Σκοπιανό

Χτύπησε το τηλέφωνο Α.Τσίπρα - Σε εξέλιξη η επικοινωνία με Ζ.Ζάεφ - Ποια τα "αγκάθια"

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Το αμετάφραστο ή όχι του ονόματος αποτελεί αυτή τη στιγμή το μόνο ανοιχτό ζήτημα ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Ενα ακόμη εμπόδιο, η διάσταση, η εφαρμογή και η νομική αποτύπωση του erga omnes, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών.

Άλλες πηγές επεσήμαναν πως η σκοπιανή πλευρά επεδίωκε να έχει ένα εύρος χρόνου εφαρμογής της συμφωνίας κοντά στη διετία, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την διαπραγματευτική ομάδα και τον πρωθυπουργό.

Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το ενδεχόμενο συζήτησης για το ονοματολογικό στη Βουλή την Παρασκευή, εφόσον, φυσικά, «κλειδώσει» η συμφωνία. Η συζήτηση θα είναι ενημερωτική και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ψηφοφορία.

Μετά το τηλεφώνημα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Θα ακολουθήσει η ενημέρωση των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών και το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για θέματα όπως το Σκοπιανό

Σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτός από συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, έχει την δυνατότητα εάν κρίνει, να ζητήσει να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας για οποιαδήποτε σοβαρή υπόθεση όπως το Σκοπιανό. Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία, ένα χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί.

Ο ΚτΒ προβλέπει ότι το αίτημα ενημέρωσης της Βουλής θα πρέπει να το υποβάλλει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Βουλής και εκείνος να το γνωστοποιήσει τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τον προγραμματισμό της συνεδρίασης στους προέδρους των άλλων κομμάτων.

Οι ανακοινώσεις ή οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σύμφωνα με το ίδιο άρθρο του ΚτΒ πρέπει να γίνει στην έναρξη οποιαδήποτε συνεδρίασης νομοθετικής ή κοινοβουλευτική εργασίας της Ολομέλειας.

Οι πρόεδροι των κομμάτων μπορούν και αυτοί να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης.

Η διαδικασία επίσης προβλέπει ανταπάντηση του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και δυνατότητα δευτερολογιών όλων των πολιτικών αρχηγών και τριτολογίας από τον πρωθυπουργό.

Το κείμενο της συμφωνίας

Το κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές του Μαξίμου, περιλαμβάνει τα εξής:

Α. Απαλοιφή των αναφορών περί «προστασίας μακεδονικών μειονοτήτων» σε ό,τι αφορά τα εδάφη που βρίσκονται έξω από τη Σκοπιανή επικράτεια.

Β. Καθορισμό μεταβατικών περιόδων για την αλλαγή εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα, έτσι ώστε να προχωρήσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Γ. Διαμόρφωση επιτροπής για τη χρήση των εμπορικών σημάτων των δύο χωρών.

Δ. Αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας (Macedonian language), με παραδοχή ότι η «Μακεδονική» γλώσσα των Σκοπίων είναι σλαβικής προέλευσης.

Ε. Αναγνώριση της εθνικότητας με τον όρο Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia και ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Τα στάδια για την αλλαγή

Κατόπιν τούτου, θα ακολουθήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τα εξής στάδια στην πΓΔΜ:

1. Επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της πΓΔΜ

2. Μη υπογραφή από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, κατά δήλωσή του, και αναπομπή στη Βουλή

3. Στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, ύστερα και από τη συνταγματική αναθεώρηση

4. Σύγκληση συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

5. Σύγκληση Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

6. Αποστολή επιστολής από την κυβέρνηση Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

7. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 από την κυβέρνηση Ζάεφ για το ονοματολογικό. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών.

8. Κύρωση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» από το ελληνικό κοινοβούλιο και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...