλογη πρόταση είχε κάνει το 2016 και ο Γκρούεφσκι (νικητής των εκλογών) στον Ζάεφ, αλλά εκείνος συνεργάστηκε με το DUI και τον πέταξε εκτός. Για να το πετύχει, προχώρησε σε νέες παραχωρήσεις προς τους Αλβανούς, η χώρα έγινε απολύτως δίγλωσση, οι Αλβανοί έλαβαν πολλά υπουργεία και εξελέγη ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος της Βουλής.

Με οδηγό το παρελθόν, λοιπόν, ο Αχμέτι δήλωσε: «Θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Μεγάλες διαπραγματεύσεις! Η Μάλα Ρέτσιτσα (σ.σ. χωριό κοντά στο Τέτοβο όπου και το αρχηγείο του DUI) θα είναι γνωστό σε όλη τη χώρα. Όπως πριν από τέσσερα χρόνια! Όπως ο ΟΗΕ!».

Γνωρίζει άλλωστε πως χωρίς την δική του συμμετοχή ή χωρίς μεγάλο συνασπισμό, η Δεδηλωμένη είναι αδύνατη.

Μόνο ο Ζάεφ θα μπορούσε να την εξασφαλίσει αν κατάφερνε να συνεργαστεί με όλους τους υπόλοιπους πλην του DUI. Οριακά και εδώ, αν και το εγχείρημα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, σχεδόν αδύνατο.

Ισορροπία τρόμου με την απλή αναλογική

Αυτές ήταν οι δέκατες εκλογές από το 1990, ενώ στη χώρα έχουν διεξαχθεί έξι προεδρικές εκλογές και τρία δημοψηφίσματα (το 1991 για την ανεξαρτησία, το 2004 για τον νέο χάρτη των δήμων ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας της Αχρίδας και το 2018 για τις Πρέσπες).

Από το 2002, που εγκαινιάστηκε η απλή αναλογική, στη χώρα επικρατεί μια ισορροπία του τρόμου. Όταν τον Απρίλιο του 2014 τις εκλογές κέρδισε το VMRO, συνεργάστηκε με το DUI – για το οποίο έχουμε πει πως πηγαίνει με όποιον του εξασφαλίζει περισσότερα υπουργεία, προνόμια και υποχωρήσεις έναντι των Αλβανών.

Τότε, το SDSM προχώρησε σε μποϊκοτάζ 15 μηνών και στη Βουλή επέστρεψαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Και όταν το 2016 ξανακέρδισε το VMRO, ο Ζάεφ συνεργάστηκε με όλα τα αλβανικά κόμματα. Την 1η Ιουνίου 2017 βρέθηκε στην πρωθυπουργία. Αφού είχε προηγηθεί η οδυνηρή εμπειρία της επίθεσης κατά του κοινοβουλίου, τον Απρίλιο του 2017, αλλά και ένα σίριαλ υποκλοπών με τους μεν να διώκουν τους δε.

Οι ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο τρόπος με τον οποίο ο Ζάεφ επέβαλε την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο - απελευθερώνοντας και δίνοντας αμνηστία σε οκτώ βουλευτές του VMRO (οι οποίοι τώρα αν και έχουν διαγραφεί από το κόμμα ζητούν την παραίτηση του Μίτσκοσκι) με αντάλλαγμα τις ψήφους τους – έχει τραυματίσει την Δημοκρατία.

Οι Ουτσεκάδες και οι διακοπές του Ζάεφ

Και μιλούν για μια «βρώμικη» προεκλογική εκστρατεία, βασισμένη σε διαρροές συνομιλιών και λυσσαλέα μάχη ανάμεσα στους μονομάχους, που κάθε φορά επιτρέπει στους Αλβανούς αυτό που πραγματικά επιδιώκουν: Να πάρουν τη χώρα για λογαριασμό τους, καθώς, παρά τις μεγαλοστομίες τους, ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την κυριαρχία των ομοεθνών τους.

Άλλο ένα αποτέλεσμα των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, μετά το τέλος των οποίων οι Ουτσεκάδες βρήκαν καταφύγιο στα Σκόπια και πλέον αποτελούν το 25% του πληθυσμού. Ήλθαν από άλλη χώρα και τώρα ρυθμίζουν τις τύχες μιας άλλης χώρας, αφού προηγουμένως έστησαν έναν πόλεμο! Ένας από αυτούς είναι και ο Αχμέτι…

Έτσι, το θρίλερ επαναλαμβάνεται. Η γλώσσα του μίσους κυριαρχεί. Η Δικαιοσύνη παραπαίει. Ο λαός κινείται μεταξύ διχασμού και αδιαφορίας. Οι νεκροί από τον κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τους 400. Η ανεργία έχει εκτοξευτεί. Η ύφεση είναι βαθιά. Ο λαός στενάζει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά ο Ζάεφ ανακοίνωσε πως φεύγει για διακοπές για να ξεκουραστεί ο λαός που καταπονήθηκε από την προεκλογική περίοδο και την κρίση του κορωνοϊού! Και πως θα ξεκινήσει τις συζητήσεις μετά το Ίλιντεν, στις 2 Αυγούστου. Στη γνωστή ψευτοεπανάσταση των κομιτατζήδων αναφερόταν (20 Ιουλίου 1903 με το παλαιό ημερολόγιο). Ξέρετε, αυτήν που δεν είχε πρόβλημα να τιμήσει ο Τσίπρας, ο οποίος συνεχίζει να πανηγυρίζει, την ώρα που αποκλειστικός νικητής στη γειτονική χώρα είναι ο άκρατος εθνικισμός…

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αυτοί δεν χάνουν με τίποτα - Ρώσος στρατιώτης αυτοπυροβολήθηκε για να αποφύγει τη σύλληψη από Ουκρανούς κομάντο στο Κούρσκ (Βίντεο)

Περίπου Τριακόσια ουκρανικά άρματα μάχης κατέστρεψαν οι Ρώσοι στο Κούρσκ ενώ ομάδα Ουκρανών συνοριοφυλάκων παραδόθηκε...