Σκοπιανό

Ξεφτίλισαν Τσίπρα-Κοτζιά οι Σκοπιανοί: O Ζάεφ δίπλα στον χάρτη της “Μ. Μακεδονίας” - Βήμα-βήμα υλοποιείται το σχέδιο διαμελισμού της Ελλάδας

Μας δουλεύει ο Ζ. Ζάεφ και τα Σκόπια. Ο αλυτρωτισμός είναι στο αίμα τους και η εικόνα-ντοκουμέντο που ακολουθεί τα λέει όλα.

Με αυτή την κίνηση ο Ζ. Ζάεφ ξεφτίλισε και άδειασε τους Τσίπρα-Κοτζιά, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα έλεγαν πως οι Σκοπιανοί δεν έχουν πλέον τον αλυτρωτισμό στο... λεξιλόγιό τους.

Μαζί με τον γιο του, Ντούσκο, ψήφισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, για το ιστορικό δημοψήφισμα αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να προβλέπει την αφαίρεση κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού, από σχολικά βιβλία κ.λ.π. ωστόσο στην σχολική τάξη που επέλεξε για να ψηφίσει ο Ζόραν Ζάεφ, υπήρχε στον τοίχο ο χάρτης της Μεγάλης Μακεδονίας, ο οποίος εμφανίζει την Θεσσαλονίκη και όλη την Μακεδονία να ανήκει στο κράτος των Σκοπίων, αναφέρει το xronometro.com

Να είναι τυχαίο; Λέτε να μην έγινε ένας έλεγχος στον χώρο πριν πάει να ψηφίσει ή απλά ήθελα με αυτό τον τρόπο οι Σκοπιανοί να στείλουν ένα μήνυμα; Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στην πόλη Στρούμιτσα, ο Ζάεφ, ο οποίος συνοδευόταν και από τη σύζυγο του, δήλωσε αισιόδοξος για ένα ισχυρό αποτέλεσμα που «θα αποδείξει πως οι “Μακεδόνες” είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δείτε την εικόνα:

Απογοητευμένο το Βερολίνο

Έντονες πιέσεις από ΗΠΑ-ΕΕ και Βερολίνο για να περάσει η Συμφωνία της εκχώρησης του ονόματος στους Σκοπιαμούς, ενώ πριν λίγο είχαμε και παρέμβαση Νίμιτς. Η Γερμανία πήρε θ΄ση για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, δείχνοντας απογοήτευση. Δηλαδή το Βερολίνο πλέον στην γραμμή Τσίπρα και οι δύο πλευρές έχουν πλέον παγώσει.

«Απογοήτευση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επικρατεί στο Βερολίνο, που κάνει έκκληση για επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό» σημειώνει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, παραθέτοντας σειρά από δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, που τιτλοφορείται «Βερολίνο - Αξιοποιείστε τις ιστορικές ευκαιρίες», ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε γραπτή του δήλωση, επισημαίνει τα εξής: «Ακόμη και αν πολλοί θα εύχονταν μεγαλύτερη συμμετοχή, χαίρομαι που μια συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έκαναν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος ψήφισε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όλοι αυτοί θέλουν η χώρα τους να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να επιλυθεί η διαμάχη που χώριζε 27 χρόνια "Μακεδόνες" και Έλληνες.

Είναι καλό που μετά το συμβουλευτικό δημοψήφισμα η συμφωνία θα συζητηθεί στη "μακεδονική" βουλή.» Στη συνέχεια ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καλεί «όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και την Αθήνα, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της ιστορικής συμφωνίας και να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία, που ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες και συμβάλει στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Τόρστεν Φράι, με τη σειρά του εκφράζει την απογοήτευσή του για την έκβαση του δημοψηφίσματος. Μιλώντας στη Deutsche Welle ο ειδικός σε θέματα Δυτικών Βαλκανίων χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «αφυπνιστικό». Οι πολίτες της πΓΔΜ, υποστήριξε, γνώριζαν ότι το διακύβευμα ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο κ. Φράι αναγνωρίζει ότι ήταν δύσκολο η συμμετοχή στο δημοψήφισμα να ξεπεράσει το 50% προκειμένου να θεωρηθεί το αποτέλεσμα έγκυρο.

Το ποσοστό όμως του σχεδόν 37% είναι «αισθητά χαμηλότερο» απ΄ ότι ο ίδιος ανέμενε. Κατά την εκτίμησή του το αποτέλεσμα καθιστά σχεδόν «απίθανο» να επιτευχθεί στο κοινοβούλιο η αναγκαία για την αλλαγή του συντάγματος πλειοψηφία των 2/3.

Παρέμβαση από ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Το “θετικό αποτέλεσμα” του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη την Κυριακή στην πΓΔΜ χαιρέτισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντέινα Γουάιτ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τα θετικά αποτελέσματα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες της «Μακεδονίας» αποδέχτηκαν τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας. Στηρίζουμε ένθερμα την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και στέκουμε στο πλευρό της κυβέρνησης των Σκοπίων καθώς επιτέλους καθορίζεται το μέλλον της χώρας αυτήν την ιστορική στιγμή” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητες στη δέσμευσή τους στην ισχυρή, διμερή αμυντική σχέση που έχουμε οικοδομήσει με τη «Μακεδονία» η οποία συμβάλλει ενεργά στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στις περιφερειακές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της συνεργασίας στα Δυτικα Βαλκάνια. Στηρίζουμε τους «Μακεδόνες» φίλους μας καθώς χαράζουν τη δική τους πορεία για την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας για τον λαό του”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η τοποθέτηση Νίμιτς

Το μήνυμα πως «είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας τώρα να ληφθούν υπόψη τα συμβουλευτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, να συζητηθεί το θέμα και να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο» στέλνει ο M. Nimetz.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθηση πως η ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να πάρει κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Nimetz, ο οποίος επί δεκαετίες μετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού, τόνισε πως θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για την περιοχή, για τις δύο χώρες και πιο συγκεκριμένα για την πΓΔΜ και επισήμανε πως δεν νομίζει ότι οι άνθρωποι που είναι εναντίον της συμφωνίας έχουν να προσφέρουν κάποια εναλλακτική λύση σε αυτή τη συμφωνία.

