Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

"Πράσινο φως" Μητσοτάκη για Belharra: "Να συνεχιστούν οι συζητήσεις" - Οι Ναύαρχοι "ψηφίζουν" Γαλλία

«Καράβι που αργεί σκ@@α είναι φορτωμένο». Η αθυρόστομη αυτή παροιμία ταιριάζει απόλυτα με τους νωχελικούς ρυθμούς που εξελίσσεται η έρευνα αγοράς για την επιλογή του τύπου των νέων φρεγατών.

Και όσο αργοπορεί η τελική απόφαση για την αγορά των φρεγατών, κερδίζει έδαφος η αγορά F-35 που εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο που έφερε προς έγκριση στο Κογκρέσο ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το iEidiseis.gr, τα ευρήματα της «ακτινογραφίας» των επτά υποψηφίων φρεγατών που φωτίστηκαν κατά την τελευταία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ως εξής:

https://www.youtube.com/watch?v=nqkM-by-6nI

-Η Ισπανική φρεγάτα (F-110) κόπηκε από τα… αποδυτήρια λόγω αρνητικής εισήγησης του Ναυτικού αλλά και του γεγονότος ότι η Ισπανία χτίζει το αεροπλανοφόρο της Τουρκίας…

-Τα Βρετανικά καράβια (Arrowhead 140) θεωρούνται μεγάλα. Στην σύσκεψη ειπώθηκε ότι δεν χωράνε στους ναυστάθμους και απαιτείται περισσότερο προσωπικό για την επάνδρωση τους. Ωστόσο δεν κόπηκε και αυτή από τα… αποδυτήρια για διαπραγματευτικούς και διπλωματικούς λόγους ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ που έγινε αρχές της εβδομάδος.

-Η Γερμανική φρεγάτα (Α300) δεν τυγχάνει θερμής αποδοχής από το Πολεμικό Ναυτικό και σε συνάρτηση με τα προβλήματα από την εμπλοκή των Γερμανών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ακόμη ταλαιπωρούν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, είναι πολύ χαμηλά στην λίστα των προτιμήσεων της Αθήνας.

-Η Ολλανδική πρόταση θεωρείται από τις πιο ενδιαφέρουσες. Είναι πιο οικονομική και ικανοποιεί απόλυτα το Ναυτικό ως προς την «ενδιάμεση λύση» προσφέροντας ετοιμοπαράδοτα καράβια γνώριμα στο ελληνικό Ναυτικό. Ωστόσο η νέα φρεγάτα που προτείνεται για το ελληνικό Ναυτικό (S 11515) είναι ακόμη στα χαρτιά. Ο πρωθυπουργός αντιπρότεινε κάποια στιγμή να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αγοράς μόνο των μεταχειρισμένων πλοίων από την Ολλανδία! Το βέβαιον είναι ότι η τιμή της «ενδιάμεσης λύσης» των Ολλανδών θα είναι πολλαπλάσια εάν δεν συνοδεύεται από το κυρίως πρόγραμμα της κατασκευής των νέων φρεγατών.

https://www.youtube.com/watch?v=_0Q2W2gXh5Y

-Η Ιταλική φρεγάτα (FREMM/Bergamini) κατα την παρουσίαση στη σύσκεψη κέντρισε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. Αν και ο αρχηγος του Ναυτικού αρχικά δεν ήταν ένθερμος με την ιταλική πρόταση καθώς θεωρείται από το Ναυτικό ότι η προτεινόμενη φρεγάτα δεν είναι το πιο εξελιγμένο μοντέλο που παράγουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να συνεχίσουν οι συζητήσεις με τους Ιταλούς επι της αρχικής πρότασης που την χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα».

-Η Γαλλική φρεγάτα (FDI) είναι ο «έρωτας» του Ναυτικού αλλά είναι «πολύ ακριβή» όπως είπε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα κάποια στιγμή που τον ρώτησε στο διάδρομο της Βουλής γιατί αντί για φρεγάτες πήρες τα Rafale; Ωστόσο ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψην την επιθυμία του «ναυαρχείου» και με δεδομένη την «χημεία» που έχει με τον Γάλλο Πρόεδρο έδωσε το «πράσινο φως» να συνεχίσουν οι συζητήσεις με τους Γάλλους για την οικονομική προσφορά, την «ενδιάμεση λύση» αλλά και την επενδυτική συμμετοχή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Η Αμερικανική φρεγάτα (HFF), όπως έχει μετονομαστεί η ελληνική εκδοχή των MMSC αποτέλεσε τον «πονοκέφαλο» του πρωθυπουργού. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στην σύσκεψη με την «αύρα» της αμερικανικής φρεγάτας, ωστόσο μέτρησε τρία πράγματα:

1) Την άρνηση των ναυάρχων που θεωρούν «επιχειρησιακά ακατάλληλη» την συγκεκριμένη φρεγάτα.

2) Την απόσυρση της συγκεκριμένης φρεγάτας από το Αμερικανικό Ναυτικό.

3) Την άρνηση των ΗΠΑ να διαθέσουν στην Ελλάδα συγκεκριμένο τύπο πλοίων ως «ενδιάμεση λύση».

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο Μητσοτάκης είπε στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας: «Προειδοποιήστε τους Αμερικανούς: Εάν δεν προσφέρουν κάτι εντυπωσιακό θα χάσουν»!

Εννοώντας ότι εάν η προσφορά της «ενδιάμεσης λύσης» δεν ικανοποιεί το Ναυτικό, δηλαδή εάν δεν δοθούν στο ελληνικό Ναυτικό Arleigh Burke ή Ticonderoga και όχι Oliver Hazard Perry που προσφέρουν οι ΗΠΑ, δεν πρόκειται να επιλεγούν οι φρεγάτες HFF που στην γλώσσα του Ναυτικού αποκαλούνται «αλουμινότρατες»…. η Αθήνα δεν θα μπορέσει να προκρίνει την αμερικανική πρόταση.

Απεναντίας, ενώ από τις ΗΠΑ η ελληνική πλευρά περίμενε την αποδέσμευση των Arleigh Burke ή των Ticonderoga που ζητάει το Ναυτικό ως «ενδιάμεση λύση» και όχι των Oliver Hazard Perry που προτείνουν οι αμερικανοί , το Κογκρέσο εκδηλώνει ενδιαφέρον για το αεροπορικό πρόγραμμα των F-35 που επισήμως έχει ζητήσει η Ελλάδα!

Αξιοπρόσεκτο στο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας που κατατέθηκε είναι ότι εντάσσει τα αεροπλάνα και όχι τα καράβια στον σχεδιασμό του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