«Η δική μου αντίδραση είναι ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στους ανθρώπους που ψήφισαν και που ψήφισαν «ναι». Το 90% των ψηφοφόρων ψήφισαν ναι», ανέφερε.

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του σταθμού στη Νέα Υόρκη αν ανέμενε αυτό το αποτέλεσμα, ο κ. Nimetz απάντησε: «Δεν ξέρω ποτέ τι να περιμένω για να είμαι ειλικρινής. Πίστευα ότι υπήρχε υποστήριξη και δεν έκανα καμία εικασία για τα αποτελέσματα».

Νέα τοποθέτηση Μόσχας

Η υποστήριξη αστραπή του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μιλούν για την επιθυμία να διασφαλισθεί ταχεία είσοδος των Σκοπίων στη Συμμαχία, ανεξάρτητα από τη γνώμη του πληθυσμού και μια μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τα μέρη της διαφοράς (Αθήνα και Σκόπια), δήλωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ria Novosti.

«Η προσέλευση του 36,8 τοις εκατό δεν επιτρέπει να αναγνωρισθεί το δημοψήφισμα ως έγκυρο (αυτό απαιτεί 50 %+1 ). Αναμφισβήτητη απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι της ‘Μακεδονίας’ επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις σκληρές αποφάσεις που ελήφθησαν έξω από την Αθήνα και τα Σκόπια - καθώς κορυφαίοι πολιτικοί από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έλαβαν μέρος στην εκστρατεία, παρεμβαίνοντας χωρίς φειδώ στις εσωτερικές υποθέσεις της βαλκανικής χώρας», σχολιάζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ‘Μακεδονίας’ δεν υποστήριξε την Συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά τα αποτελέσματα έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους οι ηγεσίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και η Ουάσιγκτον.

Υπάρχει προσπάθεια που θα διασφαλίσει ότι τα Σκόπια θα εισαχθούν τάχιστα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του ‘μακεδονικού’ λαού.

Η θέση μας σε αρχές παραμένει αμετάβλητη: Μακροπρόθεσμη λύση στη διένεξη του ονόματος μεταξύ των μερών (Αθήνας- Σκοπίων) μπορεί να βρεθεί μόνο από τα δύο μέρη, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου με την υποστήριξη της ευρείας δημόσιας υποστήριξης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών σαφώς δεν πληροί αυτά τα κριτήρια και είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της ‘Μακεδονίας’, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

«Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Με βάση αυτό, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας πρέπει να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Έχει χάσει την μπάλα ο Κοτζιάς

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επικαλούμενος σχετικό άρθρο του κειμένου που υπεγράφη στις Πρέσπες.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει πως η ΠΓΔΜ, εφόσον το αποφασίσει, θα διεξάγει δημοψήφισμα. Δεν είναι όρος νομικός στη συμφωνία. Η συμφωνία λέει πως το δημοψήφισμα είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ούτε όρος, ούτε νομική απαίτηση της συμφωνίας» είπε συγκεκριμένα.

Η τοποθέτησή του αυτή ερμηνεύεται ως έμμεση απάντηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, που χαρακτήρισε άκυρη την εκλογική διαδικασία στη γείτονα.

Απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για την στάση του κ. Καμμένου, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι εξωτερική πολιτική ασκούν ο πρωθυπουργός και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών. Κανένας άλλος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, σχολίασε, για να προσθέσει ότι ο Πάνος Καμμένος, ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος, έχει δικαίωμα να εκφράζει διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστικά, έκανε λόγο για... καβγαδάκι εντός γάμου, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη διαφοροποίηση του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε επίσης ότι, σε πιθανότητα πρόωρων εκλογών στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ πιθανότατα θα τις κερδίσει, όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στη γείτονα, δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και 20 χρόνια. «Ο Ιβάνοφ εξελέγη ως πρόεδρος με 520.000 ψήφους. Το "ναι" στο δημοψήφισμα είχε 620.000. Πώς μπορεί ο Ιβάνοφ, που βγήκε με 100.000 λιγότερες ψήφους, να βγάζει παράνομη τη συμφωνία. (…) Επίσης, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ, ενώ πάνω από 300.000 είναι απόδημοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Η αντιπολίτευση λογικά αποφάσισε να προσθέσει το "όχι" της στην αποχή και δημιουργεί την αίσθηση ενός πραγματικά χαμηλού ποσοστού προσέλευσης. Το "ναι" πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει, είναι απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα, αλλά εμφανίζεται μικρότερο στους εκλογικούς καταλόγους, που δεν έχουν εκκαθαριστεί».

«Δεν υπάρχει καλύτερη συνεργασία για το μέλλον της περιοχής από την συνεργασία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια» είπε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για συμφωνία-πρότυπο.

Εκτίμησε, δε, ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση και πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, όταν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή πριν από τις εκλογές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...